Wat is een registerwaarde?

Inhoudsopgave:

Wat is een registerwaarde?
Wat is een registerwaarde?
Anonim

Het Windows-register staat vol met objecten die waarden worden genoemd en die specifieke instructies bevatten waarnaar Windows en toepassingen verwijzen.

Er bestaan veel soorten registerwaarden, die hieronder allemaal worden uitgelegd. Ze omvatten tekenreekswaarden, binaire waarden, DWORD-waarden (32-bits), QWORD-waarden (64-bits), waarden voor meerdere tekenreeksen en uitbreidbare tekenreeksen.

Waar bevinden zich de registerwaarden?

Registerwaarden zijn overal in het register te vinden in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

In de Register-editor bevinden zich niet alleen waarden, maar ook registersleutels en registerkasten. De laatste twee objecten zijn als mappen en worden aan de linkerkant van de Register-editor weergegeven. Registerwaarden lijken dus een beetje op bestanden die in deze sleutels en hun "subsleutels" zijn opgeslagen.

Als u een subsleutel selecteert, worden alle registerwaarden aan de rechterkant van de Register-editor weergegeven. Dit is de enige plaats in het register waar u waarden ziet - ze worden nooit aan de linkerkant vermeld.

Hier zijn slechts enkele voorbeelden van enkele registerlocaties, met de registerwaarde vetgedrukt:

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System\BIOS\BIOSVendor
  • HKEY_CURRENT_USER\Environment\TEMP
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CurrentUser

In elk voorbeeld is de waarde de invoer helemaal rechts. Nogmaals, in de Register-editor worden deze vermeldingen weergegeven als bestanden aan de rechterkant. Elke waarde wordt bewaard in een sleutel en elke sleutel is afkomstig uit een registercomponent (de uiterst linkse map hierboven).

Image
Image

Deze exacte structuur wordt behouden door het hele Windows-register, zonder uitzondering.

Soorten registerwaarden

Er zijn verschillende soorten registerwaarden, elk gemaakt met een ander doel voor ogen. Sommigen gebruiken gewone letters en cijfers die gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn, terwijl anderen binair of hexadecimaal gebruiken om hun waarden uit te drukken.

Stringwaarde

String-waarden worden aangegeven door een klein rood pictogram met de letters ab erop. Dit zijn de meest gebruikte waarden in het register en ook de meest leesbare. Ze kunnen letters, cijfers en symbolen bevatten.

Hier is een voorbeeld van een tekenreekswaarde:


HKEY_CURRENT_USER\Configuratiescherm\Toetsenbord\Toetsenbordsnelheid

Wanneer u de waarde KeyboardSpeed op deze locatie in het register opent, krijgt u een geheel getal, zoals 31.

In dit specifieke voorbeeld definieert de tekenreekswaarde de snelheid waarmee een teken zichzelf herha alt wanneer de toets wordt ingedrukt. Als u de waarde in 0 zou veranderen, zou de snelheid veel langzamer zijn dan wanneer deze op 31 zou blijven.

Elke tekenreekswaarde wordt voor een ander doel gebruikt, afhankelijk van waar het zich in het register bevindt, en elk zal een bepaalde functie uitvoeren wanneer het op een andere waarde is gedefinieerd.

Een andere tekenreekswaarde die zich in de subsleutel Toetsenbord bevindt, wordt bijvoorbeeld InitialKeyboardIndicators genoemd. In plaats van een getal tussen 0 en 31 te kiezen, accepteert deze alleen een 0 of een 2, waarbij een 0 betekent dat de NUMLOCK-toets is uitgeschakeld wanneer uw computer voor het eerst opstart, terwijl 2 ervoor zorgt dat de NUMLOCK-toets standaard wordt ingeschakeld.

Dit zijn niet de enige typen tekenreekswaarden in het register. Anderen kunnen verwijzen naar het pad van een bestand of map, of dienen als beschrijvingen voor systeemtools.

Een tekenreekswaarde wordt in de Register-editor weergegeven als een REG_SZ type registerwaarde.

Multi-String Waarde

Een waarde met meerdere tekenreeksen is vergelijkbaar met een tekenreekswaarde, met als enige verschil dat ze een lijst met waarden kunnen bevatten in plaats van slechts één regel.

Het hulpprogramma Schijfdefragmentatie gebruikt de volgende waarde met meerdere tekenreeksen om bepaalde parameters te definiëren waarover de service rechten moet hebben:


HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\defragsvc\RequiredPrivileges

Als u deze waarde opent, ziet u dat deze alle volgende tekenreekswaarden bevat:


SeChangeNotifyPrivilege

SeImpersonatePrivilege

SeIncreaseWorkingSetPrivilege

SeTcbPrivilege

SeSystemProfilePrivilege

SeAuditPrivilege

SeCreateGlobalPrivilege

SeBackupPrivilege

SeManageVolumePrivilege

Niet alle waarden met meerdere tekenreeksen hebben meer dan één invoer. Sommige werken op exact dezelfde manier als enkele tekenreekswaarden, maar hebben de extra ruimte voor meer items als ze die nodig hebben.

Registry Editor geeft waarden met meerdere strings weer als REG_MULTI_SZ typen registerwaarden.

Uitbreidbare tekenreekswaarde

Een uitbreidbare tekenreekswaarde is net als de tekenreekswaarde van hierboven, behalve dat ze variabelen bevatten. Wanneer dit soort registerwaarden wordt aangeroepen door Windows of andere programma's, worden hun waarden uitgebreid tot wat de variabele definieert.

De meeste uitbreidbare tekenreekswaarden zijn gemakkelijk te herkennen in de Register-editor omdat hun waarden %-tekens bevatten.

Omgevingsvariabelen zijn goede voorbeelden van uitbreidbare tekenreekswaarden:


HKEY_CURRENT_USER\Environment\TMP

De uitbreidbare TMP-tekenreekswaarde is %USERPROFILE%\AppData\Local\Temp. Het voordeel van dit type registerwaarde is dat de gegevens niet de gebruikersnaam van de gebruiker hoeven te bevatten, omdat deze de variabele %USERPROFILE% gebruikt.

Wanneer Windows of een andere toepassing deze TMP-waarde aanroept, wordt deze vertaald naar de variabele waarop deze is ingesteld. Standaard gebruikt Windows deze variabele om een pad zoals C:\Users\Tim\AppData\Local\Temp. weer te geven.

REG_EXPAND_SZ is het type registerwaarde dat de Register-editor uitbreidbare tekenreekswaarden vermeldt als.

Binaire waarde

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit soort registerwaarden binair geschreven. Hun pictogrammen in de Register-editor zijn blauw met enen en nullen.


HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics\CaptionFont

Het bovenstaande pad is te vinden in het register, waarbij CaptionFont de binaire waarde is. In dit voorbeeld toont het openen van deze waarde de lettertypenaam voor bijschriften in Windows, maar de gegevens zijn in binair geschreven in plaats van in een normale, voor mensen leesbare vorm.

Registry Editor vermeldt REG_BINARY als het type registerwaarde voor binaire waarden.

DWORD (32-bit) Waarden & QWORD (64-bit) Waarden

Zowel DWORD (32-bit) als QWORD (64-bit) waarden hebben een blauw pictogram in het Windows-register. Hun waarden kunnen worden uitgedrukt in decimaal of hexadecimaal formaat.

De reden waarom de ene toepassing een DWORD (32-bit) waarde kan creëren en een andere een QWORD (64-bit) waarde, hangt niet af van het feit of deze wordt uitgevoerd vanuit een 32-bits of 64-bits versie van Windows, maar in plaats daarvan alleen op de bitlengte van de waarde. Dit betekent dat u beide typen registerwaarden kunt hebben op zowel 32-bits als 64-bits besturingssystemen.

In deze context betekent een "woord" 16 bits. DWORD betekent dan "dubbel woord", of 32 bits (16 X 2). Volgens deze logica betekent QWORD "quad-woord" of 64 bits (16 X 4).

Een toepassing zal de juiste registerwaarde creëren die nodig is om te voldoen aan deze regels voor bitlengte.

Het volgende is een voorbeeld van een DWORD-waarde (32-bits) in het Windows-register:


HKEY_CURRENT_USER\Configuratiescherm\Personalisatie\Desktop Slideshow\Interval

Het openen van deze DWORD (32-bit) waarde zal waarschijnlijk een waarde van 1800000 (en 1b7740 in hexadecimaal) tonen. Deze registerwaarde definieert hoe snel (in milliseconden) uw screensaver door elke dia in een fotodiavoorstelling gaat.

Registry Editor toont DWORD (32-bit) waarden en QWORD (64-bit) waarden als REG_DWORD en REG_QWORD registertypes waarden, respectievelijk.

Back-up maken en registerwaarden herstellen

Het maakt niet uit of je ook maar één waarde wijzigt, maak altijd een back-up voordat je begint, om er zeker van te zijn dat je deze kunt terugzetten naar de Register-editor voor het geval er iets onverwachts gebeurt.

Helaas kunt u geen back-up maken van afzonderlijke registerwaarden. In plaats daarvan moet u een back-up maken van de registersleutel waarin de waarde zich bevindt. Raadpleeg ons artikel over hoe u een back-up van het Windows-register kunt maken als u hierbij hulp nodig hebt.

Een registerback-up wordt opgeslagen als een REG-bestand, dat u vervolgens kunt terugzetten naar het Windows-register als u de aangebrachte wijzigingen ongedaan wilt maken.

Wanneer moet ik registerwaarden openen/bewerken?

Het maken van nieuwe registerwaarden, of het verwijderen/bewerken van bestaande, kan een probleem oplossen dat je hebt in Windows of met een ander programma. U kunt ook registerwaarden wijzigen om programma-instellingen aan te passen of de functies van een toepassing uit te schakelen.

U kunt bijvoorbeeld een specifieke registerwaarde maken om Windows 11 te installeren als deze uw processor niet ondersteunt, of om de grootte van de taakbalk van Windows 11 te wijzigen.

Soms moet u registerwaarden eenvoudig voor informatieve doeleinden openen.

Hier zijn een paar voorbeelden waarbij registerwaarden moeten worden bewerkt of geopend:

  • Hoe u de huidige BIOS-versie op uw computer kunt controleren
  • Hoe te voorkomen dat programma's de focus in Windows stelen
  • Automatisch inloggen op Windows

Meer informatie over registerwaarden

Door een registerwaarde te openen, kunt u de gegevens ervan bewerken. In tegenstelling tot bestanden op uw computer die daadwerkelijk iets zullen doen wanneer u ze start, worden registerwaarden eenvoudig geopend zodat u ze kunt bewerken. Met andere woorden, het is volkomen veilig om elke registerwaarde in het Windows-register te openen. Waarden bewerken zonder eerst te weten wat je doet, is echter een slecht idee.

Er zijn omstandigheden waarin het wijzigen van een registerwaarde pas van kracht wordt als u uw computer opnieuw opstart. Anderen hebben helemaal geen herstart nodig, dus hun wijzigingen worden onmiddellijk weergegeven. Omdat de Register-editor u niet vertelt welke opnieuw moeten worden opgestart, moet u uw computer opnieuw opstarten als een registerbewerking niet lijkt te werken.

Mogelijk ziet u enkele registerwaarden vermeld als REG_NONE Dit zijn binaire waarden die worden gemaakt wanneer lege gegevens naar het register worden geschreven. Als u dit type waarde opent, worden de waardegegevens weergegeven als nullen in hexadecimale indeling, en de Register-editor geeft deze weer als een (binaire waarde met een lengte van nul)

Met behulp van de opdrachtprompt kunt u registersleutels verwijderen en toevoegen met de reg delete en reg add opdrachtschakelaars.

De maximale grootte voor alle registerwaarden binnen een registersleutel is beperkt tot 64 kilobytes.

Aanbevolen: