Kleurtemperatuur en uw tv

Inhoudsopgave:

Kleurtemperatuur en uw tv
Kleurtemperatuur en uw tv
Anonim

Na het instellen en inschakelen van een tv of videoprojector, kies je een kanaal of andere inhoudsbron en begin je te kijken. Meestal zien de meegeleverde standaard beeldinstellingen er goed uit. TV-makers bieden echter verschillende opties om het beeld te verfijnen.

Deze informatie is van toepassing op tv's van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio. De screenshotvoorbeelden zijn van een LG TV.

Instellingsopties voor tv-beeldkwaliteit

Een manier om de tv-beeldkwaliteit te verfijnen, is met beeld- of beeldvoorinstellingen. Deze kunnen zijn:

  • Standaard
  • Levendig
  • Bioscoop
  • Game
  • Sport
  • Gebruiker of Aangepast

Elke voorinstelling bepa alt hoe weergegeven afbeeldingen eruitzien op basis van de geselecteerde inhoudsbronnen. Met de opties Gebruiker of Aangepast kunnen de voorinstellingen verder naar wens worden aangepast. Hier is hoe dit uiteenv alt:

  • Helderheid: Maakt donkere gebieden helderder of donkerder.
  • Contrast: Maakt heldere gebieden helderder of donkerder.
  • Color: Verhoogt of verlaagt de verzadiging (intensiteit) van alle kleuren in de afbeelding.
  • Tint (Tint): Past de hoeveelheid groen of magenta in het beeld aan (voornamelijk gebruikt om de juiste huidtinten te kiezen).
  • Scherpte: Past de mate van randcontrast in het beeld aan. Het verandert niets aan de resolutie. Gebruik deze instelling spaarzaam, omdat het randartefacten kan weergeven.
  • Backlight: Verhoogt of verlaagt de lichtopbrengst van de achtergrondverlichting of het randverlichtingssysteem voor led- en lcd-tv's. Deze instelling is niet beschikbaar voor plasma- of OLED-tv's.

Naast de bovenstaande instellingen is een andere vooraf ingestelde (of aangepaste) aanpassing de kleurtemperatuur.

Welke kleurtemperatuur is

Kleurtemperatuur is een maat voor de lichtfrequenties die worden uitgezonden door een zwart oppervlak als het wordt verwarmd. Als het zwarte oppervlak wordt verwarmd, verandert het licht van kleur. De term roodgloeiend is een verwijzing dat het uitgestraalde licht rood lijkt te zijn. Met meer warmte gaat de uitgestraalde kleur van rood, geel en uiteindelijk naar wit (wit-heet), dan blauw.

Image
Image

Kleurtemperatuur wordt gemeten met behulp van de Kelvin-schaal.

  • Absoluut zwart is 0 Kelvin.
  • Rode tinten variëren van ongeveer 1.000K tot 3.000K.
  • Gele tinten variëren van 3.000K tot 5.000K.
  • Witte tinten variëren van 5.000K tot 7000K.
  • Blauw varieert van 7.000K tot meer dan 10.000K.

Kleuren onder wit worden warm genoemd. Kleuren boven wit zijn cool. De termen warm en koel zijn niet temperatuurgerelateerd, maar zijn slechts visueel beschrijvend.

Hoe kleurtemperatuur wordt gebruikt

Kleurtemperatuur wordt gebruikt bij gloeilampen. Afhankelijk van het type gloeilamp kan het licht in een kamer warme, neutrale of koele eigenschappen aannemen. Met natuurlijk buitenlicht als referentiepunt, werpen sommige lampen een warmere temperatuur in een ruimte, wat resulteert in een gelige zweem. Aan de andere kant hebben sommige lampen een lagere temperatuur, wat resulteert in een blauwachtige tint.

Kleurtemperatuur wordt ook gebruikt bij het vastleggen en weergeven van afbeeldingen. Een fotograaf of maker van videocontent neemt beslissingen over de kleurtemperatuur op basis van het gewenste resultaat. Door dingen te gebruiken, zoals vaste verlichting of fotograferen in verschillende daglicht- of nachtomstandigheden, wordt dit bereikt.

De witbalansfactor

Een andere factor die de kleurtemperatuur beïnvloedt, is de witbalans. Om de kleurtemperatuurinstellingen correct te laten werken, moeten vastgelegde of weergegeven afbeeldingen worden verwezen naar een witwaarde.

Professionele fotografen, filmmakers en makers van videocontent gebruiken witbalans om de meest nauwkeurige kleurreferentie te bieden.

Het gestandaardiseerde temperatuurreferentiewit dat makers van film- en videocontent, maar ook makers van tv- en videoprojecten gebruiken, is 6500 graden Kelvin (ook wel D65 genoemd). Professionele tv-monitoren die worden gebruikt in het creatie-, bewerkings- en postproductieproces zijn gekalibreerd volgens deze standaard.

Het witte referentiepunt van de D65 wordt als enigszins warm beschouwd. Toch is het niet zo warm als de warme vooraf ingestelde kleurtemperatuur op een tv. D65 werd gekozen als wit referentiepunt omdat dit het meest overeenkomt met gemiddeld daglicht en het beste compromis is voor film- en videobronnen.

Kleurtemperatuurinstellingen op tv's en videoprojectoren

Beschouw een tv-scherm als een verwarmd lichtgevend oppervlak, met de mogelijkheid om alle benodigde kleuren weer te geven.

Beeldinformatie gaat van een tv-uitzending, kabel of satelliet, schijf, streaming of een andere bron naar de tv. Hoewel de media de juiste kleurtemperatuurinformatie kunnen bevatten, kan de tv of videoprojector een standaard kleurtemperatuur hebben die de beoogde kleurtemperatuur mogelijk niet nauwkeurig weergeeft.

Image
Image

Niet alle tv's geven direct uit de doos dezelfde kleurtemperatuur weer. De fabrieksinstellingen kunnen te warm of te koud zijn. De waargenomen kleurtemperatuur van een tv kan er ook iets anders uitzien als gevolg van de lichtomstandigheden in de kamer (daglicht versus nacht).

Afhankelijk van het merk en model van de tv kunnen de kleurtemperatuurinstellingen een of meer van de volgende bevatten:

  • Voorinstellingen, zoals Standaard (Normaal, Medium), Warm (Laag), Koel (Hoog).
  • Een continue aanpassing van warm naar koel, vergelijkbaar met hoe u volume, kleur (verzadiging), tint (tint), contrast en scherpte aanpast (zie de afbeelding hieronder).
  • Er zijn mogelijk extra temperatuurinstellingen beschikbaar voor elke kleur (rood, groen en blauw). Een getrainde technicus zou deze optie moeten gebruiken.

De warme instelling (W) resulteert in een lichte verschuiving naar rood, terwijl de koele instelling (C) een lichte blauwverschuiving toevoegt. Als uw tv de opties Standaard, Warm en Koel heeft, selecteert u ze allemaal of gebruikt u handmatige instellingen om de verschuiving van warm naar koel te zien.

Bij het uitvoeren van een nauwkeurigere beeldkalibratie dan de basisinstellingen voor warm, standaard en koel bieden, is het doel om de witreferentiewaarde zo dicht mogelijk bij D65 (6.500K) te krijgen.

De onderstaande foto toont de kleurverschuiving die je zou kunnen zien bij het gebruik van kleurtemperatuurinstellingen. De afbeelding aan de linkerkant is warm, de afbeelding aan de rechterkant is koel en het midden benadert het best een natuurlijke staat.

Image
Image

The Bottom Line

Er zijn verschillende manieren om een tv of videoprojector af te stemmen. Beeldinstellingen, zoals kleur, tint (tint), helderheid en contrast, zorgen voor de meest dramatische effecten. Om echter de beste kleurnauwkeurigheid te verkrijgen, zijn kleurtemperatuurinstellingen een hulpmiddel dat de meeste tv's en videoprojectoren bieden.

Het belangrijkste om te onthouden is dat de beschikbare instellingen voor beeldaanpassing, hoewel ze afzonderlijk kunnen worden gekozen, met elkaar samenwerken om uw tv-kijkervaring te optimaliseren.

Ongeacht de beschikbare instellings- en kalibratieopties, iedereen neemt kleur anders waar. Stel je tv zo af dat deze er voor jou het beste uitziet.