Kies het beste routerkanaal om uw draadloze verbinding te verbeteren

Inhoudsopgave:

Kies het beste routerkanaal om uw draadloze verbinding te verbeteren
Kies het beste routerkanaal om uw draadloze verbinding te verbeteren
Anonim

Een manier om een draadloos netwerk te optimaliseren, is door het wifi-kanaal van de router te wijzigen om te profiteren van snelle internettoegang. Wanneer draadloze signalen op hetzelfde kanaal als de router lopen, interfereren de signalen met de Wi-Fi-verbinding. Als u in een appartementencomplex woont, is het kanaal dat wordt gebruikt met uw draadloze router waarschijnlijk hetzelfde als het kanaal dat wordt gebruikt op de routers van uw buren. Dit veroorzaakt vlekkerige of verbroken draadloze verbindingen of trage draadloze toegang. Om je wifi-verbinding te verbeteren, zoek je een kanaal voor je draadloze router dat niemand anders gebruikt.

Over het kiezen van het beste kanaal voor uw router

Image
Image

Kies voor de beste draadloze ervaring een draadloos kanaal dat niet door je buren wordt gebruikt. Veel routers gebruiken standaard hetzelfde kanaal. Tenzij u het wifi-kanaal test en wijzigt wanneer u de router installeert, gebruikt de router mogelijk hetzelfde kanaal als iemand in de buurt. Als meerdere routers hetzelfde kanaal gebruiken, nemen de prestaties af.

De kans dat u kanaalinterferentie ondervindt, neemt toe als de router ouder is en van het 2,4 GHz-bandtype is.

Sommige kanalen overlappen elkaar, terwijl andere meer te onderscheiden zijn. Op routers die op de 2,4 GHz-band werken, zijn de kanalen 1, 6 en 11 verschillende kanalen die elkaar niet overlappen. Kenners kiezen een van deze drie kanalen voor hun routers. Als je echter wordt omringd door technisch onderlegde mensen, kun je nog steeds een druk kanaal tegenkomen. Zelfs als een buurman een van deze verschillende kanalen niet gebruikt, kan iedereen die een kanaal in de buurt gebruikt, interferentie veroorzaken. Een buurman die kanaal 2 gebruikt, kan bijvoorbeeld interferentie veroorzaken op kanaal 1.

Routers die op de 5 GHz-band werken, bieden 23 kanalen die elkaar niet overlappen, dus er is meer vrije ruimte op de hogere frequentie. Alle routers ondersteunen de 2,4 GHz-band, maar als je de afgelopen jaren een router hebt gekocht, was het waarschijnlijk een 802.11n- of 802.11ac-standaardrouter, die beide dual-band routers zijn. Ze ondersteunen zowel 2,4 GHz als 5 GHz. De 2,4 GHz-band is overvol; de 5 GHz-band niet. Als dit het geval is, stelt u de router in om het 5 GHz-kanaal te gebruiken.

De wifi-kanaalnummers vinden

Wi-Fi-kanaalscanners zijn hulpmiddelen die laten zien welke kanalen in gebruik zijn door draadloze netwerken in de buurt en uw netwerk. Zodra je deze informatie hebt, kies je een ander kanaal om kanalen te vermijden die momenteel worden gebruikt. Ze omvatten:

  • NetSpot: een gratis applicatie voor Windows 10, 8 en 7, en voor Mac OS X 10.10 en hoger.
  • Acryl WiFi: een gratis applicatie voor Windows 10, 8 en 7.
  • WiFi Scanner: een commerciële toepassing voor Mac.
  • linSSID: Een gratis grafische Wi-Fi-analysator voor Linux.
  • WiFi Analyzer: een gratis Android-app die wifi-informatie krijgt.

Deze applicaties bieden informatie over kanalen in de buurt en informatie over uw draadloze netwerk.

Als je een Mac hebt met een recente versie van macOS en OS X, verkrijg dan informatie over je computer door de Option-knop ingedrukt te houden en op de Wi- Fi pictogram op de menubalk. Selecteer vervolgens Open Wireless Diagnostics om een rapport te genereren met kanalen die in de buurt in gebruik zijn.

Als je meer kanaalopties wilt, probeer dan aangepaste routerfirmware zoals DD-WRT of Advanced Tomato. Beide bieden een breder scala aan beschikbare kanalen dan de meeste standaardrouterfirmware. Tomato heeft ingebouwde functionaliteit om kanalen in uw regio te scannen en automatisch het minst overbelaste kanaal te selecteren.

Welke methode je ook gebruikt, zoek naar het kanaal dat het minst wordt gebruikt om het beste wifi-kanaal voor je netwerk te vinden.

Hoe u uw wifi-kanaal kunt wijzigen

Als je weet welk draadloze kanaal bij jou in de buurt het minst overbelast is, ga je naar de beheerpagina van de router door het IP-adres in de adresbalk van de browser te typen. Afhankelijk van de router is dit waarschijnlijk zoiets als 192.168.2.1, 192.168.1.1 of 10.0.0.1. Raadpleeg de handleiding van de router of de onderkant van de router voor details. Ga naar de draadloze instellingen van de router om het wifi-kanaal te wijzigen en het nieuwe kanaal toe te passen.

Je hoeft niets te doen op je laptop of andere netwerkapparaten. Deze ene wijziging kan het verschil maken voor de prestaties van uw draadloze netwerk.

Aanbevolen: