Dubbel Din-radio's uitgelegd

Inhoudsopgave:

Dubbel Din-radio's uitgelegd
Dubbel Din-radio's uitgelegd
Anonim

Een "2 DIN-autoradio", is gewoon de grootste van de twee vormfactoren waaraan bijna elke head-unit voldoet. Als je hebt gehoord dat je er een nodig hebt, komt dat waarschijnlijk omdat je auto dat nu heeft, en het vervangen van 'like' door 'like' is de gemakkelijkste manier om een autoaudiosysteem te upgraden.

Als we wat dieper graven, zijn de twee belangrijkste radioformaten "single DIN" en "double DIN", en het is eigenlijk vrij eenvoudig om erachter te komen welke je nodig hebt. Als uw auto een enkele DIN-kopeenheid heeft, moet de voorplaat ongeveer 7 x 2 inch (180 x 50 mm) zijn.

Als je een dubbele DIN-kopeenheid hebt, is de frontplaat even breed maar twee keer zo hoog. Aangezien "2 DIN-autoradio" een informele term is voor dubbele DIN, zal de hoofdeenheid in uw auto ongeveer 180 x 100 mm (7 x 4 inch) meten als deze aan die norm voldoet.

Het simpele antwoord op je tweede vraag is dat je nooit een dubbele DIN-kopeenheid nodig hebt. Als uw auto is geleverd met een dubbel-DIN-radio, heeft u de keuze of u deze wilt vervangen door een enkele of een dubbele-DIN-radio.

Aan de andere kant, als uw voertuig werd geleverd met een enkele DIN-kopeenheid, moet u deze meestal vervangen door een andere enkele DIN-kopeenheid. Voor meer diepgaande informatie over het selecteren van de juiste autoradio, kunt u onze head unit kopersgids raadplegen.

Image
Image

Wat betekent 2 DIN autoradio?

DIN staat voor Deutsches Institut für Normung, de Duitse normalisatieorganisatie die de oorspronkelijke standaard heeft gemaakt voor autohoofdunits die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. De standaard DIN 75490 specificeerde dat de afmetingen van een head-unit, gezien vanaf de voorkant, 180 mm lang en 50 mm hoog moeten zijn.

De International Standards Organization heeft DIN 75490 aangenomen als ISO 7736, die door autofabrikanten over de hele wereld wordt gebruikt. Head-units die in deze vormfactor passen, worden echter nog steeds "DIN-autoradio's" genoemd vanwege het feit dat het Deutsches Institut für Normung met de oorspronkelijke standaard kwam.

Hoewel ISO 7736/DIN 75490 de belangrijkste standaard is voor autoradio's over de hele wereld, zijn er enkele belangrijke variaties en mogelijke problemen met de pasvorm. De belangrijkste variant van DIN 75490 wordt "dubbele DIN" genoemd omdat autoradio's van dit formaat in wezen zijn als twee enkele DIN-kopeenheden die op elkaar zijn gestapeld. Daartoe is een "2 DIN autoradio" nog steeds 150 mm lang, maar 100 mm hoog in plaats van slechts 50 mm.

Natuurlijk is diepte ook belangrijk, en ISO 7736 of DIN 75490 specificeren geen diepte. In feite suggereert geen van deze normen zelfs maar een reeks dieptes waaraan autokopeenheden moeten voldoen. Dat betekent dat sommige auto's met bijzonder ondiepe head-unit-aansluitingen problemen kunnen hebben bij het monteren van bepaalde head-units.

De meeste moderne head-units hebben de juiste afmetingen voor de meeste moderne auto's, maar er zijn nog steeds een handvol uitzonderingen. Daarom is het nog steeds een goed idee om een pasvormgids te raadplegen voordat je een aankoop doet. Gewoon kijken of een head-unit een enkele of dubbele din is of een andere, minder gebruikelijke vormfactor, is meestal goed genoeg, maar het raadplegen van een pasvormgids maakt alle giswerk overbodig.

Enkel DIN of dubbel DIN radio

Om erachter te komen of je een "2 DIN autoradio" nodig hebt, moet je de frontplaat van je huidige head-unit opmeten. Als het ongeveer 7 inch lang en 2 inch hoog is, dan is het een enkele DIN-kopeenheid en moet je deze vervangen door een andere enkele DIN-eenheid.

Als je radio ongeveer 7 inch lang en 4 inch hoog is, dan is het een dubbele DIN. In dat geval kun je een andere dubbel din radio installeren, of je kunt een enkel din toestel gebruiken met een installatiekit. Er is ook een 1,5 DIN maat die er tussenin v alt, maar die wordt zelden gebruikt. Deze head-units zijn, zoals de naam al aangeeft, ongeveer 3 centimeter lang.

Vervangen van 2 DIN autoradio's

Single DIN head-units kunnen alleen worden vervangen door andere single DIN-units, maar je hebt meer opties als je auto is geleverd met een dubbel DIN-stereo. Als uw head-unit ongeveer 10 cm lang is, betekent dit dat het een dubbele DIN is en dat u deze desgewenst kunt vervangen door een andere double-DIN head-unit.

Je kunt het echter ook vervangen door een enkele DIN-eenheid als je de juiste beugel hebt. Als u besluit die kant op te gaan, kunt u misschien zelfs een extra component in de beugel installeren, zoals een grafische equalizer. Sommige hoofdunitbeugels en installatiekits bevatten ook een ingebouwd vak dat geschikt is voor cd's, je telefoon of mp3-speler of andere kleine voorwerpen.

Is 2 DIN beter dan 1 DIN?

Als je je zorgen maakt over het vervangen van een 2-DIN head-unit door een 1-DIN autoradio om kwaliteitsredenen, hoef je je geen zorgen meer te maken. Dubbele DIN-head-units zijn niet per se beter dan enkele DIN-head-units. Hoewel er meer interne ruimte is voor componenten (zoals ingebouwde versterkers), hebben de beste head-units voorversterkeruitgangen, zodat een speciale autoversterker het zware werk kan doen.

Het belangrijkste voordeel van dubbele DIN-head-units zit meestal in het display, aangezien dubbele DIN zoveel meer schermruimte biedt dan enkele DIN. De meeste van de beste touchscreen-head-units passen in de dubbele DIN-vormfactor, wat ook betekent dat de meeste van de beste video-head-units ook in deze categorie vallen. Er zijn echter een aantal geweldige enkele DIN-head-units met uitklapbare touchscreens, dus het kiezen van de ene vormfactor boven de andere komt echt neer op persoonlijke voorkeur.

Aanbevolen: