Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel)?

Inhoudsopgave:

Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel)?
Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel)?
Anonim

HDMI ARC (Audio Return Channel) vereenvoudigt het verzenden van audio van een tv naar een extern audiosysteem. Het werd geïntroduceerd in HDMI-versie 1.4 en werkt met alle latere versies.

Deze informatie is van toepassing op tv's van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio.

Het voordeel van HDMI ARC

HDMI ARC brengt audio over van een tv naar een thuisbioscoopontvanger met dezelfde HDMI-aansluiting die video overdraagt van de thuisbioscoopontvanger naar de tv.

Met HDMI ARC kun je tv-audio horen via een thuisbioscoop-audiosysteem in plaats van de luidsprekers van de tv zonder ook analoge of digitale optische audiokabels aan te sluiten tussen de tv en het thuisbioscoopsysteem.

Image
Image

Hoe een Audio Return Channel werkt

Als je tv-signalen via een antenne ontvangt, gaat het geluid van die signalen rechtstreeks naar je tv. Om de audio van die signalen naar een thuisbioscoopontvanger te krijgen, sluit u een extra kabel (analoog stereo, digitaal optisch of digitaal coaxiaal) van de tv aan op de thuisbioscoopontvanger.

Bij Audio Return Channel kan de HDMI-kabel die is aangesloten op de tv en de thuisbioscoopontvanger echter audio in beide richtingen overbrengen. Daarnaast kunnen audiobronnen die rechtstreeks op de tv zijn aangesloten via internet, digitale, analoge en, in sommige gevallen, HDMI-ingangen ook toegankelijk zijn via de Audio Return Channel-functie.

Specifieke HDMI ARC-functies worden geleverd naar goeddunken van de fabrikant. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de specifieke HDMI ARC-tv voor details.

Image
Image

Hoe Audio Return Channel te activeren

De tv en thuisbioscoopontvanger moeten zijn uitgerust met HDMI-versie 1.4 of hoger om Audio Return Channel te kunnen gebruiken. Ook moet de fabrikant van de tv- en thuisbioscoopontvanger het als een optie hebben opgenomen in hun implementatie van HDMI.

Om te bepalen of een tv- of thuisbioscoopontvanger Audio Return Channel heeft, controleert u of HDMI-ingangen op de tv en de HDMI-uitgang van de thuisbioscoopontvanger een ARC-label hebben naast het ingangs- of uitgangsnummer. Het wordt toegewezen aan één HDMI-ingang op de tv en één HDMI-uitgang op een thuisbioscoopontvanger.

Image
Image

Om het Audio Return Channel te activeren, gaat u naar de audio van de tv of het HDMI-setupmenu van de thuisbioscoopontvanger en kiest u de juiste instellingsoptie. In sommige gevallen wordt Audio Return Channel automatisch ingeschakeld wanneer HDMI-CEC is geactiveerd op de thuisbioscoopontvanger.

Image
Image

Het uiterlijk van het HDMI-ARC-setupmenu en de activeringsstappen in tv's of thuisbioscoopontvangers kunnen variëren. Het bovenstaande voorbeeld is voor een Roku TV.

Inconsistente resultaten

Hoewel Audio Return Channel een snelle en gemakkelijke oplossing zou moeten zijn voor het verzenden van audio van een tv naar een compatibel extern audiosysteem, zijn er enkele inconsistenties op basis van hoe tv-makers de mogelijkheden ervan implementeren.

  • Een tv-fabrikant mag alleen HDMI ARC leveren om tweekanaals audio door te geven. In andere gevallen kunnen zowel tweekanaals als niet-gedecodeerde Dolby Digital-bitstreams worden opgenomen.
  • HDMI ARC is soms alleen actief voor uitzendingen via de ether. Als de tv een smart-tv is, is deze actief voor de intern toegankelijke streamingbronnen van de tv.
  • Als u de audio van een Blu-ray Disc- of dvd-speler op een tv hebt aangesloten (in plaats van rechtstreeks op een extern audiosysteem), geeft de ARC-functie mogelijk geen audio door of alleen tweekanaalsaudio.
  • Aangezien HDMI-ARC samenwerkt met HDMI-CEC, kunnen er storingen optreden omdat de HDMI-CEC-communicatiefuncties verschillen tussen fabrikanten van tv- en thuisbioscoopontvangers.

Hoewel Audio Return Channel HDMI-aansluitingen gebruikt, zijn geavanceerde surround-audioformaten, zoals Dolby TrueHD/Atmos en DTS-HD Master Audio/:X niet geschikt voor de originele versie van ARC.

HDMI eARC

eARC (Enhanced Audio Return Channel) is ontwikkeld en opgenomen in HDMI-versie 2.1 om de beperkingen van ARC te overwinnen. eARC werd in 2019 geïmplementeerd op tv's en thuisbioscoopontvangers.

eARC voegt de mogelijkheid toe om meeslepende audioformaten over te brengen, zoals Dolby Atmos, DTS:X en 5.1/7.1-kanaals ongecomprimeerde PCM-audio van HDMI-aangesloten bronapparaten, evenals alle audio van smart TV-streaming-apps. Dit betekent dat je op tv's met eARC alle audio- en videobronnen op de tv kunt aansluiten. De audio van die bronnen kan vervolgens worden overgebracht van de tv naar een eARC-compatibele thuisbioscoopontvanger via een enkele HDMI-kabelverbinding.

Image
Image

TV-makers maken niet altijd bekend welke audioformaten op elke tv worden ondersteund. Bij activering van zowel Audio Return Channel als Enhanced Audio Return Channel kunnen de stappen ook variëren. Raadpleeg uw gebruikershandleiding of neem contact op met de technische ondersteuning voor de exacte activeringsstappen en functies.

TV's en thuisbioscoopontvangers die niet HDMI 2.1-compatibel zijn, kunnen niet worden geüpgraded om eARC te ondersteunen.

Sommige Soundbars ondersteunen ook Audio Return Channel

Hoewel Audio Return Channel oorspronkelijk was ontworpen voor gebruik tussen een tv en een thuisbioscoop-audiosysteem, ondersteunt een select aantal soundbars dit ook.

Als de soundbar ingebouwde versterking en een HDMI-uitgang heeft, kan deze ook beschikken over Audio Return Channel (of eARC). Als je soundbar een HDMI-uitgang heeft, controleer dan of het ARC-, Audio Return Channel- of eARC-label op de HDMI-uitgang van de soundbar staat, of raadpleeg de gebruikershandleiding.

Als je op zoek bent naar een soundbar en deze functie wenst, controleer dan de functies en specificaties, of doe een fysieke inspectie in de winkel als er apparaten te zien zijn.

Image
Image

Ga voor meer technische informatie over Audio Return Channel naar de HDMI.org Audio Return Channel-pagina.

Verwar Audio Return Channel (ARC) niet met Anthem Room Correction, dat ook de bijnaam ARC gebruikt. Dit is belangrijk omdat Anthem-thuisbioscoopontvangers zowel HDMI-ARC als Anthem Room Correction hebben.

Aanbevolen: