Wat het betekent als je het 0.0.0.0 IP-adres ziet

Inhoudsopgave:

Wat het betekent als je het 0.0.0.0 IP-adres ziet
Wat het betekent als je het 0.0.0.0 IP-adres ziet
Anonim

IP-adressen in Internet Protocol (IP) versie 4 (IPv4) variëren van 0.0.0.0 tot 255.255.255.255. Het IP-adres 0.0.0.0 heeft verschillende speciale betekenissen op computernetwerken. Het kan echter niet worden gebruikt als een algemeen apparaatadres.

Image
Image

Dit IP-adres is gestructureerd als een normaal adres (het heeft vier plaatsen voor cijfers). Het is echter een plaatsaanduidingsadres of een adres dat wordt gebruikt om te beschrijven dat er geen normaal adres is toegewezen, noch openbaar noch privé. In plaats van bijvoorbeeld geen IP-adres in het netwerkgebied van een programma te plaatsen, kan 0.0.0.0 worden gebruikt om alles te betekenen, van het accepteren van alle IP-adressen of het blokkeren van alle IP-adressen tot de standaardroute.

Het is gemakkelijk om 0.0.0.0 en 127.0.0.1 te verwarren. Een adres met vier nullen heeft verschillende gedefinieerde toepassingen (zoals hieronder beschreven), terwijl 127.0.0.1 een specifiek doel heeft om een apparaat berichten naar zichzelf te laten sturen.

Het 0.0.0.0 IP-adres wordt soms een wildcard-adres, niet-gespecificeerd adres of INADDR_ANY genoemd.

Wat 0.0.0.0 betekent

Kortom, 0.0.0.0 is een niet-routeerbaar adres dat een ongeldig of onbekend doel beschrijft. Het betekent echter iets anders, afhankelijk van of het wordt gezien op een clientapparaat zoals een computer of op een servermachine.

Image
Image

Op clientcomputers

PC's en andere clientapparaten tonen normaal gesproken het adres 0.0.0.0 als ze niet zijn verbonden met een TCP/IP-netwerk. Een apparaat kan zichzelf dit adres standaard geven wanneer het offline is.

Het kan ook automatisch worden toegewezen door DHCP in het geval van adrestoewijzingsfouten. Indien ingesteld met dit adres, kan een apparaat niet communiceren met andere apparaten op dat netwerk.

0.0.0.0 kan theoretisch ook worden ingesteld als het subnetmasker van een apparaat in plaats van het IP-adres. Een subnetmasker met deze waarde heeft echter geen praktisch doel. Zowel het IP-adres als het netwerkmasker worden doorgaans 0.0.0.0 toegewezen aan een client.

Afhankelijk van de manier waarop het wordt gebruikt, kan de firewall- of routersoftware 0.0.0.0 gebruiken om aan te geven dat elk IP-adres moet worden geblokkeerd (of toegestaan).

Over softwaretoepassingen en servers

Sommige apparaten, met name netwerkservers, hebben meer dan één netwerkinterface. TCP/IP-softwaretoepassingen gebruiken 0.0.0.0 als programmeertechniek om het netwerkverkeer te bewaken over alle IP-adressen die momenteel zijn toegewezen aan de interfaces op dat multi-homed apparaat.

Image
Image

Hoewel verbonden computers dit adres niet gebruiken, bevatten berichten die via IP worden verzonden soms 0.0.0.0 in de protocolkop als de bron van het bericht onbekend is.

Wat te doen als je het 0.0.0.0 IP-adres ziet

Als een computer correct is geconfigureerd voor TCP/IP-netwerken maar 0.0.0.0 weergeeft voor een adres, probeer dan het volgende om dit probleem op te lossen en een geldig adres te verkrijgen:

  • Op netwerken met ondersteuning voor dynamische adrestoewijzing, geeft u het IP-adres van de computer vrij en vernieuwt u het. Storingen met DHCP-toewijzing kunnen intermitterend of aanhoudend zijn. Als de fouten aanhouden, lost u de configuratie van de DHCP-server op. Veelvoorkomende oorzaken van storingen zijn onder meer dat er geen adressen beschikbaar zijn in de DHCP-pool.
  • Voor netwerken die statische IP-adressering vereisen, configureert u een geldig IP-adres op de computer.

Aanbevolen: