Overvloeimodi gebruiken in Photoshop

Inhoudsopgave:

Overvloeimodi gebruiken in Photoshop
Overvloeimodi gebruiken in Photoshop
Anonim

Adobe Photoshop-overvloeimodi beïnvloeden hoe de kleuren van twee of meer lagen op elkaar inwerken. U kunt ze gebruiken om met slechts een paar klikken interessante en dynamische effecten te creëren. De verschillende soorten overvloeimodi en wat ze doen, zijn niet noodzakelijk duidelijk uit hun namen, maar elk heeft een specifieke functie. Zodra je de verschillen leert, kun je binnen enkele seconden verschillende coole looks krijgen.

Hier leest u hoe u de overvloeimodi van Photoshop gebruikt om uw afbeeldingen er fantastisch uit te laten zien, samen met een overzicht van hoe ze allemaal werken.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Photoshop CS5 en hoger.

Photoshop-overvloeimodi gebruiken

Photoshop bevat 29 verschillende opties in zes groepen, die je kunt vinden in het Lagen-venster. Afhankelijk van de tool die u gebruikt, ziet u mogelijk ook een vervolgkeuzelijst in de optiewerkbalk bovenaan het scherm. Hier leest u hoe u ze kunt toepassen en ermee kunt experimenteren om verschillende effecten te bereiken.

  1. Importeer een afbeelding die u wilt wijzigen in Photoshop.
  2. Selecteer de Nieuwe laag knop in het Layers venster om een nieuwe laag te maken.

    Image
    Image
  3. Als u een kleur wilt gebruiken om met de afbeelding te vermengen, selecteert u Bewerken > Fill.

    Image
    Image

    U kunt ook op Shift+F5 op uw toetsenbord drukken.

  4. Selecteer Kleur.

    Image
    Image
  5. Selecteer een kleur uit de Kleurkiezer en selecteer OK.

    Image
    Image
  6. Klik op OK in het venster Fill om uw kleurkeuze definitief te maken.

    Image
    Image
  7. Nu zou je alleen de bovenste laag moeten zien met de kleur die je hebt geselecteerd.

    Image
    Image
  8. Om overvloeimodi toe te passen, selecteert u de bovenste laag en klikt u vervolgens op het pulldown-menu in het Layers-venster, naastOndoorzichtigheid.

    Image
    Image

    Standaard zegt het menu van de overvloeimodus Normaal.

  9. Selecteer verschillende opties in het menu om te zien hoe ze de onderliggende afbeelding beïnvloeden.

    Image
    Image

    In Adobe CC 2019 en later hoef je alleen maar met de muis over de modi te gaan om een voorbeeld te zien van de wijzigingen die het zal aanbrengen. In eerdere versies moet u een modus selecteren om te zien wat deze doet.

  10. Experimenteer met verschillende kleuren en modi om de gewenste effecten te creëren. Je kunt ook de intensiteit van sommige modi beïnvloeden door de dekking aan te passen op de lagen die je mengt.

Photoshop-overvloeimodi gebruiken met hulpmiddelen

Je kunt meer doen met de overvloeimodi van Photoshop dan alleen een kleur op een foto zetten. U kunt selectiehulpmiddelen gebruiken om het effect te lokaliseren. Je kunt ook verschillende kleurblokken op een enkele laag gebruiken om een mengsel te maken.

Bepaalde tools, zoals het penseel, de verfemmer en de vorm, hebben een speciaal menu voor overvloeimodi waarmee je meer controle hebt. Het staat in de optiebalk naast de dekking. Selecteer de modus die u wilt gebruiken en gebruik de tool dan normaal om de effecten te zien.

Image
Image

Soorten overvloeimodi in Photoshop

Voordat je overvloeimodi gaat gebruiken, wil je misschien een basisidee hebben van wat ze doen. Hier zijn enkele termen die nuttig zijn om te begrijpen wat elke blender doet:

  • Basiskleur: de kleur die al op de laag staat.
  • Kleur mengen: degene die u toepast, bijvoorbeeld met het gereedschap Penseel.
  • Resultaatkleur: het eindresultaat nadat de overvloeimodus klaar is met werken op de basis en kleuren mengen.

Als een eenvoudig voorbeeld, als je een kopje water hebt met blauwe voedselkleurstof (de basiskleur) en een paar druppels gele voedselkleurstof toevoegt (de mengkleur), de resultaatkleur (door ze samen te mengen) is groen.

De overvloeimodi van Photoshop doen echter meer dan alleen kleuren mengen. Hier zijn alle modi en wat ze doen.

Niet alle tools kunnen dezelfde overvloeiopties gebruiken. Dit is een volledige lijst van alle beschikbare keuzes. Afhankelijk van de bitrate van je afbeelding, verlies je mogelijk ook de toegang tot sommige overvloeimodi. Overvloeimodi kunnen zich ook anders gedragen, afhankelijk van of je ze toepast op lagen of gereedschappen.

Normaal

De Normale groep van overvloeimodi is een standaardgroep. De resultaatkleur is altijd de overvloeikleur, de basiskleur of beide, ongemengd.

  • Normal: De resultaatkleur is hetzelfde als de overvloeikleur. Normale modus is de standaardoptie die niets verandert; als je groen gebruikt met het penseel, zullen de pixels groen zijn.
  • Dissolve: Photoshop kiest willekeurig de kleur van elke pixel op basis van de dekking van de laag. Als u bijvoorbeeld geel op blauw poetst met een dekking van 50%, is de helft van de pixels geel en de andere helft blauw.
  • Achter: Uw tool heeft alleen invloed op transparante (d.w.z. "lege") pixels.
  • Clear: Uw tool maakt de pixels die het wijzigt transparant.

Donkerder

De groep Donkerder resulteert altijd in donkerdere kleuren dan waarmee je begon. Gewoonlijk heeft geen van deze overvloeimodi invloed op zwart in de basis- of overvloeikleuren of lagen.

  • Darken: Photoshop vervangt alle pixels in de basiskleur door alle pixels in de overvloeikleur die donkerder zijn. Het resultaat is een combinatie van beide.
  • Vermenigvuldigen: Vermenigvuldigt de RGB-waarden van de basiskleur en de overvloeikleur en deelt vervolgens door 255 om de resultaatkleur te produceren. Bijvoorbeeld, puur rood (RGB 255, 0, 0) en 50% grijs (RGB 128, 128, 128) resulteert in een donkerrode kleur met waarden 128, 0, 0.
  • Color Burn: Photoshop verhoogt het contrast tussen de basis en mengkleuren om de basis donkerder te maken.
  • Linear Burn: Photoshop verlaagt de helderheid om de basiskleur donkerder te maken.
  • Donkerdere kleur: Photoshop geeft de donkerdere waarde weer tussen de basis- en overvloeikleuren zonder duidelijke resultaatkleur.

Lichter

De modi in de Lighten-groep zijn het tegenovergestelde van die in de Darken-groep. Ze hebben meestal geen invloed op wit in de basis of mengen kleuren of lagen niet, en ze creëren altijd een lichter palet.

  • Lichter: Lichter is het tegenovergestelde van Donkerder: De resulterende kleur is de lichtere van de basis of blend.
  • Screen: Scherm is het tegenovergestelde van Vermenigvuldigen. In plaats van het product van de basis- en overvloeikleuren te vinden, vermenigvuldigt Scherm hun inversen en deelt ze door 255. De resultaatkleur is het omgekeerde van dat antwoord. Dus met behulp van het rode en 50% grijze voorbeeld van boven, vermenigvuldigt het scherm 0, 255, 255 met 128, 128, 128 en deelt het door 255 om een waarde van 0, 128, 128 te krijgen. De resultaatkleur is het omgekeerde, een lichte aflezing met waarden van 255, 128, 128.
  • Color Dodge: Photoshop vermindert het contrast tussen de basis en mengt kleuren om de basis lichter te maken. Color Dodge is het tegenovergestelde van Color Burn.
  • Linear Dodge (Toevoegen): Photoshop voegt de waarden van de basis toe en mengt kleuren samen.
  • Lichtere kleur: Photoshop geeft de lichtere waarde weer tussen de basis- en overvloeikleuren zonder duidelijke resultaatkleur. Lichtere kleur is het tegenovergestelde van donkerdere kleur.

Contrast

De groep Contrast verandert en verbetert de contrastwaarden tussen de basis- en overvloeikleuren door de overvloeikleur te behandelen als een lichtbron. De processen zijn over het algemeen combinaties van overvloeimodi Donkerder en Lichter. Deze overvloeimodi verwijderen gebieden van 50% grijs.

  • Overlay: Photoshop past een scherm toe op lichte delen van de basiskleur en vermenigvuldigt de donkere delen.
  • Soft Light: Soft Light past een Lighten toe als de overvloeikleur lichter is dan 50% grijs; het past een donkerder toe als de overvloeikleur donkerder is.
  • Hard Light: het resultaat is een scherm voor een helderdere overvloeikleurwaarde en een vermenigvuldiging voor een donkerdere.
  • Levendig licht: Photoshop past het contrast van de basiskleur aan (d.w.z. een Color Burn of Color Dodge) afhankelijk van of de overvloeikleur lichter of donkerder is dan 50% grijs.
  • Lineair licht: Lineair licht voert een lineaire verbranding of lineaire ontwijking (toevoegen) uit, afhankelijk van of de overvloeikleur lichter of donkerder is dan 50% grijs.
  • Pin Light: Als de overvloeikleur lichter is dan 50% grijs, vervangt Photoshop donkere pixels. Een donkerdere overvloeikleur zorgt ervoor dat Photoshop lichtere pixels vervangt.
  • Hard Mix: Hard Mix is een extreme overvloeimodus die de RGB-waarden van de basis en overvloeikleuren toevoegt. Voor elke waarde, als de som 255 of hoger is, wordt deze 255. Sommen lager dan 255 worden naar beneden afgerond op 0. De resultaatkleuren zullen een van de volgende zijn: wit, zwart, rood, groen, blauw, geel, magenta of cyaan.

Vergelijkend

De overvloeimodi in de vergelijkende groep richten zich op de verschillen tussen de basis- en overvloeikleuren.

  • Difference: De resultaatkleur is het verschil tussen de waarden van de basis- en overvloeikleuren. Het trekt altijd de minder heldere af van de meer heldere.
  • Exclusion: Exclusion is vergelijkbaar met Difference, maar de kleuren van het resultaat hebben minder contrast dan de kleuren die de modus creëert.
  • Aftrekken: Photoshop trekt de overvloeikleur af van de basiskleur, waarbij negatieve waarden naar boven worden afgerond op nul.
  • Divide: Photoshop verdeelt de basiskleur door de overvloeikleur.

Kleur

Overvloeimodi in de groep Kleur combineren verschillende kwaliteiten van de basis- en mengkleuren (namelijk: tint, verzadiging en helderheid) om resultaatkleuren te creëren.

  • Hue: de resultaatkleur heeft de tint van de overvloeikleur met de helderheid en verzadiging van de basiskleur.
  • Verzadiging: Het resultaat heeft de verzadiging van de overvloeikleur en de helderheid en tint van de basis.
  • Color: de resultaatkleur heeft de tint en verzadiging van de overvloeikleur en de helderheid van de basis.
  • Luminosity: Het resultaat heeft de helderheid van de overvloeikleur en de tint en verzadiging van de basis.

Gebruik voor Photoshop-overvloeimodi

Nu je weet waar de overvloeimodi zijn en wat ze doen, volgen hier enkele suggesties voor hoe je ze kunt gebruiken.

  • Dissolve: gebruik met het penseel om een krijtachtig effect op een effen achtergrond te creëren.
  • Hard Mix: Wordt gebruikt om een monochromatische pop-artstijl te creëren.
  • Contrast: gebruik modi in de groep Contrast om snel over- of onderbelichte foto's te corrigeren.
  • Clear: gebruik dit om eenvoudig stencileffecten te maken door transparante vormen te maken.
  • Screen: Deze overvloeimodus is goed voor het combineren van afbeeldingen of het toevoegen van texturen. U kunt bijvoorbeeld een afbeelding van mist over een foto van een stad screenen om een andere sfeer te creëren.

Aanbevolen: