Hoeveel gegevens bevat elk dvd-formaat?

Inhoudsopgave:

Hoeveel gegevens bevat elk dvd-formaat?
Hoeveel gegevens bevat elk dvd-formaat?
Anonim

Beschrijfbare dvd's zijn niet allemaal hetzelfde. Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van de juiste dvd voor een project is de grootte van de gegevens die moeten worden opgeslagen. Capaciteit is een belangrijk verschil tussen de verschillende dvd-formaten.

Factoren die van invloed zijn op de grootte

Een standaard, enkellaags, opneembare dvd heeft 4,7 GB opslagruimte, genoeg voor maximaal 2 uur (120 minuten) video in dvd-kwaliteit. Sinds de uitvinding van de dvd in 1995 hebben fabrikanten echter formaten ontwikkeld die een aanzienlijk grotere opslagcapaciteit mogelijk maken.

De grootte van de gegevens die dvd's kunnen bevatten, wordt voornamelijk bepaald door het aantal zijden (een of twee) en lagen (een of twee). Zoals je zou verwachten, bevatten dubbellaagse (soms dual-layer genoemd) en dubbelzijdige dvd's meer dan standaard enkelzijdige, enkellaagse dvd's. Veel dvd-branders voor computers branden nu dubbelzijdige en dubbellaagse dvd's.

Image
Image

DVD-indelingen

DVD's zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, die elk verschillende capaciteiten ondersteunen. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • DVD+R en DVD-R: Kan slechts één keer worden opgenomen
  • DVD+R/RW en DVD-R/RW: Kan vele malen worden beschreven, gewist en herschreven
  • DVD+R DL, DVD-R DL: Heeft twee lagen; schrijven/herschrijven zijn iets langzamer dan andere formaten
Image
Image

Gemeenschappelijke dvd-formaten

De getallen in elk formaat verwijzen ruwweg naar de capaciteit in gigabytes. De werkelijke capaciteit is kleiner omdat de technische parameters zijn gewijzigd sinds de nomenclatuur werd aangewezen. Toch is het getal een geldige manier om te schatten hoeveel gegevens de dvd kan bevatten wanneer u beslist welke u wilt kopen.

  • DVD-5: Geschikt voor 4,7 GB; enkelzijdig, enkellaags; ondersteund door de formaten DVD+R/RW en DVD-R/RW
  • DVD-9: Bevat 8,5 GB; enkelzijdig dubbelzijdig; ondersteund door de formaten DVD+R en DVD-R; officieel bekend als DVD-R DL en DVD+R DL
  • DVD-10: Bevat 8,75 GB; dubbelzijdig enkele laag; ondersteund door de formaten DVD+R/RW en DVD-R/RW
  • DVD-18: bevat 15,9 GB; dubbelzijdig dubbelzijdig; ondersteund door het dvd+r-formaat

Controleer de specificaties van je dvd-brander om zeker te zijn van het formaat dat je nodig hebt.

DVD's vergeleken met vergelijkbare media

Dvd's hebben zeker hun nut, maar er zijn ook andere soorten schijven die u kunt gebruiken om bestanden op te slaan, of het nu softwareprogramma's, afbeeldingen, video's, mp3's, enz. kan meer of minder gegevens bevatten.

Als u bijvoorbeeld meer opslagruimte nodig heeft omdat uw dvd niet voldoende is, kunt u een Blu-ray-schijf met één laag pakken die 25 GB kan bevatten. Er zijn zelfs eenmalig beschrijfbare BDXL-geformatteerde schijven die meer dan 100-128 GB aan gegevens kunnen bevatten.

Er is echter ook het tegenovergestelde: cd's die goed zijn voor het opslaan van minder dan wat een dvd kan bevatten. Als je maar minder dan één gigabyte aan opslagruimte nodig hebt, kun je beter een cd-r of cd-rw gebruiken met een maximum van 700 MB.

Over het algemeen zijn schijven met een kleinere capaciteit de goedkoopste schijven die u kunt kopen. Ze zijn ook meer algemeen geaccepteerd in schijfstations. Uw gemiddelde cd-r van 700 MB kan bijvoorbeeld in vrijwel elke moderne computer of dvd-speler worden gebruikt, en hetzelfde geldt voor de meeste dvd's. Een Blu-ray Disc is echter alleen bruikbaar als het apparaat Blu-ray-ondersteuning heeft.

Aanbevolen: