Wat is Windows 10X?

Inhoudsopgave:

Wat is Windows 10X?
Wat is Windows 10X?
Anonim

Windows 10X is een besturingssysteem dat door Microsoft is ontworpen voor Windows-apparaten met twee schermen, zoals de Surface Neo. Het wordt aangedreven door dezelfde 'one core'-technologie die de basis vormt voor Windows 10, maar het is niet bedoeld als vervanging. Windows 10X is gewoon een andere versie van Windows 10 die is gemaakt voor apparaten met een alternatieve vormfactor die niet wordt ondersteund door het traditionele besturingssysteem.

Welke apparaten ondersteunt Windows 10X?

Windows 10X werkt op Windows-apparaten met een vormfactor met twee schermen, zoals Microsoft's Surface Neo, die in de herfst van 2020 moet worden uitgebracht. Van pc-fabrikanten, ASUS, Dell, HP en Lenovo is bevestigd dat ze soortgelijke releases zullen uitbrengen. apparaten rond eind 2020 en begin 2021 die ook zullen profiteren van het Microsoft-besturingssysteem.

Een X in de naam van een apparaat geeft niet aan dat het Windows 10X-besturingssysteem zal draaien. Microsoft's Surface Hub 2X en Surface Pro X draaien bijvoorbeeld alleen de reguliere versie van Windows 10. Windows 10X heeft ook geen verbinding met Microsoft's Xbox-consoles.

Computers, laptops en tablets met Windows 10 kunnen niet upgraden of overschakelen naar Windows 10X. Dit zou hetzelfde zijn als proberen iOS op een Windows-pc te zetten. Het ene besturingssysteem is niet per se beter dan het andere. Ze zijn gewoon gemaakt voor verschillende soorten apparaten.

Image
Image

Windows 10X wordt niet ondersteund op de Surface Duo. Ondanks het gebruik van het merk Surface, wordt deze smartphone met twee schermen aangedreven door het Android-besturingssysteem.

Welke apps kan Windows 10X uitvoeren?

Van Windows 10X is bevestigd dat het alle app-typen ondersteunt die werken op het normale Windows 10-besturingssysteem. Deze omvatten Universal Windows Platform-apps (UWP), Progressive Web-apps (PWA) en traditionele Win32-apps.

Apps gedownload en geïnstalleerd van internet of een schijf worden ondersteund. Net als die gedownload zijn van de Microsoft Store app store.

Belangrijkste Windows 10X OS-functies

Windows 10X biedt de meeste functionaliteit van het belangrijkste Windows 10-besturingssysteem, maar is geoptimaliseerd voor gebruik op Windows-apparaten met twee schermen.

Met deze toegevoegde functionaliteit kan een enkele app over beide schermen worden verspreid of kunnen verschillende apps volledig geladen op elk scherm verschijnen voor geavanceerde multitasking. Multitasking op meerdere schermen werkt op dezelfde manier als het snappen van apps en multitasking in Windows 10 op een gewone computer of tablet.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe het kan worden gebruikt in Windows 10X:

  • Op het ene scherm surfen terwijl je op het andere een video bekijkt.
  • E-mails lezen op het ene scherm en bijlagen of links van berichten openen op het andere.
  • Twee verschillende webpagina's naast elkaar vergelijken.
  • Een Skype-gesprek voeren aan de ene kant terwijl je een videogame speelt met het andere scherm.
  • Een enkele app bekijken verspreid over beide schermen.

Hoewel deze andere vormfactor en besturingssysteem verbeterde multitasking toevoegt in vergelijking met Windows 10, zijn er drie functies van het oorspronkelijke besturingssysteem die zijn verwijderd uit Windows 10X.

Image
Image

De verwijderde functies zijn:

  • Het Windows 10-stijl Startmenu
  • Live Tegels
  • De tabletmodus van Windows 10

Of het verwijderen van deze functies negatief is of niet, hangt helemaal af van de persoonlijke smaak van de gebruiker.

Werkt Windows 10X op Android?

Windows 10X werkt niet op Android-apparaten. Deze verwarring komt van een Microsoft-presentatie uit 2019 waar de techgigant twee apparaten met twee schermen onthulde, de Surface Neo en de Surface Duo.

De eerste is een smartphone die wordt aangedreven door Android, terwijl de laatste een nieuw apparaat is dat een combinatie is van een tablet en een laptop die wordt aangedreven door Windows 10X.

Bottom Line

Windows 10X wordt ergens eind 2020 uitgebracht. Er is nog geen vaste datum aangekondigd.

Waar kan ik Windows 10X downloaden?

Na de lancering zal Windows 10X beschikbaar zijn voor aankoop via dezelfde online en fysieke winkels als Windows 10 en de andere Microsoft-besturingssystemen. Naar verwachting worden door Windows aangedreven apparaten met twee schermen gelanceerd met Windows 10X al vooraf geïnstalleerd.

Het Windows 10X ISO-bestand zal waarschijnlijk beschikbaar zijn om te downloaden van de officiële Microsoft-website nadat het besturingssysteem eind 2020 is gelanceerd. Andere websites die traditioneel ISO's voor besturingssystemen aanbieden, moeten ook de Windows 10X ISO hebben om te downloaden of te koop.

Bottom Line

Windows 10-gebruikers kunnen hun apparaat niet upgraden naar Windows 10X omdat dit nieuwere besturingssysteem niet is ontworpen voor Windows-computers, laptops of tablets met één scherm. Er is echter geen reden om dit te doen, aangezien het sowieso geen nieuwe functionaliteit zou bieden.

Wat is de prijs van Windows 10X?

De prijs van het Windows 10X-besturingssysteem moet nog worden aangekondigd, maar het is ongelooflijk waarschijnlijk dat het vooraf is geïnstalleerd op alle apparaten die het ondersteunen.

Als u momenteel Windows 10 gebruikt, hoeft u niet te upgraden naar Windows 10X en kunt u dit waarschijnlijk ook niet doen.

Wat betekent Windows 10X?

De X in Windows 10X wordt gebruikt om een alternatieve versie van het Windows 10-besturingssysteem aan te duiden, vergelijkbaar met Windows 10S. Het is onduidelijk wat Windows 10X eigenlijk betekent, of dat het zelfs maar een betekenis heeft, maar sommigen gaan ervan uit dat het kan worden geïnterpreteerd als "ervaring", "extra" of "10 keer 10."

Het is waarschijnlijk dat de X is gekozen, simpelweg omdat het cool is. Een beetje zoals de X in Xbox.

Bottom Line

Windows 10X is bedoeld om te worden gelezen als "10 ex." Het mag niet worden gelezen als "10 10" of "10 keer."

Heb ik Windows 10X nodig?

Als je een apparaat met twee schermen hebt dat wordt aangedreven door Windows, heb je het besturingssysteem Windows 10X nodig. Het goede nieuws is dat het waarschijnlijk al op uw apparaat is geïnstalleerd, dus u hoeft het niet te kopen en apart te installeren.

Degenen met een apparaat met Windows 7, 8 of 10 kunnen Windows 10X niet installeren en hoeven dat ook niet.

Aanbevolen: