11 Beste gratis softwaretools voor schijfpartities (sept. 2022)

Inhoudsopgave:

11 Beste gratis softwaretools voor schijfpartities (sept. 2022)
11 Beste gratis softwaretools voor schijfpartities (sept. 2022)
Anonim

Met softwareprogramma's voor partitiebeheer kunt u partities op uw harde schijven of andere opslagapparaten maken, verwijderen, verkleinen, vergroten, splitsen of samenvoegen.

Je kunt een harde schijf in Windows zeker partitioneren zonder extra software, maar je zult niet in staat zijn om dingen te doen zoals het formaat ervan wijzigen of ze combineren zonder wat extra hulp.

Veilige, gebruiksvriendelijke partitietools waren niet altijd beschikbaar, en zelfs als je iets vond dat je leuk vond, was het duur. Tegenwoordig zijn er tal van volledig gratis programma's die het werk kunnen doen waar zelfs de beginnende knutselaar dol op zal zijn.

Of je nu je Windows-systeempartitie uitbreidt, deze verkleint om ruimte te maken voor een dual-boot setup van het besturingssysteem, of je twee mediapartities combineert voor die nieuwe UHD-filmrips, deze gratis tools zullen zeker van pas komen.

MiniTool Partition Wizard Gratis

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Ondersteunt veel algemene schijfpartitioneringstaken
  • Hiermee kunt u de systeempartitie uitbreiden zonder opnieuw op te starten

  • Simuleert wijzigingen voordat u ze opslaat
  • Het programma is heel gemakkelijk te gebruiken
  • Werkt goed in alle moderne versies van Windows

Wat we niet leuk vinden

  • Omgaan met dynamische schijven wordt niet ondersteund
  • Sommige functies die er gratis uitzien, zijn alleen beschikbaar als u het programma aanschaft
  • Pogingen om een ander programma aan uw computer toe te voegen tijdens de installatie

MiniTool Partition Wizard bevat meer partitiebeheertools dan de meeste vergelijkbare programma's, zelfs degene waarvoor je zou kunnen betalen.

De gratis versie ondersteunt niet alleen reguliere functies zoals formatteren, verwijderen, verplaatsen, vergroten/verkleinen, splitsen, samenvoegen en kopiëren van partities, maar het kan ook het bestandssysteem controleren op fouten, een oppervlaktetest uitvoeren, partities wissen met verschillende methoden voor het opschonen van gegevens en het uitlijnen van partities.

In aanvulling op het bovenstaande kan MiniTool Partition Wizard het besturingssysteem naar een andere harde schijf verplaatsen en verloren of verwijderde partities herstellen. Er is ook een programma voor bestandsherstel, een schijfruimte-analysator en een ingebouwde benchmarktool.

Een ding dat we niet leuk vinden, is dat het geen ondersteuning biedt voor het manipuleren van dynamische schijven.

Windows 11, 10, 8, 7, Vista en XP zijn de bevestigde ondersteunde besturingssystemen.

AOMEI Partitie Assistent SE

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Bevat een gebruiksvriendelijke, stapsgewijze wizard
  • Wijzigingen die u aanbrengt, worden in de wachtrij geplaatst en pas toegepast als u ze allemaal tegelijk specifiek toepast
  • Veel handige functies zijn inbegrepen
  • Veel van de opties zijn direct beschikbaar zonder dat je door menu's hoeft te bladeren
  • Kan draaien vanuit een opstartbaar programma om te werken met een harde schijf waarop geen besturingssysteem is geïnstalleerd

Wat we niet leuk vinden

  • Sommige functies zijn alleen beschikbaar als u ervoor beta alt
  • Kan niet converteren tussen primaire partities en logische partities
  • Kan dynamische schijven niet converteren naar standaard schijven

AOMEI Partition Assistant Standard Edition heeft veel meer opties die in de openbaarheid zijn (en ook verborgen in menu's) dan veel andere gratis partitiesoftwaretools, maar laat dat je niet afschrikken.

Je kunt met dit programma het formaat van partities wijzigen, samenvoegen, maken, formatteren, uitlijnen, splitsen en herstellen, en ook hele schijven en partities kopiëren.

Sommige functies voor partitiebeheer zijn beperkt en worden alleen aangeboden in hun betaalde, professionele versie. Een dergelijke functie is de mogelijkheid om te converteren tussen primaire en logische partities.

Je kunt de tool van AOMEI ook gebruiken om een opstartbare Windows-flashdrive te maken, een besturingssysteem naar een geheel andere harde schijf te verplaatsen en alle gegevens van een partitie of schijf te wissen.

Als je extra functies wilt, zoals dynamische naar standaard schijfconversies, moet je betalen.

Dit programma kan worden gebruikt in Windows 11, 10, 8, 7, Vista en XP.

EaseUS Partition Master gratis editie

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig te begrijpen met veel handige opties
  • Maakt het gemakkelijk om de systeemschijf te upgraden naar een grotere HDD
  • Verschillende handige opties en functies
  • Wijzigingen worden bekeken voordat ze worden toegepast
  • Het programma wordt vaak bijgewerkt met verbeteringen en nieuwe functies
  • Kan converteren naar MBR en GPT

Wat we niet leuk vinden

  • Werkt niet voor commercieel gebruik; alleen persoonlijk
  • Geen ondersteuning voor het beheren van dynamische volumes

Het beheren van de grootte van een partitie in EaseUS Partition Master is doodeenvoudig dankzij hun gebruiksvriendelijke schuifregelaar waarmee je naar links en rechts kunt slepen om een partitie te verkleinen of uit te breiden.

Wijzigingen die u met dit programma op een partitie toepast, worden niet in re altime toegepast. Aanpassingen bestaan alleen virtueel, wat betekent dat je alleen een voorbeeld ziet van wat er zal gebeuren als je de wijzigingen opslaat, maar er is nog niets in steen gebeiteld. Wijzigingen worden pas van kracht als u op de knop Execute klikt.

We zijn vooral dol op deze functie, zodat dingen als het uitbreiden en kopiëren van partities in één beweging kunnen worden gedaan in plaats van telkens opnieuw te moeten opstarten, waardoor veel tijd wordt bespaard. De lijst met lopende bewerkingen wordt zelfs aan de zijkant van het programma weergegeven, zodat u duidelijk kunt zien wat er zal gebeuren als u ze toepast.

Je kunt EaseUS Partition Master ook met een wachtwoord beveiligen, partities verbergen, de systeemschijf upgraden naar een grotere opstartschijf, partities samenvoegen, een schijf defragmenteren en Windows naar een andere harde schijf kopiëren.

Een ding dat we niet leuk vinden aan dit programma, is dat verschillende functies alleen beschikbaar zijn in de volledige, betaalde versie, maar nog steeds aanklikbaar zijn. Dit betekent dat je soms probeert iets in de gratis versie te openen om vervolgens gevraagd te worden om de professionele versie te kopen.

Het werkt met Windows 11, 10, 8 en 7.

Actief@ Partitie Manager

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Het is heel gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen
  • Sommige wijzigingen die u aanbrengt, kunnen worden hersteld vanaf een back-up
  • Veel veelvoorkomende schijfpartitioneringstaken worden ondersteund

Wat we niet leuk vinden

  • Kan geen partities kopiëren
  • Het uitbreiden van de systeempartitie werkt mogelijk niet voor jou
  • Zal vergrendelde volumes niet verkleinen
  • Geen update sinds 2017

Active@ Partition Manager kan nieuwe partities maken uit niet-toegewezen ruimte en ook bestaande partities beheren, zoals het formaat wijzigen en formatteren. Eenvoudige wizards maken het gemakkelijk om een aantal van deze taken te doorlopen.

Het maakt niet uit wat voor bestandssysteem je gebruikt, deze tool moet het aankunnen, met ondersteuning voor alle gangbare, zoals FAT, HFS+, NTFS en EXT2/3/4.

Er zijn ook andere functies, zoals het in beeld brengen van een hele schijf voor back-updoeleinden, het converteren tussen MBR en GPT, het maken van FAT32-partities zo groot als 1 TB, het bewerken van opstartrecords en het terugdraaien van wijzigingen door automatisch een back-up van de partitie te maken lay-outs.

Wanneer Active@ Partition Manager de grootte van een partitie wijzigt, kunt u de aangepaste grootte definiëren in megabytes of sectoren.

Helaas kan het de grootte van vergrendelde volumes niet wijzigen, wat betekent dat u de grootte van het systeemvolume niet kunt wijzigen.

Dit programma zou prima moeten werken met Windows 11, 10, 8, 7, Vista en XP, evenals met Windows Server 2012, 2008 en 2003.

Deze software is ook in staat om de systeempartitie te vergroten, maar tijdens onze tests blijkt dat dit altijd resulteert in een BSOD.

GParted

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt ongeacht welk besturingssysteem is geïnstalleerd (of zelfs als er geen is)
  • Elke wijziging kan vrijwel onmiddellijk worden toegepast zonder opnieuw op te starten
  • Hiermee kun je partities verbergen
  • De grootte van een partitie aanpassen is heel eenvoudig
  • Ondersteunt veel bestandssystemen

Wat we niet leuk vinden

  • Het opstarten duurt langer omdat je moet opstarten met de software
  • Partities zijn gemakkelijk te missen omdat ze verborgen zijn in een menu
  • Duurt veel langer om te downloaden dan de meeste programma's voor schijfpartitionering
  • Geen redo-optie (alleen ongedaan maken)

GParted draait volledig vanaf een opstartbare schijf of USB-apparaat, maar het heeft nog steeds een volledige gebruikersinterface zoals een gewoon programma, dus het is helemaal niet moeilijk te gebruiken.

De grootte van een partitie bewerken is eenvoudig omdat je de exacte grootte van de vrije ruimte voor en na de partitie kunt kiezen, met behulp van een gewoon tekstvak of een schuifbalk om de grootte visueel te zien toenemen of afnemen.

Een partitie kan worden geformatteerd in een van de verschillende bestandssysteemindelingen, waarvan sommige EXT2/3/4, NTFS, FAT16/32 en XFS bevatten.

Wijzigingen die GParted aan schijven aanbrengt, worden in de wachtrij geplaatst en vervolgens met één klik toegepast. Omdat het buiten het besturingssysteem draait, hoeven wijzigingen in behandeling niet opnieuw te worden opgestart, wat betekent dat je dingen veel sneller gedaan kunt krijgen.

Een klein maar vooral vervelend probleem is dat het niet alle beschikbare partities op één scherm weergeeft, zoals de meeste andere gratis schijfpartitioneringsprogramma's. Je moet elke schijf afzonderlijk openen vanuit een vervolgkeuzemenu, wat eigenlijk gemakkelijk te missen is als je niet zeker weet waar je moet kijken.

Deze download neemt een paar honderd megabytes aan ruimte in beslag, veel groter dan de meeste andere programma's op onze lijst, dus het kan even duren om te downloaden.

Cute Partition Manager

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Draait op elke computer, met of zonder besturingssysteem
  • Het is gemakkelijk om partities te verwijderen en aan te maken
  • Kan een schijf formatteren naar een van de vele bestandssystemen
  • De downloadgrootte is erg klein

Wat we niet leuk vinden

  • Geen grafische gebruikersinterface
  • Het duurt even voordat je hem gaat gebruiken omdat je de software moet opstarten
  • Je moet de exacte grootte invoeren van de partitie die je wilt maken
  • Slaat wijzigingen niet automatisch op
  • Geen optie om het programma opnieuw op te starten of af te sluiten
  • Geen updates meer

Net als GParted werkt Cute Partition Manager niet vanuit het besturingssysteem. In plaats daarvan moet u het installeren op een opstartbaar apparaat zoals een schijf of een flashstation. Dit betekent dat je het zelfs kunt gebruiken als je helemaal geen besturingssysteem hebt geïnstalleerd.

Dit programma kan worden gebruikt om het bestandssysteem van een schijf te wijzigen en om partities te maken of te verwijderen. Alle wijzigingen die u aanbrengt, worden in de wachtrij geplaatst en kunnen ongedaan worden gemaakt omdat ze alleen worden toegepast wanneer u ze opslaat.

Cute Partition Manager is volledig op tekst gebaseerd. Dit betekent dat je je muis niet kunt gebruiken om de verschillende opties te selecteren - het wordt allemaal gedaan met het toetsenbord. Laat dit je echter niet afschrikken; er zijn niet zoveel menu's, en dus is het niet echt een probleem.

Macrorit Partition Expert

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Programma-interface maakt het gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen wat je doet
  • Ondersteunt algemene en geavanceerde functies
  • Wachtrijwijzigingen totdat u ze allemaal tegelijk toepast
  • Alles wat je kunt doen wordt direct getoond; geen verborgen menu-opties
  • Er is een draagbare optie

Wat we niet leuk vinden

  • Ondersteunt geen dynamische schijven
  • Alleen gratis voor persoonlijk gebruik
  • Kan schijven groter dan 32 TB niet manipuleren

We houden van de gebruikersinterface van Macrorit Partition Expert omdat het superschoon en overzichtelijk is, waardoor het heel gemakkelijk te gebruiken is. Alle beschikbare bewerkingen worden aan de zijkant vermeld en geen van hen is verborgen in menu's.

Sommige acties die u op een schijf kunt uitvoeren, zijn onder meer het formaat wijzigen, verplaatsen, verwijderen, kopiëren, formatteren en wissen van een volume, evenals het label van het volume wijzigen, converteren tussen een primair en logisch volume en een oppervlaktetest uitvoeren.

Zoals de meeste partitiebeheersoftware in deze lijst, brengt het programma van Macrorit eigenlijk geen wijzigingen aan in de partities totdat u ze toepast met de Commit-knop.

Een ding dat we niet leuk vinden, is dat het geen dynamische schijven ondersteunt.

Dit programma kan draaien op Windows 11, 10 en oudere versies van Windows. Er is ook een draagbare editie beschikbaar.

Paragon Partition Manager

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Ondersteunt tal van basisfuncties
  • Leidt je door een stapsgewijze wizard
  • Bekijkt wijzigingen voordat u ze vastlegt
  • Ondersteunt veelvoorkomende bestandssystemen

Wat we niet leuk vinden

  • Ontbrekende functies gevonden in de meeste hulpprogramma's voor schijfpartitionering
  • Niet elke functie is gratis te gebruiken; bij sommige moet je upgraden naar de pro-versie
  • Niet gratis voor zakelijk gebruik; gewoon persoonlijk

Als je door de wizards loopt, voel je je meer op je gemak bij het aanbrengen van wijzigingen in partities, dan zul je Paragon Partition Manager leuk vinden.

Of je nu een nieuwe partitie aan het maken bent of een bestaande partitie van grootte verandert, verwijdert of formatteert, dit programma laat je een stapsgewijs proces doorlopen om het te doen.

Gemeenschappelijke bestandssystemen zoals NTFS, FAT32 en HFS worden ondersteund.

Helaas zijn een aantal extra functies uitgeschakeld, alleen beschikbaar in de pro-versie.

De ondersteunde besturingssystemen zijn Windows 11, 10, 8 en 7.

IM-Magic Partition Resizer

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Snelle installatie
  • Veel opties
  • Toegang tot alle opties vanaf elke locatie is eenvoudig
  • Toont een voorbeeld van wat er zal gebeuren nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen

Wat we niet leuk vinden

  • Sommige functies werken alleen als u upgradet naar de betaalde versie
  • Alleen gratis voor thuis/persoonlijk gebruik

IM-Magic Partition Resizer werkt heel erg zoals de hierboven genoemde tools. Het installeert snel en is super eenvoudig te gebruiken.

Met deze tool kun je partities verplaatsen, de grootte van partities wijzigen (zelfs de actieve), partities kopiëren, evenals de stationsletter en het label wijzigen, de partitie controleren op fouten, partities verwijderen en formatteren (zelfs met een aangepaste clustergrootte), converteer NTFS naar FAT32, verberg partities en wis al die gegevens van partities.

Al die acties zijn heel gemakkelijk te vinden, omdat je gewoon met de rechtermuisknop hoeft te klikken op het apparaat dat je wilt manipuleren. Terwijl u deze acties uitvoert, ziet u de programma-update in re altime om ze weer te geven, zodat u kunt zien hoe het eruit zal zien als alles is toegepast.

Vervolgens, als je tevreden bent met de resultaten, gebruik je de grote Apply Changes knop om alles in actie te brengen. Als je opnieuw moet opstarten om iets te laten werken, zal IM-Magic Partition Resizer je dat vertellen.

Je kunt ook de eigenschappen van elke schijf bekijken, om de NT-objectnaam, GUID, bestandssysteem, sectorgrootte, clustergrootte, partitienummer, fysiek sectornummer, totaal aantal verborgen sectoren en meer te zien.

Het enige nadeel dat we met dit programma kunnen zien, is dat je voor een aantal functies moet upgraden naar een betaalde versie. U kunt bijvoorbeeld het opstartbare mediaprogramma dat ze ondersteunen niet maken, tenzij u ervoor beta alt.

De officiële lijst met besturingssystemen waarop u deze software kunt installeren, is Windows 11, 10, 8, 7, Vista, XP en 2000.

NIUBI Partition Editor Gratis Editie

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Alle wijzigingen in de wachtrij plaatsen en tegelijkertijd toepassen
  • Convert MBR naar GPT zonder gegevensverlies
  • Converteren tussen logische en primaire partities zonder gegevensverlies
  • Converteer NTFS-partities naar FAT32 zonder gegevensverlies

Wat we niet leuk vinden

  • Bootable Media Builder werkt alleen in de betaalde versie
  • Is niet gratis voor commercieel gebruik

NIUBI's partitioneringstool is buitengewoon capabel, ondanks dat het de gratis versie is. Zoals de meeste programma's uit deze lijst, kun je partities op verschillende manieren manipuleren.

Er is een OS-migratiewizard en een kloonschijfwizard, dus als u die dingen moet doen, zal deze u door het hele proces van het kiezen van de bron- en bestemmingslocaties leiden.

Er worden meer dan 10 bewerkingen weergegeven aan de linkerkant van het programma voor gemakkelijke toegang. Hiermee kunt u dingen doen zoals het formaat wijzigen/verplaatsen van het volume, twee volumes samenvoegen, een volume verwijderen of formatteren, het bestandssysteem repareren, een oppervlaktetest uitvoeren en meer.

Dit programma draait op Windows 11, 10, 8, 7, Vista en XP.

Tenorshare Partition Manager

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Heel eenvoudige interface die gemakkelijk te gebruiken is
  • Werkt met veel bestandssystemen
  • Zet de wijzigingen in de wachtrij voordat u ze toepast
  • Ondersteunt alleen elementaire partitioneringsfuncties

Wat we niet leuk vinden

  • Kan de systeempartitie niet manipuleren
  • Is al lang niet meer bijgewerkt

Zoals een aantal van de partitiesoftwaretools die we al hebben genoemd, heeft deze een natuurlijk gevoel voor het wijzigen van de grootte van partities via een schuifbalkinstelling.

Een ding dat we erg leuk vinden aan Tenorshare Partition Manager, is de interface die ze hebben gekozen om te gebruiken. De opties zijn gemakkelijk toegankelijk vanaf de bovenkant van het venster in plaats van door menu's te moeten bladeren om te vinden wat je nodig hebt, zoals bij de meeste tools.

Verschillende bestandssysteemtypen kunnen worden bekeken, zoals EXT2/3/4, Reiser4/5, XFS en JFS, maar partities kunnen alleen worden geformatteerd in het NTFS- of FAT32-bestandssysteem.

Een ding dat we niet leuk vinden dat het onderscheidt van bijna alle programma's van hierboven, is dat het de grootte van de partitie waarop Windows is geïnstalleerd niet kan wijzigen, heel vaak het ding dat je een van deze programma's wilt gebruiken voor!

Het zou op de meeste Windows-besturingssystemen moeten draaien, inclusief Windows 11, 10, 8, enz.

Aanbevolen: