Dubbel opstarten van Windows en Ubuntu Linux

Inhoudsopgave:

Dubbel opstarten van Windows en Ubuntu Linux
Dubbel opstarten van Windows en Ubuntu Linux
Anonim

Dubbel opstarten stelt je in staat om twee besturingssystemen op één computer te installeren en ertussen te schakelen wanneer je maar wilt. Het is handig als je een primair besturingssysteem hebt, maar een ander besturingssysteem nodig hebt voor specifieke taken.

Je kunt bijvoorbeeld de voorkeur geven aan de vrijheid die bij Linux hoort, maar je baan vereist dat je applicaties gebruikt die alleen in Windows draaien. In dat geval zou je Windows dubbel willen opstarten met een Linux-distributie zoals Ubuntu.

Je kunt ook dual-boot Linux met macOS en zelfs dual-boot macOS met Windows. Je kunt macOS echter niet installeren op hardware die Apple niet maakt. Dus als je Windows, Linux en macOS op één fysieke machine nodig hebt, moet je een Macintosh kopen.

De volgende instructies werken voor Windows 7, 8, 8.1 en 10, en hebben specifiek betrekking op dual-booting Ubuntu Linux 20.04.1.

Aan de slag met Dual Booting

Voor dual-boot moet je één besturingssysteem installeren en vervolgens het tweede besturingssysteem op een licht gewijzigde manier installeren om naast het origineel te leven. De meeste Linux-distributies maken dit gemakkelijk.

Voordat u dubbel opstart, moet u sterk overwegen een back-up te maken van uw bestanden en het originele besturingssysteem. U kunt software van derden, zoals Macrium, gebruiken om een back-up van Windows te maken of u kunt dit handmatig doen als u dat wilt. U zou echter een back-up moeten hebben voor het geval er iets misgaat.

Je moet ook minimaal 10 GB vrije ruimte op je harde schijf hebben. Als u dat niet doet, kunt u Linux niet naast Windows installeren.

Dubbel opstarten van Windows met Ubuntu

Zodra je klaar bent, volg je deze stappen om Ubuntu Linux naast Windows te installeren, zodat je dubbel kunt opstarten:

  1. Maak met uw Windows-computer een opstartbare Linux USB-drive.
  2. Herstart uw computer terwijl de opstartbare USB-drive nog steeds is aangesloten.
  3. Wacht tot je computer opstart in Ubuntu.

    Image
    Image

    Als uw computer niet automatisch opstart in Ubuntu, moet u uw computer eerst instellen om vanaf USB op te starten.

  4. Wanneer het Ubuntu-installatievenster verschijnt, klikt u op Install Ubuntu.

    Image
    Image
  5. Stel de gewenste toetsenbordindeling in en klik op Doorgaan.

    Image
    Image
  6. Selecteer Normale installatie en klik vervolgens op Doorgaan.

    Image
    Image

    Voor optimale compatibiliteit klikt u op het selectievakje naast Software van derden installeren. Dit is optioneel, maar sommige grafische kaarten, Wi-Fi-adapters en andere hardware werken anders niet.

  7. Selecteer Installeer Ubuntu naast Windows Boot Manager en klik op Continue.

    Image
    Image

    Je moet deze optie kiezen. Als deze optie niet beschikbaar is, sluit dan het installatieprogramma, start Windows op en zorg ervoor dat u uitlogt en afsluit en niet in de slaapstand gaat. Als je de optie nog steeds niet ziet, bekijk dan de sectie met tips voor het oplossen van problemen na deze instructies.

  8. Pas zo nodig de schijfruimtetoewijzing aan en klik vervolgens op Nu installeren.

    Image
    Image

    De Ubuntu-partitie moet minimaal 10 GB zijn. Als je de ruimte hebt, geef het dan wat meer om mogelijke geheugenproblemen te voorkomen.

  9. Klik op Doorgaan.

    Image
    Image
  10. Klik nogmaals op Doorgaan.

    Image
    Image
  11. Selecteer uw tijdzone en klik vervolgens op Doorgaan.

    Image
    Image
  12. Voer uw naam in, een naam voor uw computer, gebruikersnaam en kies een wachtwoord en klik vervolgens op Doorgaan.

    Image
    Image
  13. Wacht tot Ubuntu is geïnstalleerd.

    Image
    Image
  14. Wanneer de installatie is voltooid, klikt u op Nu opnieuw opstarten.

    Image
    Image
  15. Wanneer je computer opnieuw opstart, zal deze automatisch de GNU GRUB bootloader openen. Selecteer Ubuntu of Windows en druk vervolgens op enter op uw toetsenbord.

    Image
    Image

    Als je niets indrukt, wordt Ubuntu standaard na een paar seconden geladen.

  16. De bootloader verschijnt elke keer dat u uw computer opnieuw opstart, zodat u elke keer Windows of Ubuntu kunt kiezen.

Hoe werkt Dual Booting?

Zoals je in stap 15 en 16 in de bovenstaande instructies hebt gezien, stelt het installeren van Ubuntu Linux naast Windows 10 ook de GNU GRUB-bootloader in, die zich manifesteert als een eenvoudig menu dat elke keer dat je je computer opstart verschijnt. De exacte opties die u ziet, zijn afhankelijk van verschillende factoren, maar u zult altijd een Ubuntu-optie en een Windows Boot Manager-optie zien.

Als je dit scherm ziet, moet je de pijltjestoetsen op je toetsenbord gebruiken om Ubuntu of Windows te markeren en vervolgens op enter drukken. Als u dit doet, wordt het gekozen besturingssysteem gestart. Als je niets doet, zal de bootloader na enkele ogenblikken automatisch Ubuntu selecteren.

Als je eenmaal hebt opgestart in een van beide besturingssystemen, kun je het gebruiken zoals je normaal zou doen. Als je naar het andere besturingssysteem wilt overschakelen, moet je de computer afsluiten, weer aanzetten en het andere besturingssysteem selecteren in het bootloader-menu.

Dual Booting Andere Linux-distributies

Hoewel onze instructies voor het maken van een opstartbare USB-drive voor Linux-installatie betrekking hebben op Ubuntu, en de instructies hier ook specifiek zijn voor Ubuntu, kunt u dezelfde methode gebruiken om Windows dubbel op te starten en de Linux-distributie van uw keuze.

Als je iets anders dan Ubuntu wilt gebruiken, maak dan een opstartbare installatie-USB-drive voor je voorkeursdistributie en volg dezelfde basisstappen als hierboven beschreven. De specifieke stappen kunnen per distributie verschillen, maar het belangrijkste is dat je ervoor kiest om Linux naast Windows Boot Manager te installeren.

Tips voor het oplossen van problemen

Het Ubuntu-installatieprogramma maakt het gemakkelijk om Linux naast Windows te installeren, zodat je dubbel kunt opstarten. Het kan echter niet als het het opstartrecord van Windows niet op uw harde schijf ziet. Als dat gebeurt, ziet het venster dat u in stap zeven van de vorige instructies ziet er als volgt uit:

Image
Image

Als je dat venster ziet, moet je het installatieproces onmiddellijk stoppen. Met geen van beide opties kunt u Windows en Linux dubbel opstarten. Met de eerste optie wordt Windows volledig verwijderd en met de tweede optie kun je een partitie voor Linux maken. Windows blijft intact als je het goed doet, maar je computer zal in de toekomst opstarten in Ubuntu zonder optie om Windows te gebruiken.

Als je de optie om Ubuntu naast Windows Boot Manager te installeren niet ziet, stop dan het installatieproces onmiddellijk en keer terug naar Windows. Probeer vervolgens deze stappen voor probleemoplossing in volgorde, en probeer de Ubuntu-installatie na elke stap opnieuw:

  1. Log uit bij Windows en sluit het af. Zorg ervoor dat Windows wordt afgesloten en niet in slaapstand gaat. Als Windows niet correct werd afgesloten, zoals uw computer zonder stroom is of in de slaapstand is gegaan, kan dat voorkomen dat het Ubuntu-installatieprogramma het ziet.
  2. Controleer de grootte van uw Windows-partitie. Als de Windows-partitie uw hele harde schijf in beslag neemt en deze zo vol is dat Ubuntu deze niet kan verkleinen om plaats te maken voor Ubuntu, kunt u Ubuntu niet naast Windows installeren. Verwijder bestanden om ruimte te maken op de partitie. Ubuntu heeft minimaal 10 GB nodig.
  3. Run chkdsk. Als uw Windows-partitie beschadigd is, kan dat voorkomen dat Ubuntu deze ziet. Het uitvoeren van chkdsk zal eventuele beschadigde partities identificeren en ze repareren of laten weten dat ze niet kunnen worden gerepareerd.
  4. Probeer uw Windows-partitie te defragmenteren. Als uw harde schijf extreem gefragmenteerd is, kan dat voorkomen dat Ubuntu de Windows-partitie verkleint om ruimte voor zichzelf te maken.

    Defragmenteer uw schijf niet als u een solid-state schijf (SSD) heeft. Gebruik de defragmentatietool alleen als u een harde schijf (HDD) heeft. Als je het niet zeker weet, grijp dan niet de kans. Het gebruik van de defragmentatietool op een SSD kan deze beschadigen.

  5. Zorg ervoor dat uw opstartbare USB BIOS gebruikt als uw Windows-installatie dat doet, of UEFI gebruikt als dat is wat Windows gebruikt. Als u onze instructies voor het maken van een opstartbare Ubuntu USB-drive hebt gebruikt, moet uw drive kunnen werken met zowel UEFI- als BIOS-gebaseerde hardware. Probeer handmatig de juiste te selecteren bij het opstarten naar de USB Ubuntu-drive.

Aanbevolen: