Z-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

Z-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Z-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • A Z-bestand is een UNIX-gecomprimeerd bestand.
  • Open er een met 7-Zip of het uncompress commando.
  • Converteer naar ZIP of een ander formaat door eerst de inhoud te extraheren.

Dit artikel legt uit wat een Z-bestand is, hoe je er een opent op je computer en hoe je er een naar een ander formaat converteert.

Wat is een Z-bestand?

Een bestand met de bestandsextensie Z is een gecomprimeerd UNIX-bestand. Net als andere archiefbestandsindelingen, wordt deze gebruikt om een bestand te comprimeren voor back-up-/archiefdoeleinden. In tegenstelling tot complexere archieven kunnen Z-bestanden echter slechts één bestand en geen mappen opslaan.

GZ is een archiefformaat dat een beetje lijkt op dit en dat vaker voorkomt op Unix-gebaseerde systemen, terwijl Windows-gebruikers vaak vergelijkbare archiefbestanden zien in het ZIP-formaat.

Bestandsextensies met een kleine Z (.z) zijn GNU-gecomprimeerde bestanden, terwijl. Z-bestanden (hoofdletters) in sommige besturingssystemen worden gecomprimeerd met het compress commando.

Image
Image

Hoe een Z-bestand te openen

Z-bestanden kunnen worden geopend met de meeste zip/unzip-programma's.

Unix-systemen kunnen één (met een hoofdletter Z) decomprimeren zonder enige software door dit commando te gebruiken, waarbij name.z de naam van het bestand is:


naam uitpakken.z

Bestanden die de kleine letter. Z (.z) gebruiken, worden gecomprimeerd met GNU-compressie. Je kunt een van deze decomprimeren met dit commando:


gunzip -name.z

Sommige. Z-bestanden bevatten mogelijk een ander archiefbestand dat in een ander formaat is gecomprimeerd. Een bestand name.tar.z is bijvoorbeeld een archief dat, wanneer het wordt geopend, een TAR-bestand bevat. De programma's voor het uitpakken van bestanden van hierboven kunnen dit aan, net als het Z-bestandstype - je hoeft alleen maar twee archieven te openen in plaats van één om bij het eigenlijke bestand erin te komen.

Sommige bestanden kunnen bestandsextensies hebben zoals 7Z. Z00,.7Z. Z01, 7Z. Z02, enz. Dit zijn slechts stukjes van een heel archiefbestand (een 7Z-bestand in dit voorbeeld) die niets te maken hebben met het UNIX-gecomprimeerde bestandsformaat. U kunt dit soort bestanden weer samenvoegen met behulp van verschillende zip-/unzip-programma's voor bestanden.

Een Z-bestand converteren

Wanneer een bestandsconvertor een archiefformaat zoals Z naar een ander archiefformaat converteert, decomprimeert het in wezen het Z-bestand om het bestand uit te pakken, en comprimeert het vervolgens het bestand erin naar een ander formaat waarin je het wilt hebben.

U kunt bijvoorbeeld een van de gratis bestandsextractors van hierboven gebruiken om een Z-bestand handmatig te converteren door het bestand eerst uit te pakken naar een map en vervolgens het uitgepakte bestand te comprimeren naar een ander formaat zoals ZIP, BZIP2, GZIP, TAR, XZ, 7Z, enz.

U kunt een soortgelijk proces doorlopen als u het bestand dat in het. Z-bestand is opgeslagen, en niet het Z-bestand zelf, moet converteren. Als je bijvoorbeeld een PDF hebt opgeslagen in één, in plaats van te zoeken naar een Z naar PDF-converter, kun je de PDF er gewoon uit extraheren en het document vervolgens converteren met een gratis documentconverter.

Hetzelfde geldt voor elk formaat, zoals AVI, MP4, MP3, WAV, enz.

Kan het nog steeds niet openen?

Z is een zeldzame bestandsextensie omdat het maar één letter is. Dit maakt het gemakkelijk om te verwarren met andere, gelijkaardige bestandsextensies zoals ZI of ZW.

Het feit dat twee bestandsextensies vergelijkbaar zijn, betekent echter niet dat ze verwant zijn of dat ze met dezelfde tools kunnen worden geopend of geconverteerd. ZI-bestanden zijn bijvoorbeeld hernoemde ZIP-bestanden en ZW-bestanden zijn ofwel Zooper Widget Template-bestanden of Chinese tekstbestanden.

Een andere soortgelijke is Z1, die is gereserveerd voor ZoneAlarm VB-bestanden en Z-machine broncodebestanden.

Aanbevolen: