Hoe autonome voedselbezorging werknemers kan schaden

Inhoudsopgave:

Hoe autonome voedselbezorging werknemers kan schaden
Hoe autonome voedselbezorging werknemers kan schaden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Grubhub en Yandex hebben een samenwerking aangekondigd die autonome voedselbezorgdiensten zal aanbieden aan geselecteerde Amerikaanse universiteitscampussen.
  • De leveringen zullen dit najaar van start gaan, maar zullen waarschijnlijk beperkt zijn tot gebieden met een hogere beloopbaarheid.
  • Experts zeggen dat de automatisering van banen onvermijdelijk is, maar er zijn dingen die werknemers en bedrijven kunnen doen om ervoor te zorgen dat de komende veranderingen goed zijn voor de mens.
Image
Image

In een stap die bewijst dat de toekomst hier is, of je het nu leuk vindt of niet, hebben Grubhub en Yandex een samenwerking aangekondigd om dit najaar autonome voedselbezorging te bieden aan geselecteerde universiteitscampussen. In een onzekere economie heeft de verschuiving ervoor gezorgd dat sommige werknemers zich afvragen waar ze aan toe zijn.

Automatisering is niets nieuws, maar het is zeker een trend waar mensen op hun hoede moeten zijn. Een rapport uit 2019 van de Brookings Institution waarschuwde dat bedrijfstakken waarvan wordt aangenomen dat ze een hoog risico lopen op automatisering, waaronder productie, foodservice en transport, ongeveer 25% van alle banen in de VS vertegenwoordigen. Volgens het rapport zullen mannen, jongeren en werknemers uit ondervertegenwoordigde groepen naar verwachting de demografische groepen zijn die het meest worden beïnvloed door automatisering.

Ondanks die risico's zeggen experts dat er nog tijd is om de zaken om te draaien en ervoor te zorgen dat automatisering voor ons werkt in plaats van tegen ons.

"Geautomatiseerde levering is op een aantal niveaus eigenlijk een hele uitdaging. Het zal ook een tijdje duren voordat deze technologie kostenefficiënter is dan mensen, vermoed ik, waardoor mensen wat tijd hebben om alternatieve werkgelegenheidsopties te vinden, " vertelde Amarita Natt, directeur bij EconOne Research, aan Lifewire in een e-mailinterview.

De onvermijdelijke toekomst

Naarmate de technologie vordert en tools zoals AI steeds vaker worden gebruikt voor alledaagse taken, komt er een automatiseringsrevolutie, of we dat nu willen of niet, en die zal veel verder gaan dan het werk van een gig.

Hoewel sommige economen technologie hebben geïdentificeerd als een factor in het vreemde fenomeen dat soms "de grote ontkoppeling" wordt genoemd - economische groei met stagnerende werkgelegenheid in de jaren na de Tweede Wereldoorlog - zeggen experts dat er geen manier is om de komende automatisering van banen in vele sectoren.

Het is moeilijk te zeggen of [automatisering] goed of slecht is. Eén ding is echter zeker, en dat is dat het gebeurt.

"Ik denk dat [het Grubhub/Yandex-partnerschap] deel uitmaakt van een algeheel grotere poging om alles te automatiseren, echt waar," zei Natt. "Ik weet niet of [automatisering] vooral specifiek is voor de gig-economie. We zijn sinds de industriële revolutie bezig met het systematiseren en creëren van grootschalige processen. Automatisering is slechts de huidige belichaming van dat - wat kunnen we overdragen aan machines om mensen vrij te maken voor de dingen die machines nog niet kunnen doen?"

Vooruitgaan

"Het is moeilijk te zeggen of [automatisering] goed of slecht is. Eén ding is echter zeker, en dat is dat het gebeurt," Shuili Du, universitair hoofddocent marketing aan het Peter T. Paul College of Business and Economics aan de University of New Hampshire, vertelde Lifewire in een telefonisch interview.

Du zei dat bedrijven vaak automatisering nastreven vanwege de lage kosten, hoge efficiëntie, continue verbeteringen en het potentieel voor grotere winsten, ondanks de risico's van ontslagen.

Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat een verscheidenheid aan banen het risico lopen om in de toekomst geautomatiseerd te worden, zei Du dat ze in de toekomst meer banen en freelance werk voor mensen ziet, evenals meer nadruk op het ontwikkelen van kritisch denkvermogen en andere vaardigheden op hoog niveau.

Image
Image

Du gelooft ook dat er kansen zullen zijn voor nieuwe en verschillende soorten banen.

"Ik denk dat sommige banen of taken zullen worden geëlimineerd, maar er zullen meer banen komen naarmate de hele economie transformeert", zei Du, en legde uit dat de baan van een socialemediamanager onvoorzienbaar zou zijn geweest. eeuw geleden, maar is nu gebruikelijk.

Toch zei Du dat de discrepantie tussen de vaardigheden van werknemers en de behoeften van de economie voor uitdagingen kan zorgen.

Een oplossing, volgens Du, is dat werknemers "her-skillen", gericht op het leren van nieuwe vaardigheden om voorop te blijven lopen terwijl de economie evolueert. Vanuit het oogpunt van maatschappelijke verantwoordelijkheid voegde Du eraan toe dat bedrijven werknemers zoveel mogelijk moeten helpen bij het omscholen van vaardigheden.

Humans Resources

Hoewel robots onvermijdelijk komen voor sommige van onze banen, zeggen experts dat mensen altijd een noodzakelijk onderdeel van het personeelsbestand zullen zijn.

"Ik hoop dat automatisering mensen de vrijheid geeft om inventief en fantasierijk te zijn - ik blijf terugkomen op het idee dat machines taken zullen vervangen, maar niet noodzakelijk banen", zei Natt.

Ik denk dat sommige banen of taken zullen verdwijnen, maar er zullen meer banen komen naarmate de hele economie aan het transformeren is.

Du bekleedde een vergelijkbare positie en merkte op dat het in de toekomst belangrijk zal zijn voor mensen om te vertrouwen op de sociale en emotionele kwaliteiten die hen onderscheiden van robots, zoals kritisch denken, zachte vaardigheden en medelevende zorg.

"We staan helemaal aan het begin van de AI-gemedieerde economie in robotica, automatisering, enzovoort, dus we kunnen veel van de dynamiek veranderen…", zei Du. "We kunnen de toekomst van de economie transformeren en vormgeven en proberen ervoor te zorgen dat [het] meer goed dan slecht is."

Aanbevolen: