Wat is Vimeo? Een inleiding tot het platform voor het delen van video's

Inhoudsopgave:

Wat is Vimeo? Een inleiding tot het platform voor het delen van video's
Wat is Vimeo? Een inleiding tot het platform voor het delen van video's
Anonim

Vimeo is een platform voor het delen van video's dat in 2004 werd gelanceerd door een groep filmmakers. Sindsdien is het platform uitgegroeid tot meer dan 80 miljoen makers - de meesten van hen in film, animatie, muziek en andere kunstwerken - die Vimeo hebben kunnen gebruiken als een manier om hun werk te delen en te promoten.

Het verschilt grotendeels van YouTube vanwege zijn "kunstzinnige" onderscheidend vermogen. Dat wil niet zeggen dat artiesten hun werk niet op YouTube zouden moeten promoten, want als hun publiek daar is, zouden ze dat wel moeten doen.

Image
Image

YouTube is gewoon zo groot dat het alles omvat waar je een camera op zou kunnen richten. Vimeo daarentegen staat vooral bekend om zijn creatieve kunsten - geen gewone vloggers, mensen die graag technische tutorials maken of gamers die graag pronken met hun vaardigheden op het gebied van videogames.

Geïnteresseerd in hoe Vimeo het doet ten opzichte van YouTube? Bekijk hier ons Vimeo vs. YouTube-artikel.

Wat je zou moeten doen op Vimeo

Simpel gezegd, je uploadt je eigen creatieve video's zodat anderen ervan kunnen genieten en bladert door de beschikbare video's op het platform om video's van andere makers te bekijken. Iedereen kan een video leuk vinden, erop reageren of een video delen. Je kunt ook elke video toevoegen aan je lijst 'Later bekijken' of aan een verzameling die je hebt gemaakt.

Omdat Vimeo wordt beschouwd als meer een professioneel netwerk van artiesten, waardeert de community veel meer de inhoud die daar wordt gedeeld, wat resulteert in vriendelijkere en nuttigere discussies in vergelijking met YouTube. Afhankelijk van de video (en het publiek), merk je misschien een groot verschil in de reacties op een video op Vimeo in vergelijking met dezelfde die naar YouTube is geüpload.

Vimeo heeft een betaald abonnementsmodel voor de meest actieve leden die meer functies willen, dus het feit dat leden bereid zijn geld te betalen om hun werk te laten zien, laat zien hoe serieus ze zijn in het maken van kunst en inhoud. Dit helpt ook bij te dragen aan een gemeenschap die heel vriendelijk en ondersteunend is.

Video's maken voor Vimeo

Hier zijn enkele van de coole functies die Vimeo zijn makers van inhoud biedt:

  • Uploader: Selecteer een videobestand om te uploaden vanaf uw computer, Google Drive, Dropbox, OneDrive of Box-account.
  • Enhancer: Vimeo helpt je een muzieknummer uit de muziekcatalogus toe te voegen aan al je video's, waarvan er vele gratis te gebruiken zijn.
  • Collecties: Voeg je favoriete video's toe aan je eigen portfolio's, albums, kanalen of groepen.
  • Video School: Vimeo heeft een sectie die volledig is gewijd aan het tonen van tutorials en lessen over hoe je de beste video's kunt maken.
  • Music Store: Blader door alle beschikbare muzieknummers die je bij je video's kunt gebruiken en voeg ze samen met de Enhancer-tool.
  • Creative Commons-video's: Vimeo heeft een gedeelte met video's van gebruikers met een Creative Commons-licentie, wat betekent dat er bepaalde manieren zijn waarop u ze legaal voor uw eigen werk kunt gebruiken.
  • Videostatistieken: Bekijk in één oogopslag hoeveel keer uw video's worden afgespeeld, welke video's helemaal worden afgespeeld en al uw opmerkingen.
  • Tip Jar: Vimeo heeft onlangs de "fooienpot" voor makers van inhoud geïntroduceerd, waarmee ze kleine contante betalingen kunnen accepteren van kijkers die je een fooi willen geven als waardering voor je werk.
  • Video's verkopen: Deze functie is alleen voor geüpgradede leden, waarmee je je eigen video's kunt verkopen als onderdeel van Vimeo's On Demand-functie.

Video's bekijken op Vimeo

Hier zijn enkele van de geweldige manieren waarop je video's op Vimeo kunt vinden en ervan kunt genieten:

  • Staff Picks: Elke dag kiest het Vimeo-personeel hun favoriete nieuwe video's en deelt deze in het gedeelte 'Personeelskeuzes'. Dit is een geweldige manier om die adembenemende video's te vinden die echt aandacht verdienen van kijkers zoals jij.
  • Categorieën: Als er een specifiek onderwerp of videostijl is waarin je geïnteresseerd bent, kun je door de beschikbare categorieën bladeren om snel iets tegen te komen dat je interesses kan aanspreken.
  • Kanalen: Op Vimeo worden kanalen gemaakt door leden en gebruikt om collecties video's rond gemeenschappelijke thema's te tonen. Het is nog een handige manier om geweldige video's te ontdekken op basis van je interesses.
  • Groepen: De community op Vimeo is sterk en oprecht, dus Groepen helpen leden nog dichter bij elkaar te brengen. Je kunt met anderen chatten over video's en gemeenschappelijke interesses door je eigen groep te maken of lid te worden van bestaande.
  • Bankmodus: In de bankmodus kunt u in principe video's op volledig scherm bekijken. Leun achterover, ontspan en geniet!
  • On Demand: Koop video's van individuele makers tegen een kleine vergoeding om ze direct te bekijken en hun werk te ondersteunen.

Aan de slag met een Vimeo-account

Vimeo biedt verschillende opties voor leden die specifieke opslag- en functiebehoeften willen. Hier is een kort overzicht:

  • Vimeo Free: Je kunt je meteen gratis aanmelden bij Vimeo. Je krijgt echter een vrij beperkte selectie van functies en slechts 500 MB opslagruimte per week voor video's die je wilt uploaden. Je kunt altijd upgraden en het gratis account wordt aanbevolen voor starters die nog niet al te serieus bezig zijn met het maken van inhoud.
  • Vimeo Plus: Een Plus-lidmaatschap kost ongeveer $ 7 per maand indien jaarlijks gefactureerd en $ 12 per maand wanneer maandelijks gefactureerd, met een limiet van 5 GB opslagruimte per week. Je krijgt ook onbeperkte bandbreedte in de Vimeo-speler en een heleboel andere dingen waar basisleden geen toegang toe hebben.
  • Vimeo Pro: Deze is voor de professionals. Het kost ongeveer $ 20 per maand (jaarlijks gefactureerd) en biedt de meest voortreffelijke foto van hoge kwaliteit voor je video's. Je krijgt ook 20 GB opslagruimte per week, geen bandbreedtelimieten, Pro-statistieken en nog veel meer.

Vimeo biedt ook nog twee premium-abonnementen voor bedrijven en geavanceerde videobehoeften.

Aanbevolen: