Schrijfbeveiliging verwijderen op Windows 11

Inhoudsopgave:

Schrijfbeveiliging verwijderen op Windows 11
Schrijfbeveiliging verwijderen op Windows 11
Anonim

Wat te weten

  • Klik met de rechtermuisknop op het bestand, open Properties, wis het vak Read-only.
  • Run diskpart's attributes disk clear readonly commando voor apparaten.
  • Toggle fysieke alleen-lezen schakelaar (als die er is).

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de schrijfbeveiliging op een bestand, USB-apparaat of SD-kaart verwijdert. Door de schrijfbeveiliging uit te schakelen, kunt u wijzigingen aanbrengen (d.w.z. schrijven) aan bestanden in plaats van ze alleen te bekijken (d.w.z. lezen).

Is het mogelijk om de schrijfbeveiliging te verwijderen?

Het verwijderen van de schrijfbeveiliging houdt in dat het alleen-lezen-kenmerk wordt gewist, en het is heel goed mogelijk om dit te doen voor bestanden, mappen en volledige opslagapparaten. Hoe dit wordt gedaan, hangt af van waar u mee te maken hebt, aangezien er zowel hardware- als software-schrijfbeveiligingstechnieken zijn.

De duidelijkste manier om te bevestigen dat een bestand tegen schrijven is beveiligd en niet alleen een niet-gerelateerd probleem ondervindt, is als u een alleen-lezen-fout krijgt wanneer u het probeert te overschrijven.


Dit bestand is ingesteld op alleen-lezen.

Probeer het opnieuw met een andere bestandsnaam.

Als een hele schijf tegen schrijven is beveiligd, ziet u De media is beveiligd tegen schrijven, als u probeert wijzigingen aan te brengen vanaf de opdrachtprompt. Bestandsverkenner geeft dit weer:


De schijf is beveiligd tegen schrijven.

Verwijder de schrijfbeveiliging of gebruik een andere schijf.

Hoe verwijder ik de schrijfbeveiliging van een bestand?

Een bestand uit de alleen-lezen modus halen is heel eenvoudig. Het is net zo eenvoudig als het openen van de eigenschappen van het bestand en het wissen van het alleen-lezen selectievakje.

  1. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Eigenschappen. U kunt er ook komen door eenmaal met de linkermuisknop te klikken en het menu met drie stippen te openen vanaf de bovenkant van Verkenner.

    Image
    Image
  2. Select Alleen-lezen om het vak te wissen.
  3. Selecteer OK om de wijzigingen op te slaan.

    Image
    Image

Waarom kan ik de schrijfbeveiliging op USB-apparaten niet verwijderen?

Dat kan! Het kan gewoon lastig zijn omdat USB-apparaten anders omgaan met schrijfbeveiliging dan bestanden.

Sommige apparaten hebben bijvoorbeeld een fysieke schakelaar die kan worden in- en uitgeschakeld om de alleen-lezen-modus in of uit te schakelen. Zorg ervoor dat de schakelaar in de juiste positie staat om de schrijfmodus in te schakelen.

Image
Image

Windows is verantwoordelijk voor het verwijderen van schrijfbeveiliging op USB-apparaten zonder schakelaar, maar het is niet zo eenvoudig als het wissen van een 'alleen-lezen'-selectievakje. Dit merk je als je de eigenschappen van het apparaat opent; dit selectievakje ontbreekt. In plaats daarvan kunt u een aantal opdrachten uitvoeren of het Windows-register bewerken.

Voer Diskpart-opdrachten uit

Toegankelijk via de opdrachtprompt, de diskpart-opdracht is een manier waarop u het alleen-lezen-kenmerk voor een USB-apparaat kunt bewerken.

  1. Start het dialoogvenster Uitvoeren en voer diskpart in. U kunt er komen door met de rechtermuisknop op het menu Start te klikken of te zoeken op Uitvoeren.
  2. Zodra de opdrachtprompt is geopend, voert u list disk. in

    Image
    Image
  3. Voer select disk in, gevolgd door het nummer dat overeenkomt met het USB-apparaat waarvan u de schrijfbeveiliging wilt verwijderen. De snelste manier om te controleren welke u moet kiezen, is door naar de kolom 'grootte' of 'gratis' te kijken, maar Schijfbeheer kan ook nuttig zijn.

    In ons voorbeeld werken we met schijf 1, dus we zouden dit invoeren:

    
    

    selecteer schijf 1

  4. Na het bevestigingsbericht waarin staat dat de schijf is geselecteerd, voert u deze opdracht in:

    
    

    attributes disk clear readonly

    Image
    Image

    Als u het woord 'clear' vervangt door 'set', wordt schrijfbeveiliging ingeschakeld.

Bewerk het register

Deze methode is wat ingewikkelder en riskanter als je niet bekend bent met het Windows-register. Maar als u dit nauwlettend volgt en vooraf een back-up van het register maakt, dient dit als een andere manier om de schrijfbeveiliging te verwijderen.

Deze methode is van invloed op alle verwijderbare apparaten die door uw computer worden gebruikt, niet alleen op een bepaalde schijf zoals de diskpart-methode hierboven. U hoeft deze techniek echter waarschijnlijk alleen te gebruiken als de alleen-lezen-modus op deze manier is ingeschakeld, in welk geval dit gewoon een omkering is.

  1. Zoek naar Registry Editor en open het naar deze locatie door de mappen in de linkerkolom uit te vouwen:

    
    

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control

  2. Zoek StorageDevicePolicies met de Control-toets. Als je het niet ziet, maak het dan aan door met de rechtermuisknop te klikken op Control en naar New > Key te gaan.
  3. Open StorageDevicePolicies en zoek WriteProtect in het juiste gebied. Als u het niet ziet, maakt u het door met de rechtermuisknop te klikken op StorageDevicePolicies en naar New > DWORD (32-bits) Waarde.

    Image
    Image
  4. Dubbelklik op WriteProtect en stel Value data in op 0 als dat niet het geval is al.

    Als u in plaats daarvan 1 invoert, wordt de alleen-lezen modus ingeschakeld voor alle huidige en toekomstige verwijderbare apparaten.

  5. Sluit de Register-editor en start uw computer opnieuw op.

FAQ

    Hoe verwijder ik de schrijfbeveiliging van een USB-station in Windows 10?

    Als je USB een vergrendelingsschakelaar heeft, verplaats deze dan naar schrijven versus alleen-lezen. U kunt ook de attributes disk clear readonly Diskpart-opdracht gebruiken of de Windows Register-editor openen om de WriteProtect-waarde te wijzigen in 0Dit proces is ook van toepassing op Windows 8.

    Hoe verwijder ik de schrijfbeveiliging van een USB-station in Windows 7?

    Verwijder USB-schrijfbeveiliging in Windows 7 door het Windows-register te bewerken. Voer Windows-toets+R > regedit > in en ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Services Selecteer vervolgens USBSTORE > dubbelklik op Start > en voer het nummer in 3

Aanbevolen: