Een kleurenschema krijgen van een afbeelding in GIMP

Inhoudsopgave:

Een kleurenschema krijgen van een afbeelding in GIMP
Een kleurenschema krijgen van een afbeelding in GIMP
Anonim

De gratis afbeeldingseditor GIMP heeft een functie om een kleurenpalet van een afbeelding, zoals een foto, te importeren. Hoewel er verschillende gratis tools zijn die u kunnen helpen een kleurenschema te maken dat in GIMP kan worden geïmporteerd, zoals Color Scheme Designer, kan het maken van een kleurenpalet in GIMP een zeer handige optie zijn.

Om deze techniek uit te proberen, moet je een digitale foto selecteren die een reeks kleuren bevat die je mooi vindt. De volgende stappen laten zien hoe u deze eenvoudige methode zelf kunt gebruiken, zodat u uw eigen GIMP-kleurenpalet van een afbeelding kunt maken.

Open een digitale foto

Met deze techniek wordt een palet opgebouwd op basis van de kleuren in een foto, dus kies een foto met een aangenaam kleurenpalet. GIMP's Importeer een nieuw palet kan alleen open afbeeldingen gebruiken en kan geen afbeelding importeren vanuit een bestandspad.

Om uw geselecteerde foto te openen, gaat u naar File > Open en navigeert u vervolgens naar uw foto en klikt u op de Open knop.

Als je tevreden bent met de mix van kleuren in je foto, kun je doorgaan naar de volgende stap. Als u uw palet echter wilt baseren op de kleuren in een bepaald gebied van de foto, kunt u een selectie rond dit gebied tekenen met een van de selectiegereedschappen.

Indexeer de afbeelding

Converteren van de afbeelding naar geïndexeerde kleuren slaat de kleurgegevens van de afbeelding op als een aangepast palet. Met dit proces kunt u het maximale aantal kleuren selecteren of een voor het web geoptimaliseerd palet gebruiken, als u dat wilt.

  1. Selecteer in het menu Image Mode en kies Indexed. Het dialoogvenster Geïndexeerde kleurconversie wordt geopend.

    Image
    Image
  2. Selecteer Genereer optimaal palet. Wijzig indien gewenst het nummer in het Maximum aantal kleuren.

    De instelling Kolommen heeft alleen invloed op de weergave van de kleuren in het palet. De instelling Interval zorgt ervoor dat er een grotere ruimte tussen elke gesamplede pixel wordt ingesteld.

    Image
    Image
  3. Selecteer Convert.

    Image
    Image
  4. Selecteer het tabblad Paletten in het rechterdeelvenster. Het nieuwe palet wordt weergegeven als een kleurenkaart van de huidige afbeelding.

    Image
    Image
  5. Selecteer Dupliceer dit palet onderaan het paneel Paletten.

    Image
    Image
  6. Voer een naam in voor het aangepaste palet.

    Image
    Image
  7. Druk op Enter.

Gebruik je nieuwe palet

Zodra uw palet is geïmporteerd, kunt u het gemakkelijk gebruiken door te dubbelklikken op het pictogram dat het vertegenwoordigt. Dit opent de paleteditor en hier kunt u desgewenst afzonderlijke kleuren binnen een palet bewerken en een naam geven.

U kunt dit dialoogvenster ook gebruiken om kleuren te selecteren voor gebruik in een GIMP-document. Als u op een kleur klikt, wordt deze als voorgrondkleur ingesteld terwijl u de toets Ctrl ingedrukt houdt en als u op a color klikt, wordt deze als achtergrondkleur ingesteld.

Het importeren van een palet uit een afbeelding in GIMP kan een gemakkelijke manier zijn om een nieuw kleurenschema te maken en er ook voor te zorgen dat consistente kleuren in een document worden gebruikt.

Aanbevolen: