Een 3D-tv aanpassen voor de beste kijkresultaten

Inhoudsopgave:

Een 3D-tv aanpassen voor de beste kijkresultaten
Een 3D-tv aanpassen voor de beste kijkresultaten
Anonim

Wat te weten

  • Zoek op uw tv of projector naar een vooraf ingestelde 3D-beeldmodus, zoals 3D Dynamic of 3D Bright Mode. Schakel opties om de beste te vinden.
  • Schakel 120Hz of 240Hz bewegingsinstellingen in en schakel elke functie uit die compenseert voor omgevingslicht.
  • De drie belangrijkste problemen bij het kijken naar 3D zijn helderheid, nevenbeelden en overspraak, en bewegingsonscherpte.

Hoewel de productie van 3D-tv's is stopgezet, zijn er nog steeds veel 3D-tv's in gebruik, evenals enkele 3D-videoprojectoren, 3D Blu-ray Disc-spelers en 3D-internetinhoud. In deze gids laten we u zien hoe u optimaal gebruik kunt maken van uw instellingen voor beeld, omgevingslicht en bewegingsrespons, en bieden we enkele richtlijnen met betrekking tot 3D-technologie.

Beeldinstellingen

De helderheid, het contrast en de bewegingsrespons van de 3D-tv of videoprojector moeten worden geoptimaliseerd voor 3D.

Controleer het menu met beeldinstellingen van uw tv of projector. Je hebt verschillende vooraf ingestelde opties, meestal zijn dit:

  • Bioscoop
  • Standaard
  • Game
  • Levendig
  • Aangepast

Andere keuzes kunnen zijn Sport en pc. Als je een THX-gecertificeerde tv hebt, zou je een THX-beeldinstellingsoptie moeten hebben (sommige tv's zijn gecertificeerd voor 2D en andere voor zowel 2D als 3D).

Elk van de bovenstaande opties biedt vooraf ingestelde combinaties van helderheid, contrast, kleurverzadiging en scherpte die geschikt zijn voor verschillende kijkbronnen of omgevingen.

Sommige 3D-tv's en videoprojectoren worden automatisch ingesteld op een vooraf ingestelde modus wanneer een 3D-bron wordt gedetecteerd. De modus kan worden weergegeven als 3D Dynamic, 3D Bright Mode of soortgelijke labels.

Schakel door elke beschikbare instelling om te zien welke er het beste uitziet door een 3D-bril zonder onnatuurlijk helder of donker te zijn. Merk op welke 3D-beelden resulteert in de minste hoeveelheid nevenbeelden of overspraak.

Als geen van de voorinstellingen naar wens is, vink dan de Aangepaste instellingen optie aan en stel je helderheid, contrast, kleurverzadiging en scherpte in. Als je te ver van het pad af raakt, ga dan naar de reset-optie voor de beeldinstellingen en alles keert terug naar de standaardinstellingen.

Een andere instelling om op te controleren is 3D-diepte Als u nog steeds te veel overspraak ziet na het gebruik van de voorinstellingen en aangepaste instellingen, kijk dan of de 3D-diepte-instelling het probleem oplost. Op sommige 3D-tv's en videoprojectoren werkt deze instelling alleen met de 2D-naar-3D-conversiefunctie en op andere werkt het met zowel 2D/3D-conversie als echte 3D-inhoud.

Bij de meeste tv's kunnen instellingen voor elke ingangsbron afzonderlijk worden gewijzigd. Als u uw 3D Blu-ray Disc-speler hebt aangesloten op HDMI-ingang 1, hebben de instellingen voor die ingang geen invloed op andere ingangen.

Je hoeft niet altijd instellingen te wijzigen. U kunt binnen elke ingang ook snel naar een andere vooraf ingestelde instelling gaan. Het helpt als u dezelfde Blu-ray Disc-speler gebruikt voor zowel 2D als 3D, aangezien u kunt overschakelen naar uw aangepaste of voorkeursinstellingen bij het bekijken van 3D, en terugschakelen naar een andere voorinstelling voor standaard 2D Blu-ray Disc-weergave.

Image
Image

Instellingen omgevingslicht

Schakel naast de beeldinstellingen ook de functie uit die het omgevingslicht compenseert. Deze functie heeft verschillende namen, afhankelijk van het merk tv: CATS (Panasonic), Dynalight (Toshiba), Eco-Sensor (Samsung), Intelligent Sensor of Active Light Sensor (LG), enz…

Als de omgevingslichtsensor actief is, zal de helderheid van het scherm variëren naarmate het kamerlicht verandert, waardoor het beeld zwakker wordt wanneer de kamer donker is en helderder wanneer de kamer licht is. Voor 3D-weergave moet de tv echter een levendiger beeld weergeven in een verduisterde of verlichte kamer. Door de omgevingslichtsensor uit te schakelen, kan de tv dezelfde helderheidskenmerken van het beeld weergeven in alle lichtomstandigheden in de kamer.

Motion Response-instellingen

Het volgende dat u moet controleren, is de bewegingsreactie, aangezien er tijdens snel bewegende 3D-scènes vervaging of bewegingsvertraging kan optreden. Deze reactie is niet zozeer een probleem op plasma-tv's of DLP-videoprojectoren, omdat ze een betere natuurlijke bewegingsrespons hebben dan een lcd- (of led/lcd)-tv. Voor de beste resultaten op een plasma-tv moet u echter een instelling controleren, zoals Motion Smoother of een vergelijkbare functie.

Voor lcd- en led-/lcd-tv's moet u ervoor zorgen dat u de bewegingsinstellingen van 120 Hz of 240 Hz inschakelt.

Voor plasma-, lcd- en OLED-tv's lossen de bovenstaande instellingsopties het probleem mogelijk niet volledig op, omdat veel afhangt van hoe goed de 3D is gefilmd (of geconverteerd van 2D in nabewerking), maar het optimaliseren van een De bewegingsreactie-instellingen van de tv doen geen pijn.

Extra instellingen voor videoprojectoren

Voor videoprojectoren, controleer de Lamp output setting (zet deze op helder) en andere instellingen, zoals Brightness Boost Deze instellingen laten de projectie van een helderder beeld op het scherm toe, wat helpt om de afname van het helderheidsniveau te compenseren bij het kijken door een 3D-bril. Hoewel dit op de korte termijn redelijk goed werkt, zal het de levensduur van uw lamp verkorten, dus als u geen 3D bekijkt, schakelt u de helderheidsversterking of een vergelijkbare functie uit, tenzij u deze wilt inschakelen voor zowel 2D- als 3D-weergave.

3D-weergaveproblemen

3D-tv's kunnen een uitstekende of slechte kijkervaring bieden. Hoewel sommige mensen problemen hebben met het aanpassen aan 3D-weergave, genieten velen ervan als het goed wordt gepresenteerd.

Drie belangrijkste problemen bij het kijken naar 3D zijn:

  • Helderheid – Er is een vermindering van de intensiteit als gevolg van het bekijken van 3D-beelden met een actieve sluiter of een passief gepolariseerde 3D-bril. Het kan de helderheid van de binnenkomende afbeeldingen tot 50% verminderen.
  • Ghosting/Crosstalk – Een object(en) in een afbeelding lijkt een dubbele afbeelding te hebben die eruitziet als een halo of geest rond het werkelijke object. Het treedt op wanneer de beelden van het linker- en rechteroog niet precies worden gesynchroniseerd met de LCD-sluiters of gepolariseerde filters in een 3D-bril.
  • Bewegingsvervaging – Wanneer objecten snel over het scherm bewegen, kunnen ze waziger lijken of meer haperen dan op het 2D-bronmateriaal.

Ondanks de bovenstaande problemen, kunnen sommige stappen u een aangename kijkervaring bieden.

TV's en videoprojectoren met 2D-naar-3D-conversie

Sommige 3D-tv's (en ook sommige videoprojectoren en 3D Blu-ray disc-spelers) hebben een ingebouwde re altime 2D-naar-3D-conversie. Deze optie is niet zo'n goede kijkervaring als het kijken naar originele 3D-inhoud. Toch kan het een gevoel van diepte en perspectief toevoegen als het op de juiste manier en spaarzaam wordt gebruikt, zoals bij het bekijken van live sportevenementen.

Deze functie kan niet alle benodigde diepte-aanwijzingen in een 2D-afbeelding correct berekenen, dus soms is de diepte niet helemaal goed, en sommige rimpeleffecten kunnen ervoor zorgen dat sommige achtergrondobjecten te dichtbij lijken en sommige voorgrondobjecten misschien niet opvallen correct.

Er zijn twee aandachtspunten met betrekking tot het gebruik van een 2D-naar-3D-conversiefunctie, indien beschikbaar.

  • Zorg er bij het bekijken van echte 3D-inhoud voor dat uw 3D-tv is ingesteld op 3D en niet op 2D-naar-3D, omdat dit een verschil zal maken in de 3D-kijkervaring.
  • Vanwege de onnauwkeurigheden van de 2D-naar-3D-conversiefunctie, zullen de geoptimaliseerde instellingen die u hebt gemaakt voor het kijken naar 3D, enkele van de inherente problemen die aanwezig zijn bij het bekijken van 3D-geconverteerde 2D-inhoud niet corrigeren.

Bonus 3D-kijktip: DarbeeVision

Een andere optie die u kunt gebruiken om de 3D-kijkervaring te verbeteren, is de toevoeging van Darbee Visual Presence Processing.

Hoewel ontworpen om meer diepte in 2D-beelden naar voren te brengen, kan "Darbeevision" ook de 3D-weergave verbeteren.

  • Een Darbee-processor (die ongeveer zo groot is als een kleine externe harde schijf) moet via HDMI tussen uw 3D-bron (zoals een 3D-compatibele Blu-ray Disc-speler) en uw 3D-tv staan.
  • Wanneer geactiveerd, brengt de processor meer details naar voren in zowel externe als interne randen van objecten door de helderheid en contrastniveaus in re altime te manipuleren.

Het resultaat van 3D-weergave is dat de verwerking de zachtheid van 3D-beelden kan tegengaan en ze terugbrengt naar 2D-scherpteniveaus. De mate van het Visual Presence-verwerkingseffect kan door de gebruiker worden aangepast. Te veel van de impact kan de beelden echter hard maken en ongewenste videoruis naar voren brengen die normaal gesproken niet zichtbaar is.

The Bottom Line

Als het op tv kijken aankomt, hebben we allemaal iets andere kijkvoorkeuren, en we nemen allemaal kleur, bewegingsrespons en 3D anders waar.

Net zoals er goede en slechte films zijn, zijn er goede films met een slechte beeldkwaliteit en slechte films met een uitstekende beeldkwaliteit. Hetzelfde geldt voor 3D; als het een vreselijke film is, is het een vreselijke film. 3D maakt het visueel misschien leuker. Toch kan het slechte verhalen en verschrikkelijk acteerwerk niet goedmaken.

Ook omdat een film in 3D is, wil nog niet zeggen dat het 3D-filmen of het conversieproces goed is uitgevoerd - sommige 3D-films zien er gewoon niet zo goed uit.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je alle instellingen voor 3D-tv of videoprojector benadert om de best mogelijke kijkervaring te krijgen, volgens je voorkeuren.

Aanbevolen: