MOD Devices' nieuwe pedaal maakt je gitaar dubbel als een synthesizer

Inhoudsopgave:

MOD Devices' nieuwe pedaal maakt je gitaar dubbel als een synthesizer
MOD Devices' nieuwe pedaal maakt je gitaar dubbel als een synthesizer
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De effectpedalen van MOD Devices veranderen je gitaarsignaal nu in een synthesizer.
  • Het is snel, nauwkeurig en volgt zelfs snaarbuigingen.
  • Gitaarspelers hoeven geen toetsen te leren om experimenteel te worden.

Image
Image

Wanneer je een toets op een synthesizer aanslaat, neemt het de snelheid en andere informatie van je toetsaanslag en verandert het in een "stuurspanning" of CV, die vervolgens kan worden gebruikt om geluiden te manipuleren. Met deze MOD-box kun je een gitaar gebruiken in plaats van een toetsenbord om dat CV te maken.

MOD's Guitar Synth, beschikbaar als gratis software-update op al zijn huidige apparaten, neemt het audiosignaal van je gitaar en gebruikt dat als de controller. Hierdoor kunnen gitaristen alle coole, mooie dingen doen die ze met een synthesizer kunnen doen, alleen hoeven ze daarvoor geen toetsen te leren bespelen. Bovendien kun je alle gitaartrucs gebruiken die je al kent, zoals snaarbuigingen, legato en fancy jazzakkoorden, en ze gebruiken om buitenaardse geluiden te maken.

"Dit is briljant!" muzikant Christian Zelder vertelde Lifewire via e-mail. "Dit verandert de manier waarop ik mijn eigen stijl creatief aan muziek kan toevoegen. In plaats van het op het toetsenbord te spelen of de midi-noten in te voeren, kan ik een heel andere sfeer toevoegen, inclusief een menselijk element in het geluid."

Niet MIDI

Je kunt al een gitaar gebruiken om een synthesizer te bedienen, maar dat is vaak een slechte ervaring. Je hebt ofwel een speciale pickup op de gitaar nodig die de trillingen van de snaren leest en ze omzet in MIDI-signalen, of je gebruikt een app die hetzelfde doet. Sommige, zoals MIDI-gitaar, zijn uitstekend, maar kunnen extreem onhandig en verwarrend zijn om te gebruiken. Anderen werken gewoon niet zo goed.

"Het belangrijkste probleem dat ik heb gehad met [MIDI-converters] is latentie en zenuwachtig volgen", vertelde de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde muziekregisseur en muzikant Paul Ortiz van ALIBI Music via e-mail aan Lifewire. "Bovendien is het feit dat wat je daadwerkelijk kunt doen met de geconverteerde notitie-informatie als je het eenmaal uit hebt, meestal vrij beperkt. Ook is het een enorm pluspunt om alles in de doos te hebben en niet op een laptop te werken."

MOD's pedaal neemt het binnenkomende geluid van een elektrische gitaar op, ruimt het op en zet de toonhoogte van elke noot om in een CV-signaal. Alle synthese vindt dan plaats in de doos, die een kleine computer in pedaalformaat is. Het is een subtiel verschil, maar wel een belangrijk verschil. Als er niets anders is, verbetert het de snelheid en nauwkeurigheid van het volgen van de op de gitaar gespeelde noten in vergelijking met MIDI-converters, zoals je kunt zien als je een van de demovideo's bekijkt. Het is extreem gevoelig voor de dynamiek van de speler. Dat wil zeggen, of je zacht of hard speelt, het pedaal volgt dit perfect.

En met een extra twist, kan het pedaal zelfs MIDI uitvoeren, dus je kunt het gebruiken als vertaler om elke andere synthesizer of softwaresynth-plug-in op je computer te spelen.

Bevrijd je gitaar

Als gitarist hou ik van dit concept. Elektrische gitaristen zijn vaak autodidact, wat betekent dat we vaak tekortschieten als het op theorie aankomt, dus zelfs als we toetsen kunnen spelen, verta alt de opgebouwde gitaarkennis zich niet. Met de nieuwe synths van Mod Devices kunnen we onze bestaande vaardigheden gebruiken en ze gebruiken om allerlei soorten geluiden te creëren die zelfs met een heel rek met effectpedalen onmogelijk zouden zijn.

En dan zijn er nog de dingen die je met een gitaar kunt doen waar toetsenisten alleen maar van kunnen dromen. Om te beginnen kun je snaren buigen om hun toonhoogte te veranderen, microtonaal spelen of vibrato toevoegen. Je kunt ook de verkeerd genoemde tremolo-arm gebruiken om de toonhoogte te wiebelen, wat de hele basis is van surfmuziek. Probeer dat maar eens op een piano.

Dit verandert de manier waarop ik creatief mijn eigen stijl aan muziek kan toevoegen.

En dan is er nog het prestatieaspect. Als je toetsen speelt en je wilt rocken op het podium, dan moet je ofwel een keytar spelen - wat in termen van coolheid is als het heuptasje muziekinstrumenten - of je moet voluit gaan voor Jerry Lee Lewis en klauteren bovenop je baby grand.

"Als je piano speelt, is het een beetje moeilijk om een fantastische uitvoering te geven met expressieve lichaamsbewegingen…," zegt Zelder, "maar met een elektrische gitaar aangesloten op deze rig, kun je bewegen [en echt] vol ontploffen van karakter en je ziel eruit scheuren."

Nu kun je alle gebruikelijke gitaar rock-god clichés gebruiken, alleen met de geluiden van hyper-experimentele synths. Hoewel, veel succes met het vullen van een stadion daarmee.

Aanbevolen: