Gedeelde composiet/component video-ingangsaansluitingen

Inhoudsopgave:

Gedeelde composiet/component video-ingangsaansluitingen
Gedeelde composiet/component video-ingangsaansluitingen
Anonim

Terwijl tv- en home-entertainmenttechnologieën vooruitgang boeken met nieuwe verbindingsopties, hebben oudere, minder gebruikte ingangen niet langer een prioriteit. Als gevolg hiervan nemen ze in aantal af, consolideren ze of verdwijnen ze helemaal, wat gevolgen heeft voor de overgrote meerderheid van lcd- en oled-tv's en andere home-entertainmentapparaten.

S-Video- en DVI-verbindingen zijn al verdwenen en het aantal componentvideo- en composietvideo-aansluitingen is nu beperkt. De trend op moderne tv's is om zowel een composiet- als een componentvideo-aansluiting te combineren in een enkele video-ingangsoptie. Fabrikanten noemen deze opstelling een gedeelde verbinding.

Image
Image

Samengestelde video

De composiet video-aansluiting maakt gebruik van een RCA-kabel met gele punt. Het verzendt een analoog videosignaal waarin zowel het kleur- als het zwart-witgedeelte samen worden overgedragen.

Deze verbinding bestaat al tientallen jaren op tv's, videoprojectoren, thuisbioscoopontvangers, kabel-/satellietboxen en wordt ook gevonden als secundaire verbinding op dvd-spelers/recorders en zelfs oudere Blu-ray Disc-spelers.

Samengestelde verbindingen verwerkten gewoonlijk video met een lage resolutie (ook wel standaarddefinitie genoemd).

Op veel tv's heeft de composiet video-ingang het label Video, Video line-in of, indien gekoppeld aan analoge stereo audio-ingangen, AV-in.

Componentvideo

Een component video-aansluiting bestaat uit drie afzonderlijke "RCA-type" aansluitingen en kabels met rode, blauwe en groene aansluitpunten die worden aangesloten op overeenkomstige ingangen of uitgangen met dezelfde kleuren.

Op apparaten met componentvideo-ingangen en -uitgangen kunnen de aansluitingen ook de aanduidingen Y, Pb, Pr of Y, Cb, Cr dragenWat deze initialen betekenen, is dat de rode en blauwe kabels de kleurinformatie van het videosignaal dragen. Daarentegen draagt de groene kabel het zwart-witte of "luminantie" (helderheid) gedeelte van het videosignaal.

Componentenvideo is flexibel. Hoewel de kabelverbindingen analoge video doorgeven, zijn de mogelijkheden uitgebreider dan composiet videoverbindingen, aangezien ze technisch in staat zijn resoluties tot 1080p door te geven en ook videosignalen kunnen doorgeven die ofwel interlaced ofwel progressief zijn.

Vanwege de kopieerbeveiligingsvereisten zijn de high-definition-mogelijkheden van componentvideo-verbindingen op 1 januari 2011 echter uitgefaseerd via de Image Constraint Token.

De Image Constraint Token is een signaal dat is gecodeerd op een inhoudsbron, zoals een Blu-ray Disc, dat het gebruik van componentvideoverbindingen detecteert. Het token kan vervolgens high-definition (720p, 1080i, 1080p) signaaldoorgifte op niet-geautoriseerde apparaten, zoals een tv of videoprojector, uitschakelen. Deze beperking heeft echter geen invloed op inhoudsbronnen die bestonden vóór de implementatie van deze beperking.

Hoewel veel thuisbioscoopontvangers nog steeds de componentvideo-verbindingsoptie bieden, is het mogelijk dat het aantal beschikbare verbindingen met elk opeenvolgend modeljaar wordt verminderd of geëlimineerd.

Composiet- en componentvideo-invoer delen

De manier waarop de gedeelde invoer werkt, is door het video-invoercircuit van de tv aan te passen om zowel een composiet- als een componentvideobronverbinding (en bijbehorende analoge audio-invoer) mogelijk te maken.

In deze opstelling worden componentvideokabels normaal aangesloten. Toch kunt u ook de groene component video-ingang gebruiken om een composiet video-aansluiting aan te sluiten. Met dit type gedeelde configuratie kunt u echter niet tegelijkertijd zowel een composiet- als componentvideosignaalbron (met bijbehorende analoge stereo-audio) op de tv aansluiten.

Als je een videorecorder, een oudere camcorder (composietvideobron) en een oudere dvd-speler of kabelbox (componentvideobron) hebt, kun je ze niet allebei tegelijk aansluiten op een tv die alleen biedt een gedeelde composiet/component video-aansluiting. In bijna alle gevallen bieden tv's met een gedeelde composiet/component video-aansluiting slechts één set. Als je zowel je oude videorecorder als je dvd-speler tegelijkertijd op de tv wilt aansluiten, heb je pech, tenzij je een trucje gebruikt.

De oplossing voor de thuisbioscoopontvanger

Als je een thuisbioscoopontvanger hebt die composiet-, S-video- of componentvideo-invoeropties biedt, evenals analoog-naar-HDMI-conversie met video-opschaling, sluit dan alle videobronnen (en bijbehorende analoge audio) aan op de ontvanger. Sluit vervolgens de home cinema-ontvanger aan op uw tv via de HDMI-uitgang.

Een toenemend aantal thuisbioscoopontvangers bieden alleen HDMI-ingangen voor video of HDMI en composiet, maar geen componentvideo-verbindingsoptie. Als je nog steeds oudere AV-apparatuur moet aansluiten, zorg er dan voor dat wanneer je op zoek bent naar een nieuwe thuisbioscoopreceiver, deze de verbindingsopties heeft die je nodig hebt.

Aanvullende suggesties

Geconfronteerd met het probleem van composiet/component video-ingangen die consolideren op de meeste beschikbare tv's (met het extra vooruitzicht van hun uiteindelijke verdwijning), zou je kunnen overwegen om wat langetermijnplanning te maken.

  • Overweeg om al uw zelfgemaakte VHS-banden naar dvd te kopiëren (vanwege de kopieerbeveiliging kunt u geen kopieën maken van de meeste commercieel verkrijgbare VHS-filmbanden die sinds 1984 zijn uitgebracht).
  • Als je een oudere dvd-speler hebt die geen HDMI-uitgang heeft, is het tijd om te upgraden naar een Blu-ray Disc-speler. Deze decks kunnen ook dvd's lezen (en opschalen) en cd's afspelen. Met de huidige prijsstelling zou je er een moeten kunnen vinden voor minder dan je hebt betaald voor die oude dvd-speler toen deze nieuw was. Zelfs als u niet geïnteresseerd bent in het kopen van Blu-ray-schijven, verlengt de speler de afspeelduur van uw dvd's en zien ze er ook nog eens beter uit.
  • Upgrade uw kabel-/satellietdecoder naar een met HDMI-uitgangen. Overweeg ook een DVR-service om die verouderde videorecorder of dvd-recorder te vervangen.

Door de verhoogde kopieerbeveiliging zijn dvd-recorders niet zo praktisch voor het opnemen van tv-programma's als toen ze voor het eerst uitkwamen, en zijn ze nu erg moeilijk te vinden. U kunt ze echter nog steeds gebruiken om uw VHS-banden te kopiëren, wat u zou kunnen overwegen voordat de videorecorder stopt met werken.

The Bottom Line

Wat staat ons te wachten met alle veranderingen in de manier waarop u toegang krijgt tot home-entertainment?

  • Hoewel dvd's en Blu-ray-schijven nog een tijdje zullen bestaan, gaat de trend richting internetstreaming. Uiteindelijk zullen fysieke media meer een nichemarkt worden naarmate de breedbandinfrastructuur toeneemt in beschikbaarheid, stabiliteit en betaalbaarheid.
  • Een zich ontwikkelende trend elimineert de noodzaak voor fysieke verbindingen tussen componenten via verschillende draadloze verbindingsopties.
  • Draadloze luidsprekeropties zijn beschikbaar die u kunt gebruiken in hoogwaardige thuisbioscoopopstellingen.

De consolidatie van composiet- en componentvideo-aansluitingen op tv's is slechts één, heel klein deel van wat er in de toekomst staat te gebeuren met thuisbioscoopconnectiviteit.

Aanbevolen: