Oculus Quest 2 Review: eenvoudige, uitstekende VR voor een geweldige prijs

Inhoudsopgave:

Oculus Quest 2 Review: eenvoudige, uitstekende VR voor een geweldige prijs
Oculus Quest 2 Review: eenvoudige, uitstekende VR voor een geweldige prijs
Anonim

Bottom Line

Er komt niets in de buurt van de Oculus Quest 2 als het gaat om kwaliteit, betaalbaarheid en gebruiksvriendelijke VR. Niet elke verandering hier is ten goede, maar met sterk verbeterde prestaties en een prijsdaling van $ 100 is de Quest 2 nog steeds een goed idee.

Oculus Quest 2

Image
Image

De originele Oculus Quest, die begin 2019 werd uitgebracht, was een monumentale stap voorwaarts voor virtual reality. Nee, het was niet de krachtigste headset die er is, met een twee jaar oude smartphoneprocessor om zijn games en ervaringen van stroom te voorzien, maar het was een capabele, volledig op zichzelf staande, draadloze VR-headset waarvoor geen pc nodig was of gameconsole voor geweldige onderdompeling.

Het was een van de beste nieuwe gadgets van vorig jaar en nu is Oculus terug met een vervolg. De Oculus Quest 2 is kleiner en lichter, maar krachtiger en met een veel beter scherm, maar kost $ 100 minder dan het origineel. Hoe is dat gebeurt? Nou, het is niet allemaal geweldig nieuws, dankzij een aantal kostenbesparende maatregelen die u zult voelen en mogelijk zult zien, maar het eindresultaat is uiteindelijk een beter en betaalbaarder apparaat dat dient als een ideale toegangspoort tot VR.

Design en comfort: er zijn compromissen gesloten

De Oculus Quest 2 blijft bij het bekende moderne VR-playbook als een module die je op je gezicht vastmaakt om jezelf onder te dompelen in zijn digitale werelden, maar heeft een aantal andere materiaal- en constructiekeuzes dan het origineel. Helaas zijn de ontwerpkeuzes grotendeels geen upgrades in vergelijking met de originele headset

Opmerkelijk is dat de module zelf niet zo ver uit je gezicht steekt als voorheen, en hij heeft een witte plastic afwerking in plaats van de met zwarte stof beklede buitenkant van het origineel. Het weegt ook minder, wat een goede zaak is voor een apparaat dat van je gezicht hangt: het weegt 503 gram vergeleken met 571 gram met de originele Quest.

De geringere diepte van de module heeft echter een impact op iemand zoals ik die een bril moet dragen tijdens het gebruik van de Quest 2.

Zelfs met de meegeleverde, optionele brilafstandhouder, die een paar extra millimeters tussen de lenzen toevoegt en waar het gevoerde vizier tegen je gezicht drukt, voelde de binnenkant veel strakker tegen mijn bril aan. Het kan lastig zijn om de Quest 2 op te zetten zonder dat mijn wimpers tegen mijn lenzen strijken.

Maar dat komt ook deels door het nieuwe stoffen riemsysteem, dat minder effectief is dan de rubberen, koepelachtige riem van de eerste Quest. Die vorige riem deed het beter om de achterkant van je hoofd te vormen om het gewicht van de module zelf te compenseren en hem comfortabel aan je hoofd vast te maken, maar deze losse, verstelbare stoffen riemen zijn lang niet zo veilig. Het kostte me meer tijd om de headset op en in een comfortabele positie te krijgen, en ik kon niet dezelfde goede plek vinden als voorheen.

Oculus verkoopt nu een Elite-riembevestiging van $ 49 die meer lijkt op de originele Quest-riem, en hoewel de Quest 2-riemen bruikbaar zijn, zal ik waarschijnlijk de upgrade uitvoeren en de betere riem kopen.

Image
Image

Tracking en controllers: enkele verbeteringen, enkele nadelen

De Oculus Quest 2 gebruikt hetzelfde soort "binnenstebuiten" volgsysteem dat vertrouwt op vier camera's op het vizier om de draadloze controllers of zelfs je handen te volgen, in plaats van te vertrouwen op externe volgsensoren zoals sommige pc- gebaseerde systemen wel. Net als het origineel werkt het verbazingwekkend goed, waardoor vloeiende bewegingen van zes graden van vrijheid in games mogelijk zijn en zowel de initiële installatie als de tijd die nodig is om elke sessie op gang te krijgen, worden geminimaliseerd. Het betekent ook dat je de Oculus Quest 2 overal kunt gebruiken zonder dat je enige vorm van externe hardware of accessoires nodig hebt.

De draadloze, bewegingsgevoelige Oculus Touch-controllers van de Quest 2 zijn qua functie identiek aan het origineel, maar zijn iets zwaarder en hebben een groter oppervlak met ruimte om je duim te laten rusten wanneer ze niet in gebruik zijn. Dat is handig. Elk heeft een analoge stick en twee gezichtsknoppen, samen met een triggerknop en een gripknop. Oculus verwisselde ook de magnetisch bevestigde batterijklepjes van de eerste Quest-controllers - die soms opengingen als ik de originele gebruikte - voor degenen die gewoon op hun plaats klikken. Dat is een overwinning voor functie boven vorm.

Image
Image

Maar er is een potentieel verlies van functie en comfort met een ander specifiek aspect van de headset zelf: IPD-aanpassing. Inter-pupilafstand, of IPD, is de fysieke afstand tussen uw ogen, en een headset moet hier rekening mee houden om effectief duidelijke, 3D-ervaringen te leveren. Op de originele Quest kun je met een fysieke schuifregelaar de afstand precies aanpassen aan je eigen gezicht. Met de Quest 2 zijn er echter slechts drie instellingen en kun je de plaatsing van de lenzen fysiek verschuiven om de positie te kiezen die het dichtst bij die van jou ligt.

Als uw IPD overeenkomt met of heel dicht in de buurt komt van een van de instellingen (58 mm, 63 mm, 68 mm), dan bent u helemaal klaar. Als dat niet het geval is, merkt u misschien dat de afbeelding niet zo duidelijk is als u zou willen, en dit kan mogelijk tot hoofdpijn leiden als u geen redelijk goede sweet spot kunt vinden. In mijn geval is mijn IPD dicht genoeg bij de middelste instelling om OK te zijn, maar het voelt niet zo precies aan als bij de originele Quest met behulp van de schuifregelaar. Het kan helpen om de prijs van de headset te verlagen, maar dat is een kwaliteits-van-leven-downgrade die sommige mensen aanzienlijk meer zal treffen dan anderen.

Dat klinkt misschien als heel vervelend, maar het is alleen omdat sommige van de belangrijkste fysieke ontwerpwijzigingen op de Quest 2 aanvoelen als compromissen of downgrades. Maar voor de meeste mensen zullen ze geen significante belemmeringen zijn. En als je naar de nieuwe headset komt zonder ooit de originele Quest te gebruiken, dan zou het goed moeten zijn - de nieuwe riemen zijn bruikbaar, maar ze zijn niet zo effectief of moeiteloos verstelbaar als voorheen. Gelukkig maakt de Quest 2 elders aanzienlijke vorderingen.

Image
Image

Configuratieproces: je hebt een telefoon nodig… en Facebook

Je moet de Oculus Quest 2 direct uit de doos opladen, omdat de bescheiden totale levensduur van de batterij betekent dat een gedeeltelijk opgeladen headset niet lang meegaat. Je hebt ook een smartphone, Android of iPhone, en de gratis Oculus-app nodig om de installatie te voltooien. Zodra de headset goed is opgeladen, begint u met instellen vanuit de mobiele app en volgt u de begeleide instructies, waaronder het opzetten, aanpassen en vertrouwd raken met de headset zelf.

Een deel van het installatieproces, en het proces elke keer dat u de headset gebruikt, is om uw speelruimte aan te wijzen door een barrière te "tekenen" binnen het vergrote zicht op uw omgeving, gezien door de camera's van de headset. Van daaruit bepa alt de headset of je voldoende ruimte hebt voor actieve, kamerbrede ervaringen, of je kunt een stationaire opstelling kiezen voor zittende speelmodi. Tijdens actief spelen verschijnt er een virtuele barrière, de Oculus Guardian genaamd, wanneer je dicht bij de randen van je aangewezen speelruimte komt om te voorkomen dat je tegen je omgeving botst. Het is allemaal nogal slim en effectief.

Er is nog een andere potentiële hapering met de Oculus Quest 2 die niet aanwezig was bij het origineel: de nieuwe headset vereist een Facebook-account en er is geen manier om dit te omzeilen. Facebook is eigenaar van Oculus, en terwijl de eerste Quest eenvoudig met een Oculus-account kan worden gebruikt, vereist de nieuwe een sociale-media-account. Voor sommigen kan dat een dealbreaker zijn, gezien frustraties over privacy en de toenemende rol die Facebook speelt in onze samenleving, dus weet dat je erin gaat.

Prestaties: het is een grote upgrade

De originele Oculus Quest heeft prima werk geleverd door meeslepende VR-ervaringen te leveren die niet aangetast of aanzienlijk gedowngraded aanvoelden, zelfs als het niet dezelfde visuele pieken bereikte als duurdere, pc-aangedreven headsets. En het was behoorlijk verbazingwekkend dat de Quest dit deed met de Qualcomm Snapdragon 835-processor, een chip die te vinden is in de vlaggenschip-smartphones van 2017.

De Oculus Quest 2 tilt dingen naar een ander niveau, en daar zijn een paar redenen voor.

Ten eerste is de nieuwe Qualcomm Snapdragon XR2-chip hier gebaseerd op de huidige Snapdragon 865-chip die te zien is in telefoons zoals de Samsung Galaxy S20 en Note20, en is drie generaties nieuwer dan de oude chip.

Het is ook gekoppeld aan 50 procent meer RAM (6GB) dan de originele Quest. Nog levendiger: het snel schakelende LCD-scherm bevat bijna 50 procent meer pixels per oog dan de oude OLED-panelen, voor een merkbaar scherpere en vloeiendere ervaring.

Bij de eerste Quest had je een resolutie van 1440x1600 per oog: solide, maar een beetje wazig en een relatief lagere resolutie dan sommige pc-headsets op de markt. Hier biedt het enkele scherm echter 1832x1920 per oog, en het verschil is duidelijk. Hoewel de overstap van OLED- naar LCD-technologie het contrast een beetje zou moeten verzwakken en de diepe zwartwaarden zou moeten dempen, zal ik eerlijk zijn: ik heb het niet gemerkt.

Wat me opviel, waren scherpere interfaces en soepelere actie, met meer vloeiende ervaringen die minder van de incidentele maar acceptabele haperingen vertoonden die werden gezien bij sommige games en apps op de eerste Quest-headset.

Bovendien heeft Oculus onlangs de Quest 2 in staat gesteld om een maximale schermverversingssnelheid van 90 Hz te halen, een stijging van 72 Hz op de eerste headset, wat alleen maar zal bijdragen aan dat soepeler aanvoelend gebruik. Ontwikkelaars moeten echter 90Hz inschakelen in hun apps en games.

Ik voelde de verbeteringen van Quest 2 in sommige games meer opvallen dan in andere. Laserzwaardmuziekspel Beat Saber liep bijvoorbeeld goed op de eerste headset en is hier niet zo anders - alleen soepeler en helderder. Maar met de online Battle Royale-shooter Population: One hielpen de schonere texturen en meer vloeiende prestaties een deel van de lichte bewegingsziekte die ik voelde tijdens de eerste Quest te verminderen.

Bottom Line

Het aansluiten van een hoofdtelefoon levert een meer afgesloten, meeslepende ervaring op, maar de ingebouwde luidspreker van de Oculus Quest 2 levert goed werk voor het leveren van audio en muziek. Het klinkt een klein beetje luider en voller dan de originele Quest-luidspreker, maar niet significant. Maar als je wilt spelen zonder volledig afgesloten te zijn van je omgeving, werkt het prima.

Batterij: je krijgt een paar uur

Net als de originele headset is de Oculus Quest 2 geschikt voor 2-3 uur gebruik bij volledig opladen. Voor zo'n compacte, op zichzelf staande headset vind ik dat redelijk. Je krijgt een paar uur om te spelen, en dan kun je even uitrusten en andere dingen doen terwijl het oplaadt.

Dat gezegd hebbende, als je dol bent op langdurige ervaringen, verkoopt Oculus een $ 129-versie van de Elite-riem met een ingebouwd batterijpakket dat de speeltijd verdubbelt, of je kunt een draagbaar batterijpakket krijgen, steek hem in het stopcontact en stop hem tijdens gebruik in uw zak. Ten slotte kunt u gewoon een lange USB-C-kabel gebruiken en uzelf op een muur aansluiten. Als je VR-games en apps op kamerschaal met vrij verkeer doet, heb je echter iets langer nodig, zoals 10 voet of meer. Anders werken sommige zittende apps en games prima als je bent vastgebonden aan een stopcontact in de buurt.

Image
Image

Software: gebruik de headset of maak verbinding met pc

De eigen interface van de headset is niet veel veranderd ten opzichte van de eerste Quest, die plaatsvindt in een 3D-huisachtige omgeving met zwevende menu's die je kunt openen via de bewegingscontrollers. Het is een vrij gemakkelijke manier om te kiezen tussen je momenteel geïnstalleerde games en apps, iets anders in je bibliotheek te installeren, nieuwe inhoud te kopen en te downloaden en toegang te krijgen tot video-inhoud, inclusief apps zoals Netflix, YouTube en SlingTV.

Oculus heeft ook optionele handtracking mogelijk gemaakt, inclusief het gebruik van hand- en vingerbewegingen om de interface te omzeilen en interactie te hebben met sommige games. Handtracking is echter beslist kieskeuriger dan het gebruik van de controllers, en je hebt solide verlichting nodig om er echt op te vertrouwen. Dat gezegd hebbende, het voelt nog steeds experimenteel aan, en ik ben genoeg verkeerd gelezen gebaren en onjuiste interacties tegengekomen om me bij de controllers te houden. Ze werken betrouwbaar geweldig.

Sinds de lancering van de originele Quest heeft Oculus de mogelijkheid toegevoegd om de headset aan te sluiten op een krachtige pc om geavanceerdere VR-ervaringen uit te voeren, en dat geldt ook voor de Quest 2. Je hebt een pc nodig die headsets kan gebruiken zoals de Oculus Rift, HTC Vive of Valve Index, evenals de officiële Oculus Link USB-C-kabel ($ 80) of een vergelijkbare USB 3.1-kabel die de hoge - snelheidseisen. Ik kocht een onofficiële kabel voor de helft van de prijs op Amazon, en het werkte prima.

Met een Razer Blade 15 (2019) gaming-laptop kon ik de visueel veeleisende en meeslepende Half-Life: Alyx spelen op de Oculus Quest 2-een game die hij nooit zou kunnen spelen met zijn eigen interne hardware. Het liep iets minder soepel dan met de pc-native Valve Index-headset, maar niet significant. Dit is een geweldige manier om geavanceerde VR-games te ervaren, waaronder de nieuwe Star Wars: Squadrons, bijvoorbeeld. En nu Oculus plannen aankondigt om pc-headsets uit te faseren, zal het ook een belangrijk onderdeel zijn van de toekomst van het Quest-platform.

Image
Image

De $ 299-editie van de headset wordt geleverd met 64 GB interne opslag en de $ 399-versie levert u 256 GB op, waarbij een deel van elk aantal wordt ingenomen door systeemsoftware en -bronnen. Gelukkig zijn de games en apps zelf niet enorm, meestal tussen de 1-4 GB per stuk, soms minder, en ze zijn vrij snel opnieuw te downloaden als je iets opnieuw wilt bekijken. De 64 GB-editie zou voldoende ruimte moeten bieden voor de meeste spelers, aangezien je waarschijnlijk gemakkelijk een dozijn of meer games kunt installeren, samen met streaming media-apps, maar iedereen die te allen tijde een robuuste VR-bibliotheek bij de hand wil hebben zonder te wachten, zou kunnen overwegen om geld uit te geven het extra geld.

Games: een goede, groeiende selectie

Hoewel die bovengenoemde games en enkele andere nog steeds alleen op pc te vinden zijn (of misschien PlayStation VR op de PlayStation 4 of 5), heeft het Oculus Quest-platform een zeer mooie selectie native games verzameld die je kunt downloaden en spelen direct op de koptelefoon. Er is geen verschil in compatibiliteit tussen de headsets: alle Quest-games spelen op Quest 2 en vice versa, alleen met prestatieverschillen.

Veel van de vroege games uit de indrukwekkende lanceringsreeks van Quest behoren nog steeds tot de beste games die je op de Quest 2 kunt spelen. is een hectische explosie, nu met een grotere bibliotheek met nummers, waaronder BTS- en Linkin Park-packs. Superhot VR is een stijlvolle hybride van een shooter en een soort puzzelspel, waarbij je erachter komt hoe je vijanden kunt verslaan terwijl je inkomende kogels ontwijkt die alleen bewegen als jij dat doet. Ondertussen doet de Star Wars VR-game Vader Immortal nog steeds geweldig werk door een authentieke sfeer te creëren.

Maar er is nu ook zoveel meer. Tetris Effect en Rez Infinite, beide van ontwikkelaar Enhance Games, zijn trippy, trance-achtige ervaringen waar je in VR echt van kunt genieten. Walking Dead: Saints and Sinners en de eerder genoemde Population: One laten zien dat grootschalige shooter-ervaringen meeslepend en meeslepend kunnen zijn in VR, plus er is een nieuwere Star Wars-game, Tales from the Galaxy's Edge, die interactieve verhalen combineert met leuke blastergevechten.

Er zijn veel geweldige dingen op Quest 2, variërend van eenvoudige arcade-achtige ervaringen tot grootschalige avonturen, eigenzinnige interactieve ervaringen en meer. En daarbovenop zijn er de eerder genoemde videodiensten voor 360-graden video's, plus fitness-apps en -games, VR-chat om te communiceren met vrienden en willekeurige mensen, een webbrowser en meer.

Image
Image

Prijs: het is een geweldige prijs

De Oculus Quest was al indrukwekkend geprijsd voor $ 399, dus het lanceren van de krachtigere Oculus Quest 2 voor $ 299 is behoorlijk fenomenaal. Toegegeven, de ontwerpcompromissen zijn een beetje frustrerend, en ik had liever meer betaald voor een betere riem en nauwkeurigere IPD-instellingen zoals op het origineel, maar dat zijn de aanpassingen die zijn gemaakt om te proberen de markt voor de Quest en VR te verbreden als een hele. Maar zelfs met die ontwerpproblemen is de Quest 2 een ongelooflijke waarde voor een draagbare, volledig op zichzelf staande VR-gameconsole.

Image
Image

Oculus Quest 2 vs. PlayStation VR

Verbazingwekkend genoeg is er geen directe analoog aan de Oculus Quest 2 op de markt: Oculus lijkt het enige bedrijf te zijn dat zo'n krachtig apparaat kan uitbrengen voor dit soort prijs en met dit soort software-ondersteuning. Dat gezegd hebbende, als ik het zou moeten vergelijken met een andere VR-headset, zou ik het opnemen tegen Sony's PlayStation VR, waarvoor een PlayStation 4- of PlayStation 5-console nodig is.

De PSVR is nu een paar jaar oud en wordt technisch overschaduwd door de Quest 2 wat betreft scherm- en controllerkwaliteit. Toch heeft Sony een aantal geweldige exclusieve games vergaard dankzij de samenwerking met game-ontwikkelaars, en de PlayStation VR is een solide, redelijk betaalbare pick-up voor iedereen die al een PS4- of PS5-console heeft en in VR wil ploeteren. Maar als je de console nog niet hebt en je in VR wilt stappen, ga dan voor de speciale Quest 2. Het is goedkoper dan een headset en console samen te kopen, en bovendien is het een betere VR-ervaring.

Het beste VR-apparaat, alles bij elkaar genomen

De aanzienlijke prestatie-upgrade en verrassende prijsdaling wegen op tegen enkele van de vervelende ontwerpverschuivingen met de Oculus Quest 2, waardoor het de onmisbare VR-headset is voor zowat iedereen. Het speelt niet alleen een geweldige bibliotheek met games op de headset, maar het kan ook worden aangesloten op een krachtige pc om daarbovenop nog meer games te spelen. Voeg daarbij het gebruiksgemak, de hoogwaardige gameplay en meeslepende beelden, en de Oculus Quest 2 is een andere briljante VR-gameconsole.

Specs

  • Productnaam Quest 2
  • Productmerk Oculus
  • UPC 815820021292
  • Prijs $299.00
  • Releasedatum oktober 2020
  • Gewicht 1,1 lbs.
  • Productafmetingen 7,54 x 5,61 x 4,02 inch.
  • Kleur Grijs
  • Garantie 1 jaar
  • Platform Android 10
  • processor Qualcomm Snapdragon XR2
  • RAM 6GB
  • Opslag 64GB/256GB

Aanbevolen: