Apple MacBook Air 13-inch (M1, 2020) Review: de indrukwekkende M1-chip van Apple stijgt naar nieuwe hoogten

Inhoudsopgave:

Apple MacBook Air 13-inch (M1, 2020) Review: de indrukwekkende M1-chip van Apple stijgt naar nieuwe hoogten
Apple MacBook Air 13-inch (M1, 2020) Review: de indrukwekkende M1-chip van Apple stijgt naar nieuwe hoogten
Anonim

Bottom Line

Aangedreven door Apple's ARM-gebaseerde M1-chip, brengt de MacBook Air indrukwekkende brute kracht, fantastische batterijduur en fluisterstille werking naar de tafel.

Apple MacBook Air 13-inch (M1, 2020)

Image
Image

Lifewire heeft de MacBook Air gekocht om de functies en mogelijkheden te evalueren. Lees verder om onze resultaten te zien.

De nieuwe MacBook Air met de aangepaste M1-chip van Apple lijkt veel op de oude MacBook Air, maar schijn bedriegt. Hoewel de lijn geen grote fysieke revisies heeft ondergaan voor de editie van eind 2020, tilt de opname van Apple's ARM-gebaseerde M1-processor de lichtste MacBook naar nieuwe hoogten. Met indrukwekkende processorkracht en benchmarkresultaten, een fluisterstille werking en een batterij die de hele dag meegaat, allemaal verpakt in een vertrouwde lichtgewicht vormfactor, is de M1 MacBook Air een indrukwekkende machine.

De MacBook Air-lijn is altijd bewonderenswaardig geweest vanuit het oogpunt van draagbaarheid, maar ze hebben altijd meer als een tweede laptop gevoeld dan als iets dat voornamelijk voor werk is ontworpen. Als je echt werk gedaan wilt krijgen, is dat waar de MacBook Pro voor is. Met de brute kracht van de M1-chip vroeg ik me echter af of Apple dat paradigma eindelijk door elkaar had geschud. Ik kon ongeveer een week doorbrengen met de nieuwe MacBook Air als mijn belangrijkste laptop, zowel op kantoor als onderweg, wat me de kans gaf om die theorie te testen.

De olifant in de kamer met Apple Silicon is dat het je uitsluit van dual-booting Windows en je afsnijdt van apps en games die niet beschikbaar zijn voor macOS. Met dat in gedachten probeerde ik de M1 MacBook Air te gebruiken voor elke niet-Windows-taak die mogelijk was, en testte dingen zoals real-world prestaties en reactievermogen, hoe mijn productiviteit werd beïnvloed, de levensduur van de batterij en zelfs hoe goed het gamen aankan.

Image
Image

Ontwerp: strak, licht en volkomen onveranderd ten opzichte van vorig jaar

Apple heeft een aantal enorme veranderingen aangebracht tussen de laatste MacBook Air en deze, maar je kunt ze niet echt zien. Het fysieke ontwerp van de MacBook Air (M1, 2020) is precies hetzelfde als het 2019-model, dus als je er een hebt gezien, weet je precies wat je hier krijgt. Dat is een beetje een teleurstelling, aangezien het onveranderde uiterlijk van deze laptop niet echt overeenkomt met de revolutionaire veranderingen aan de interne hardware, maar dat betekent niet dat het uiterlijk en het gevoel slecht zijn.

Als ik zeg dat het fysieke ontwerp ongewijzigd is, is dat niet overdreven. Ondanks grote veranderingen onder de motorkap zijn de afmetingen en het gewicht van de M1 MacBook Air ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Het heeft hetzelfde dunne profiel, smaller naar voren dan naar achteren, dezelfde Space Grey-afwerking en hetzelfde reflecterende Apple-logo op het deksel. De linkerrand heeft twee USB-C/Thunderbolt-poorten, net als vorig jaar, met een eenzame 3,5 mm koptelefoonaansluiting aan de rechterrand. Geen extra poorten of connectoren, dat is alles wat je krijgt.

Ook ongewijzigd ten opzichte van het laatste model is de stroomvoorziening. Er is geen speciale oplaadpoort, dus je moet een van de USB-C/Thunderbolt-poorten gebruiken. Met slechts twee poorten voor al uw randapparatuur, video, stroom en al het andere, zullen de meesten moeten investeren in een of andere USB-C-hub. Tijdens mijn tijd met de M1 MacBook Air heb ik zonder problemen een USB/HDMI/Ethernet/SD-kaarthub gebruikt.

Als je de M1 MacBook Air opent, wordt het full-size verlichte toetsenbord omlijst door stereoluidsprekers aan weerszijden en geflankeerd door hetzelfde massieve trackpad als het vorige model. Het toetsenbord zelf is hetzelfde Magic Keyboard dat vorig jaar de overstap maakte van MacBook Pro naar de MacBook Air-lijn, en de schaartoetsen voelen net zo goed aan als ooit. Boven het toetsenbord is het 13-inch Retina-display ook omgeven door dezelfde dikke randen als het vorige model.

Het zou leuk geweest zijn om op sommige van deze gebieden veranderingen te zien, zoals extra poorten of een dunnere rand, maar de MacBook Air had al een solide ontwerp en Apple koos er duidelijk voor om zich dit jaar te concentreren op interne onderdelen in plaats van externe ontwerpwijzigingen of grote nieuwe functies.

Image
Image

Display: Prachtig Retina-display met randen die een beetje te dik zijn

Het display lijkt ongewijzigd ten opzichte van het vorige model, en dat is grotendeels waar. Het is een prachtig 13,3-inch Retina-display met een native resolutie van 2560x1600, 400 nits helderheid en Apple's eigen True Tone-functie die in staat is om de kleurtemperatuur te verhogen om beter bij het licht in uw omgeving te passen. Het zal bijvoorbeeld blauwer lijken wanneer het wordt blootgesteld aan daglicht of fel fluorescerend licht, en 's nachts warmer en meer oranje worden.

Aangezien de grootte van het paneel ongewijzigd blijft ten opzichte van het 2019-model en de afmetingen van de laptop zelf ook ongewijzigd zijn, heeft de MacBook Air 2020 nog steeds dezelfde dikke randen als zijn voorganger. Dat is niet het einde van de wereld of zo, maar het doet wel een beetje afbreuk aan het premium gevoel van het apparaat, vooral in vergelijking met andere laptops die ik heb gebruikt met veel slankere randen.

De grootste verandering hier, of eigenlijk de enige verandering, is dat het scherm in de M1 MacBook Air een breder kleurengamma ondersteunt. In feite ondersteunt het hetzelfde P3-brede kleurengamma als de MacBook Pro. De meeste algemene gebruikers hebben dit niet echt nodig, maar het is vooral handig als je veel foto- of videobewerking doet. Als je eerder voor de MacBook Pro-lijn moest kiezen omdat je nauwkeurig kleurwerk doet, betekent deze verandering dat je misschien wat geld kunt besparen door over te stappen op een MacBook Air.

Image
Image

Prestaties: de M1-chip is een niet te stoppen beest

De M1-chip heeft behoorlijk enorme statistieken op papier, en Apple deed een aantal gewaagde beweringen over betere prestaties tijdens de aanloop naar de release van de eerste M1-hardware.

De volledige kracht van de M1 zal waarschijnlijk niet worden gerealiseerd totdat er meer native apps beschikbaar zijn, maar mijn eerste ervaring met de nieuwe MacBook Air maakte me onder de indruk.

Big Sur werkt geweldig, wat te verwachten is omdat het is ontworpen met de nieuwe M1-hardware in gedachten. Menu's laden snel en de navigatie is pittig en responsief. Als je gewend bent geraakt aan het staren naar de beruchte draaiende strandbal van Apple, verwacht hier dan niet veel van. Hetzelfde geldt voor native M1-apps, die worden geladen en uitgevoerd met het soort onmiddellijke reactie dat je normaal associeert met een gloednieuwe iPad Pro, en de verwerking van oudere Intel Mac-apps voelde ook vrij naadloos aan toen ze allemaal Rosetta 2 ontvingen.

Voordat ik echt kan praten over de prestaties van de M1 MacBook Air, is het belangrijk om op een paar dingen te wijzen. Omdat de M1-chip op ARM is gebaseerd en Macs al een tijdje Intel-silicium gebruiken, is er een scherpe lijn in het zand getrokken tussen de laatste generatie Mac-hardware en de MacBook Air uit 2020. U kunt Windows niet uitvoeren op deze laptop en u kunt ook geen oude macOS-apps native uitvoeren.

Om apps uit te voeren die oorspronkelijk zijn ontworpen voor Intel Macs, moet de nieuwe MacBook Air gebruik maken van een vertaler genaamd Rosetta 2. Wanneer u een app probeert te starten die niet oorspronkelijk is ontworpen voor een M1 Mac, vraagt Big Sur om Rosetta 2 eerst uit te voeren. Als je het goed vindt, is de rest van het proces naadloos en onzichtbaar.

De enige uitzondering is Windows zelf. Vroeger kon je Windows en macOS dubbel opstarten met behulp van Bootcamp en dus elke Windows-app op je Mac uitvoeren, dat is niet langer een optie. Microsoft heeft eerder met Windows op ARM-apparaten geëxperimenteerd, maar Windows draait niet op de M1-hardware van Apple.

Om terug te komen op Rosetta 2, het werkte in mijn ervaring buitengewoon goed. Ik kon resource-intensieve apps zoals Photoshop en Lightroom probleemloos uitvoeren, wat geweldig is omdat Adobe nog geen native versies voor M1-hardware heeft uitgebracht.

Ik kon Steam zelfs aan de praat krijgen via Rosetta 2 en enkele macOS-games installeren, zoals Civilization 6 en Streets of Rage 4.

Beide games liepen vlekkeloos ondanks de noodzakelijke tussenkomst van Rosetta 2 om compatibiliteit te garanderen.

Naast het organisch gebruiken van de MacBook Air, heb ik ook een paar benchmarktests uitgevoerd die voorspelbaar indrukwekkende resultaten opleverden. Eerst heb ik de Wildlife Unlimited-benchmark van 3DMark uitgevoerd die technisch is ontworpen voor iOS. Omdat Big Sur en de M1-chip zijn ontworpen om native iOS-apps uit te voeren, leek het een goed startpunt. In die benchmark behaalde de MacBook Air een score van 16, 272 en wist 97 frames per seconde (fps) te produceren. Ter vergelijking: de Mac mini haalde een iets hogere score van 17, 930 en 107 fps met zijn ene extra GPU-kern.

Ik heb ook GFXBench Metal gedownload en daarvan heb ik ook een paar benchmarks gedraaid. Als eerste heb ik de Car Chase-benchmark uitgevoerd, die een 3D-game simuleert met geavanceerde verlichting en shaders. De MacBook Air haalde een uitstekende 60 fps in die benchmark, wat geweldig zou zijn als Car Chase een echte game was en geen benchmark. Ik heb ook de minder intense T-Rex-benchmark uitgevoerd, wat resulteerde in een iets hoger resultaat van 70 fps.

Tussen benchmarks en ervaring, is de M1 MacBook Air duidelijk een krachtige kleine machine die meer dan klaar is voor zowel werk als ontspanning. Of ontwikkelaars de nieuwe hardware daadwerkelijk zullen omarmen als een gamingplatform, terwijl macOS altijd een bijzaak is geweest in die afdeling, v alt nog te bezien. Maar de M1 MacBook Air is zeker geschikt voor deze taak.

Rosetta 2 fungeert als intermediair tussen de nieuwe hardware en de oude software, waardoor je zo ongeveer alles kunt draaien op een M1 MacBook Air dat je ook op een Intel MacBook Air had kunnen draaien.

Productiviteit: Big Sur, een comfortabel toetsenbord, en wie heeft er een MacBook Pro nodig?

De MacBook Air is nooit echt een productiviteitsmachine geweest, waarbij professionals doorgaans kiezen voor de toepasselijke naam MacBook Pro. Met de nieuwe MacBook Air is die lijn vager dan ooit tevoren. De MacBook Pro en MacBook Air hebben bijna identieke M1-chips, waarbij de Pro een geïntegreerde 8-core GPU heeft in vergelijking met de 7-core GPU in de Air. Het Magic Keyboard van de Air heeft ook fysieke functietoetsen in plaats van de controversiële Touch Bar op de Pro.

Buiten die verschillen maakt de MacBook Air een behoorlijk overtuigende indruk van een MacBook Pro. Apple heeft eigenlijk een beetje een vreemde situatie gecreëerd waarin veel mensen die normaal voor een Pro zouden hebben gekozen, dat niet echt nodig hebben. Ik kon mijn testapparaat gebruiken voor letterlijk al mijn dagelijkse werkactiviteiten, van onderzoek, schrijven tot het bewerken van afbeeldingen in Photoshop, zonder problemen.

Het Magic Keyboard, ongewijzigd ten opzichte van de laatste Intel MacBook Air, is een genot om te gebruiken. De toetsen hebben een bevredigende hoeveelheid reizen, zijn gewoon clicky genoeg, en ik waardeer de fysieke functietoetsen. Het trackpad is ook geweldig, hoewel ik een muis heb vervangen toen ik aan mijn bureau werkte.

De enige keer dat ik moest overschakelen naar een Windows-apparaat was voor buitenschoolse activiteiten na het werk. De meeste games waar ik momenteel onder bedolven ben, hebben geen geweldige macOS-client, zoals Final Fantasy XIV, of draaien helemaal niet op macOS, zoals Genshin Impact. In termen van pure productiviteit heeft de M1 MacBook Air me nooit in de steek gelaten. Uw kilometerstand zal noodzakelijkerwijs variëren als u vertrouwt op apps of hulpprogramma's die alleen op Windows draaien.

Audio: uitstekend geluid uit stereoluidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning

De MacBook Air (M1, 2020) heeft dezelfde geweldige stereoluidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning als de vorige generatie. Door het toetsenbord in te kaderen en naar boven te schieten, zijn deze luidsprekers zowel luid als duidelijk. Ze zijn een beetje zwaar aan de hoge kant, maar klinken best goed, of je nu naar muziek luistert, YouTube-video's streamt of films kijkt op Netflix.

Toen ik YouTube Music in Safari laadde en Led Zeppelin's "Immigrant Song" startte, hoefde ik het volume slechts op ongeveer 50 procent in te stellen om mijn kleine kantoor op een comfortabel luisterniveau te vullen. Als de luidsprekers helemaal zijn aangezwengeld, zijn ze luider dan je waarschijnlijk nodig hebt, maar ze blijven helder zonder enige echte vervorming.

Image
Image

Netwerk: geweldige prestaties met Wi-Fi 6-ondersteuning

De MacBook Air bevat een 802.11ax Wi-Fi 6-kaart met legacy-ondersteuning voor 802.11a/b/g/n/ac en ondersteunt ook Bluetooth 5.0. Hij heeft geen bekabelde Ethernet-poort, maar je kunt via een van de Thunderbolt-poorten verbinding maken met een bekabelde internetverbinding als je de juiste adapter hebt. Dat heb ik gedaan, het werkte vrij naadloos.

Ik heb geen netwerkproblemen ondervonden tijdens mijn tijd met de MacBook Air, of ik nu een bekabelde of draadloze verbinding gebruikte. De connectiviteit was ijzersterk met beide soorten verbindingen en ik ervaarde solide download- en uploadsnelheden die in lijn waren met wat ik van mijn internetverbinding verwachtte.

Om de netwerkconnectiviteit van de M1 MacBook Air op de proef te stellen, heb ik eerst een USB-C/Thunderbolt-hub aangesloten en via Ethernet aangesloten op mijn gigabit-internetverbinding via de kabel van Mediacom. Op het moment van testen heb ik mijn downloadsnelheid gemeten op amper 1 Gbps bij de modem. Met behulp van de Speedtest-app van Ookla registreerde de MacBook Air een indrukwekkende 931Mbps down en 62Mbps up.

Voor draadloos heb ik de MacBook Air verbonden met mijn Eero mesh wifi-systeem en de snelheden gecontroleerd op verschillende afstanden en locaties. Wanneer gemeten in de nabijheid van de router, heb ik een topdownloadsnelheid van 390 Mbps gemeten. Toen controleerde ik opnieuw op een afstand van ongeveer 30 voet en ik mat een topsnelheid van 340 Mbps. Op 15 meter afstand, met muren en apparaten die het signaal blokkeerden, slaagde de MacBook Air er nog steeds in om 290 Mbps te halen.

Image
Image

Camera: indrukwekkende 720p-webcam

De M1 MacBook Air is een indrukwekkende machine, dus het feit dat hij nog steeds een serieus oninteressante 720p-webcam heeft, is een teleurstelling. Dit is dezelfde camera als in het model van vorig jaar. Vreemd genoeg is het ook dezelfde camera die je krijgt in de veel duurdere M1 MacBook Pro. Het is duidelijk dat Apple denkt dat het goed genoeg is, ook al is het dat echt niet.

Het goede nieuws is dat hoewel de hardware niet is bijgewerkt, de M1-chip achter de schermen zwaar werk doet om marginaal verbeterde resultaten te leveren. Dit resulteert in minder ruis, een beter dynamisch bereik en een betere witbalans dan de vorige versie. Het slechte nieuws is dat hoewel het technisch verbeterd is dankzij betere nabewerking, het nog steeds niet zo'n geweldige camera is, vooral niet in vergelijking met concurrerende laptops die je in plaats daarvan een 1080p-webcam geven.

De camera is goed genoeg voor videogesprekken, maar je zult niemand imponeren met een superscherp beeld of kleuren die er echt uitspringen. Zorg ervoor dat je verlichting fatsoenlijk is, en dat is ongeveer alles wat je kunt doen.

Batterij: fantastische batterijduur dankzij de efficiënte M1-chip

Een van de belangrijkste kenmerken van Apple Silicon is een lager stroomverbruik in vergelijking met Intel-chips, wat zich direct verta alt in een betere levensduur van de batterij. Apple deed gedurfde beweringen over een batterij die de hele dag meegaat in de aanloop naar de release van de M1 MacBook Air, en ze hebben echt waargemaakt.

Ik kon de MacBook Air de hele dag gebruiken terwijl ik niet op kantoor was, en had nog steeds een batterijlevensduur toen ik 's avonds thuiskwam.

Om de MacBook Air echt te testen, heb ik YouTube-video's in Safari herhaald en de laptop met rust gelaten. Onder die omstandigheden duurde het bijna 12 uur voordat de batterij leeg was. Uw kilometerstand is afhankelijk van het gebruik, en sommige apps verbruiken meer stroom dan andere, maar de M1 MacBook Air is echt gebouwd om de hele dag te gebruiken tussen oplaadbeurten door.

Software: Big Sur en de gebruikelijke verdachten

De M1 MacBook Air is uitgerust met Big Sur, de nieuwste en beste versie van macOS, en de rest van de gebruikelijke verdachten. Apple heeft Big Sur van de grond af opgebouwd met de M1-chip in gedachten, en ze hebben ook de oude standaarden zoals Safari herbouwd om native op de nieuwe hardware te draaien. Daarnaast kun je ook een breed scala aan iOS-apps gebruiken en met Rosetta 2 kun je vrijwel elke oudere Intel Mac-app gebruiken die je maar wilt.

De twee problemen met software op de nieuwe MacBook Air hebben beide te maken met de overstap naar Apple Silicon, en ik heb beide al in verschillende mate aangepakt. De eerste is dat je Windows niet op een M1-Mac kunt draaien, en de andere is dat het even zal duren voordat ontwikkelaars aan boord gaan met de M1-architectuur.

Het Windows-probleem treft slechts enkele mensen, maar het is een groot probleem voor degenen die ermee te maken hebben. Aangezien u Windows niet op een M1-Mac kunt installeren, bent u in wezen afgesneden van het native uitvoeren van Windows-apps. Emulatie is momenteel ook een no-go, al heeft Parallels beloofd dat ze een oplossing in het verschiet hebben. Een andere oplossing is misschien onderweg in de vorm van een ARM-versie van Windows, maar geen van beide ligt momenteel op tafel.

Voorlopig moet je ofwel je oude Intel Mac vasthouden of tijd verdelen tussen de M1 MacBook Air en een speciaal Intel-apparaat als je Windows absoluut nodig hebt voor werk of gaming.

Voor zover externe ontwikkelaars apps speciaal voor M1-Macs bouwen, zal dat met de tijd komen. En totdat je favoriete app de native M1-behandeling kreeg, was ik behoorlijk onder de indruk van de mogelijkheden van Rosetta 2 om legacy-apps in gebruik te nemen. Sommige hebben meer tijd nodig om op gang te komen dan andere, maar het is een eenmalig iets om elke app aan de gang te krijgen op de M1 MacBook Air.

Image
Image

Prijs: duurder dan het vorige model

De MacBook Air (M1, 2020) is eigenlijk een beetje duurder dan de vorige versie van de hardware, met een adviesprijs van $ 999 voor het basismodel. Dat is ongeveer $ 100 meer dan de basisconfiguratie van het 2019-model, wat een beetje vreemd is gezien het feit dat Apple de andere kant op ging met de prijsstelling van de M1 Mac mini.

Ondanks de prijsverhoging maken de mogelijkheden van de M1 MacBook Air het de investering waard. Het is een beetje een andere berekening als je absoluut toegang tot Windows nodig hebt, omdat je zowel een MacBook Air als een secundaire machine nodig hebt om rond te komen, maar iedereen die alleen in het macOS-ecosysteem kan leven, zal deze laptop als een vrij veel.

Image
Image

MacBook Air (M1, 2020) versus Asus ZenBook 13

Nu Apple zich losmaakt van de wereld van Intel-silicium, rijst een belangrijke vraag: moet je wegvaren in de M1-boot, of naar een pure Windows-machine springen? Als je opgesloten zit in het macOS-ecosysteem, is het antwoord eenvoudig, maar het is moeilijker als je de grens overschrijdt.

Aan de Windows-kant van de ommuurde tuin is de Asus ZenBook 13 een geweldige kleine laptop die in dezelfde basisnis past als de MacBook Air, met een goede mix van prestaties en draagbaarheid. Het heeft een adviesprijs van $ 799, wat een paar honderd dollar minder is dan de M1 MacBook Air, maar het is ook minder krachtig en de batterij gaat niet zo lang mee.

Je krijgt wel wat extra poorten met de ZenBook 13, waaronder een Type-A USB-poort, HDMI 2.0-poort en een microSD-kaartlezer, maar de Intel UHD-graphics blijven ver achter bij de M1-chip en de schermresolutie is ook lager. Het is leuk en handig om al die poorten ingebouwd te hebben, maar je kunt die functionaliteit dupliceren met een USB-C-hub van $ 30 als je het niet erg vindt om de extra hardware mee te nemen.

Als je niet zonder Windows kunt, dan is de ZenBook 13 een fatsoenlijke poort in de storm. Het had ook genoeg poorten die u waarschijnlijk niet met een USB-hub hoeft mee te nemen. Verder is de M1 MacBook Air in vrijwel alle opzichten superieur en rechtvaardigt hij het iets hogere prijskaartje meer dan goed.

Apple Silicon is gebouwd voor mobiele prestaties

Met de M1-chip onder de motorkap laat de MacBook Air 2020 de concurrentie met rust, met onwerkelijke benchmarks en zijdezachte real-world prestaties. Je kunt een goedkopere ultradraagbare vinden met meer poorten, maar alleen als je bereid bent een grote slag te slaan op het gebied van prestaties en levensduur van de batterij. Als je kunt leven zonder de mogelijkheid om Windows-apps via Bootcamp uit te voeren, dan is de M1 MacBook Air een must-buy.

Vergelijkbare producten die we hebben beoordeeld:

Apple iPad Air 4

Specs

  • Productnaam MacBook Air 13-inch (M1, 2020)
  • Product Merk Appel
  • UPC 194252048955
  • Prijs $999.00
  • Releasedatum november 2020
  • Gewicht 2,8 lbs.
  • Kleurruimte Grijs
  • Garantie 1 jaar (beperkt)
  • Platform macOS Big Sur
  • Processor Apple M1-chip met 8-core CPU, 7-core GPU, 16-core Neural Engine
  • RAM 8GB (optioneel 16GB)
  • Opslag 256GB (optioneel 512GB - 2TB)
  • Camera 720p
  • Batterijcapaciteit 49,9 Wattuur
  • Poorten 2x USB-C/Thunderbolt, Hoofdtelefoon
  • Waterdicht Nee

Aanbevolen: