Wat is een aan/uit-knop en wat zijn de aan/uit-symbolen?

Inhoudsopgave:

Wat is een aan/uit-knop en wat zijn de aan/uit-symbolen?
Wat is een aan/uit-knop en wat zijn de aan/uit-symbolen?
Anonim

De aan/uit-knop is een ronde of vierkante knop die een elektronisch apparaat aan- en uitzet. Bijna alle elektronische apparaten hebben aan/uit-knoppen of aan/uit-schakelaars.

Normaal gesproken wordt het apparaat ingeschakeld wanneer een gebruiker op de knop drukt en wordt uitgeschakeld wanneer hij nogmaals op de knop drukt.

Een harde aan/uit-knop is mechanisch: u kunt een klik voelen wanneer u erop drukt en u ziet meestal een verschil in diepte wanneer de schakelaar aan staat en wanneer niet. Een zachte aan/uit-knop, die veel vaker voorkomt, is elektrisch en ziet er hetzelfde uit als het apparaat aan en uit staat.

Sommige oudere apparaten hebben een aan/uit-schakelaar die hetzelfde doet als een harde aan/uit-knop. Een draai aan de schakelaar in de ene richting zet het apparaat aan, en een draai aan de andere kant zet het uit.

Symbolen aan/uit-knop (I & O)

Aan/uit-knoppen en schakelaars zijn meestal gelabeld met "I" en "O" symbolen.

De "I" staat voor ingeschakeld en de "O" staat voor uitgeschakeld. Deze aanduiding is soms I/O of de tekens "I" en "O" bovenop elkaar als een enkel teken, zoals op deze foto.

Image
Image

Aan/uit-knoppen op computers

Aan/uit-knoppen zitten op allerlei soorten computers, zoals desktops, tablets, netbooks, laptops en meer. Op mobiele apparaten bevinden ze zich meestal aan de zijkant of bovenkant van het apparaat, of soms naast het toetsenbord, als dat er is.

In een typische opstelling van een desktopcomputer verschijnen aan-uit-knoppen en schakelaars aan de voorkant en soms aan de achterkant van de monitor en aan de voor- en achterkant van de computerbehuizing. De aan/uit-schakelaar op de achterkant van de behuizing is eigenlijk voor de voeding.

Wanneer de aan/uit-knop op een computer gebruiken

Het ideale moment om een computer af te sluiten is nadat alle softwareprogramma's zijn afgesloten en je je werk hebt opgeslagen. Het is echter een beter idee om het afsluitproces in het besturingssysteem te gebruiken.

Een veelvoorkomende reden waarom u de aan/uit-knop wilt gebruiken om een computer uit te schakelen, is als deze niet meer reageert op uw muis- of toetsenbordopdrachten. In dit geval is het waarschijnlijk de beste optie om de computer te dwingen uit te schakelen met de fysieke aan/uit-knop.

Houd er echter rekening mee dat als u uw computer dwingt af te sluiten, alle geopende software en bestanden ook zonder enige kennisgeving worden beëindigd. U verliest niet alleen waar u aan werkt, maar u kunt er ook voor zorgen dat sommige bestanden corrupt raken. Afhankelijk van de beschadigde bestanden kan het zijn dat uw computer er niet in slaagt om een back-up te maken.

Een keer op de aan/uit-knop drukken

Het lijkt misschien logisch om één keer op de aan/uit-knop te drukken om een computer te dwingen af te sluiten, maar dat werkt vaak niet, vooral niet op computers die in deze eeuw zijn gemaakt (d.w.z. de meeste!).

Een van de voordelen van zachte aan/uit-knoppen, die we in de inleiding hebben besproken, is dat gebruikers ze kunnen configureren om verschillende dingen te doen, aangezien ze elektrisch zijn en rechtstreeks met de computer communiceren.

Geloof het of niet, de meeste computers zijn ingesteld om te slapen of te sluimeren wanneer u op de aan/uit-knop drukt, tenminste als de computer correct werkt.

Als je je computer geforceerd moet afsluiten, en een enkele druk op de knop doet het niet (vrij waarschijnlijk), dan moet je iets anders proberen.

Een computer dwingen om uit te schakelen

Als je geen andere keuze hebt dan de computer geforceerd uit te schakelen, kun je meestal de aan/uit-knop ingedrukt houden totdat de computer geen tekenen van stroom meer vertoont - het scherm wordt zwart, alle lampjes moeten uitgaan en de computer maakt geen geluid meer.

Zodra de computer is uitgeschakeld, kunt u op dezelfde aan/uit-knop drukken om hem weer aan te zetten. Dit type herstart wordt een harde herstart of harde reset genoemd.

Als de reden dat u een computer uitschakelt een probleem met Windows Update is, raadpleeg dan Wat te doen als Windows Update vastloopt of vastloopt voor andere ideeën. Soms is een harde stroomonderbreking de beste manier, maar niet altijd.

Een apparaat uitschakelen zonder de aan/uit-knop te gebruiken

Vermijd indien mogelijk alleen de stroom naar je computer of een ander apparaat. Het beëindigen van lopende processen op je pc, smartphone of een ander apparaat zonder een waarschuwing voor het besturingssysteem is nooit een goed idee om redenen die je al hebt gezien.

Een andere reden waarom je een computer misschien moet uitschakelen of opnieuw opstarten zonder de aan/uit-knop te gebruiken, is als de knop kapot is en niet werkt zoals het hoort. Het kan zowel op telefoons als computers gebeuren.

Zie Hoe start ik mijn computer opnieuw op? voor instructies over het correct uitschakelen van uw Windows-computer. Het uitschakelen van andere apparaten zoals tablets en smartphones houdt meestal in dat u de aan/uit-knop ingedrukt houdt en de aanwijzingen op het scherm volgt.

Als je apparaat een kapotte aan/uit-knop heeft, is het van vitaal belang dat je de software alleen gebruikt om opnieuw op te starten en niet alleen om af te sluiten. Als de aan/uit-knop niet werkt, werkt het ook niet om het apparaat weer aan te zetten. U kunt iOS of een Android-apparaat opnieuw opstarten zonder de aan/uit-knop te gebruiken.

Meer informatie over het uitschakelen van apparaten

Een strikt op software gebaseerde methode om een apparaat uit te schakelen is meestal beschikbaar, maar niet altijd. Het afsluiten van sommige apparaten wordt geactiveerd door de aan/uit-knop, maar wordt voltooid door het besturingssysteem waarop het draait.

Het meest opvallende voorbeeld is de smartphone. De meeste vereisen dat u de aan / uit-knop ingedrukt houdt totdat de software u vraagt te bevestigen dat u het wilt uitschakelen. Natuurlijk hebben sommige apparaten geen besturingssysteem in de gebruikelijke zin en kunnen ze veilig worden afgesloten door eenmaal op de aan / uit-knop te drukken, zoals een computermonitor.

Hoe te veranderen wat de aan/uit-knop doet

Windows bevat een ingebouwde optie om te wijzigen wat er gebeurt als de aan/uit-knop wordt ingedrukt.

  1. Open Configuratiescherm.
  2. Ga naar de Hardware en geluiden sectie. Het heet Printers en andere hardware in Windows XP.

    Zie je het niet? Als u het Configuratiescherm bekijkt waar u alle pictogrammen ziet en geen categorieën, kunt u verder gaan naar stap 3.

  3. Kies Power Options.

    In Windows XP staat deze optie aan de linkerkant van het scherm in de sectie Zie ook. Ga naar stap 5.

  4. Kies aan de linkerkant Kies wat de aan/uit-knoppen doen of Kies wat de aan/uit-knop doet, afhankelijk van de Windows-versie.
  5. Kies een optie in het menu naast Als ik op de aan/uit-knop druk:. Dit kan Niets doen, Slaapstand, Slaapstand of Afsluiten zijn. In sommige instellingen ziet u mogelijk ook Scherm uitschakelen.

    Image
    Image

    Alleen Windows XP: Ga naar het tabblad Geavanceerd van het venster Eigenschappen voor energiebeheer en selecteer een optie uit de Als ik op de aan/uit-knop op mijn computer druk: menu. Naast Niets doen en Afsluiten hebt u de opties Vraag me wat te doen en Stand-by.

    Afhankelijk van of je computer op een batterij werkt, bijvoorbeeld als je een laptop gebruikt, zijn er hier twee opties; een voor wanneer u een batterij gebruikt en de andere voor wanneer de computer is aangesloten. U kunt de aan / uit-knop voor beide scenario's iets anders laten doen. Als u deze instellingen niet kunt wijzigen, moet u mogelijk eerst de link selecteren met de naam Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn Als de slaapstand niet beschikbaar is, voert u de powercfg /hibernate on commando vanaf een verhoogde opdrachtprompt, sluit elk geopend Configuratiescherm-venster en begin opnieuw bij stap 1.

  6. Zorg ervoor dat u Wijzigingen opslaan of OK selecteert wanneer u klaar bent met het aanbrengen van wijzigingen in de functie van de aan/uit-knop.

U kunt nu alle vensters van het Configuratiescherm of Energiebeheer sluiten. Wanneer u vanaf nu op de aan / uit-knop drukt, doet het wat u in stap 5 hebt gekozen.

Andere besturingssystemen ondersteunen mogelijk ook het wijzigen van wat er gebeurt wanneer de aan / uit-knop wordt gebruikt, maar ze ondersteunen waarschijnlijk alleen niet-afsluitopties zoals het openen van apps en het aanpassen van het volume.

Buttons Remapper is een voorbeeld van een tool voor Android-apparaten die de aan / uit-knop opnieuw zou moeten kunnen toewijzen om iets anders te doen dan het apparaat uit te schakelen. Het kan de laatste app openen waarin u zich bevond, het volume aanpassen, de zaklamp openen, de camera starten, een zoekopdracht op internet starten en nog veel meer. ButtonRemapper lijkt erg op elkaar.

FAQ

    Hoe zijn de symbolen "I" en "O" respectievelijk aan en uit gaan staan?

    De symbolen zijn gebaseerd op het binaire getalsysteem, waarbij "1" staat voor "aan", en "0" staat voor "uit".

    Hoe lees ik verschillende aan en uit symbolen?

    Een gemakkelijke manier om te onthouden: 0 = false, wat betekent dat er geen stroom is of off; en 1=true, ofop . (In het geval van I/O staat de 'I' voor 1.) Dus als een schakelaar naar I wordt gedraaid, staat deze in de Aan-positie. Als het op O staat, staat het in de Uit-stand.

Aanbevolen: