Wat is een PSU? Wat is een ATX-voeding?

Inhoudsopgave:

Wat is een PSU? Wat is een ATX-voeding?
Wat is een PSU? Wat is een ATX-voeding?
Anonim

De voedingseenheid is het stuk hardware dat de stroomvoorziening van het stopcontact omzet in bruikbare stroom voor de vele onderdelen in de computerbehuizing.

Het zet de wisselstroom van uw stopcontact om in een continue vorm van stroom, gelijkstroom genaamd, die de computercomponenten nodig hebben. Het regelt ook oververhitting door de spanning te regelen, die automatisch of handmatig kan veranderen, afhankelijk van de voeding.

De voeding is een cruciaal onderdeel, want zonder deze kan de rest van de interne hardware niet functioneren. Moederborden, behuizingen en voedingen zijn allemaal verkrijgbaar in verschillende formaten, vormfactoren genoemd. Alle drie moeten compatibel zijn om goed samen te werken.

CoolMax, CORSAIR en Ultra zijn de meest populaire PSU-makers, maar de meeste zijn inbegrepen bij de aankoop van een computer, dus je hebt alleen te maken met fabrikanten wanneer je de PSU vervangt.

Een PSU kan normaal gesproken niet door de gebruiker worden onderhouden. Open voor uw veiligheid nooit een voedingseenheid. Zie Belangrijke veiligheidstips voor computerreparaties voor meer hulp bij het veilig werken op een computer.

Beschrijving voedingseenheid

Image
Image

De voedingseenheid is net aan de binnenkant van de achterkant van de behuizing gemonteerd. Als u de stroomkabel van de computer volgt vanaf de muur of het batterijback-upapparaat, zult u zien dat deze aan de achterkant van de voeding wordt bevestigd. Het is de achterkant die meestal het enige deel van het apparaat is dat de meeste mensen ooit zullen zien.

Er is ook een ventilatoropening aan de achterkant die lucht naar de achterkant van de computerkast stuurt.

De kant van de PSU die naar de buitenkant van de behuizing is gericht, heeft een mannelijke, driepuntige poort waarop een voedingskabel, aangesloten op een stroombron, kan worden aangesloten. Er is ook vaak een aan/uit-schakelaar en een schakelaar voor de voedingsspanning.

Grote bundels gekleurde draden strekken zich uit vanaf de andere kant van de voedingseenheid in de computer. Connectoren aan de tegenovergestelde uiteinden van de draden verbinden met verschillende componenten in de computer om ze van stroom te voorzien. Sommige zijn speciaal ontworpen om op het moederbord aan te sluiten, terwijl andere connectoren hebben die passen in ventilatoren, diskettestations, harde schijven, optische schijven en zelfs sommige krachtige videokaarten.

Voedingseenheden worden beoordeeld op wattage om aan te geven hoeveel stroom ze aan de computer kunnen leveren. Aangezien elk computeronderdeel een bepaalde hoeveelheid stroom nodig heeft om goed te kunnen functioneren, is het belangrijk om een PSU te hebben die de juiste hoeveelheid kan leveren. De zeer handige Cooler Master Supply Calculator-tool kan u helpen bepalen hoeveel u nodig heeft.

ATX vs ATX12V voedingen

ATX en ATX12V zijn configuratiespecificaties die belangrijk zijn om te onderscheiden bij het omgaan met voedingen. Voor de meeste mensen spreken de merkbare verschillen gewoon tot de fysieke verbindingsstekker op het moederbord. Het kiezen van de een boven de ander hangt af van het type moederbord dat wordt gebruikt.

De nieuwste standaard, ATX12V v2.4, is in gebruik sinds 2013. Moederborden met ATX12V 2.x gebruiken een 24-pins connector. ATX-moederborden gebruiken een 20-pins connector.

Een situatie waarin het aantal pinnen een rol speelt, is wanneer u beslist of een bepaalde voeding met uw systeem werkt. ATX12V-compatibele voedingen, hoewel ze 24-pins hebben, kunnen eigenlijk worden gebruikt op een ATX-moederbord met een 20-pins connector. De resterende, ongebruikte vier pinnen zitten gewoon van de connector af. Als uw computerkast voldoende ruimte heeft, is dit een volledig uitvoerbare opstelling.

Dit werkt echter niet andersom. Als je een ATX-voeding hebt die dus een 20-pins connector heeft, werkt deze niet met een nieuwer moederbord waarvoor alle 24 pinnen moeten zijn aangesloten. De extra vier pinnen zijn met deze specificatie toegevoegd om extra stroom te leveren via 12V-rails, dus een 20-pins PSU kan niet genoeg stroom leveren om dit soort moederborden te laten werken.

ATX is ook een term die wordt gebruikt om de grootte van een moederbord te beschrijven.

Iets anders dat ATX12V- en ATX-voedingen onderscheidt, zijn de voedingsconnectoren die ze bieden. De ATX12V-standaard (vanaf versie 2.0) vereist een 15-pins SATA-voedingsconnector. Als je een SATA-apparaat moet gebruiken, maar de PSU heeft geen SATA-voedingsconnector, dan heb je een Molex 4-pins naar SATA 15-pins adapter nodig (zoals deze).

Een ander verschil tussen ATX en ATX12V is de energie-efficiëntieklasse, die bepa alt hoeveel stroom er uit de muur wordt gehaald in vergelijking met de output van de computer. Sommige oudere ATX PSU's hebben een efficiëntie van minder dan 70 procent, terwijl de ATX12V-standaard een minimale beoordeling van 80 procent vereist.

Andere soorten voedingen

De hierboven beschreven voedingseenheden bevinden zich in een desktopcomputer. Het andere type is een externe voeding.

Sommige gameconsoles en mini-pc's hebben bijvoorbeeld een voeding die is aangesloten op de voedingskabel die tussen het apparaat en de muur moet zitten. Hier is een voorbeeld van een Xbox One-voeding die dezelfde functie heeft als een desktopvoeding, maar extern is en daarom volledig verplaatsbaar en veel gemakkelijker te vervangen dan een desktop-PSU:

Image
Image

Andere zijn vergelijkbaar, zoals de ingebouwde voeding van sommige externe harde schijven, die nodig zijn als het apparaat niet genoeg stroom kan krijgen van de computer via USB.

Externe voedingen zijn nuttig omdat het apparaat hierdoor kleiner en aantrekkelijker kan zijn. Sommige van dit soort voedingen zijn echter bevestigd aan de voedingskabel en, aangezien ze over het algemeen vrij groot zijn, maken ze het soms moeilijk om het apparaat tegen de muur te plaatsen.

Een ononderbroken stroomvoorziening (UPS) is een ander type stroomvoorziening. Ze zijn als back-upvoedingen die stroom leveren wanneer de primaire PSU is losgekoppeld van de normale stroombron. Aangezien voedingseenheden vaak het slachtoffer zijn van stroompieken en stroompieken omdat het apparaat daar elektrische stroom krijgt, kunt u het apparaat aansluiten op een UPS (of een overspanningsbeveiliging).

Aanbevolen: