Wat is een geluidskaart & Wat doet het?

Inhoudsopgave:

Wat is een geluidskaart & Wat doet het?
Wat is een geluidskaart & Wat doet het?
Anonim

De geluidskaart is een uitbreidingskaart waarmee de computer audio-informatie naar een audioapparaat kan sturen, zoals luidsprekers, een koptelefoon, enz.

Er zijn veel toepassingen voor een geluidskaart, zoals het horen van geluid van een videogame, luisteren naar muziek of films, tekst laten voorlezen, enz. Hoe handig die taken ook zijn, de geluidskaart, in tegenstelling tot de CPU en RAM, is het geen noodzakelijk stuk hardware dat nodig is om een computer te laten werken.

Image
Image

De termen geluidskaart, audioadapter en geluidsadapter worden soms gebruikt in plaats van geluidskaart.

Geluidskaart Beschrijving

Een geluidskaart is een rechthoekig stuk hardware met talloze contacten aan de onderkant van de kaart en meerdere poorten aan de zijkant voor aansluiting op audioapparaten, zoals luidsprekers.

De geluidskaart wordt geïnstalleerd in een PCI- of PCIe-slot op het moederbord.

Omdat het moederbord, de behuizing en de kaarten voor randapparatuur zijn ontworpen met het oog op compatibiliteit, past de zijkant van de geluidskaart bij installatie net buiten de achterkant van de behuizing, waardoor de poorten beschikbaar zijn voor gebruik.

Er zijn ook USB-geluidskaarten waarmee je koptelefoons, microfoons en misschien andere audioapparaten op je computer kunt aansluiten via een kleine adapter die rechtstreeks op een USB-poort kan worden aangesloten.

Geluidskaarten en audiokwaliteit

Veel moderne computers hebben geen geluidsuitbreidingskaarten, maar hebben dezelfde technologie rechtstreeks op het moederbord geïntegreerd, daarom on-board geluidskaarten genoemd.

Deze configuratie zorgt voor een goedkopere computer en slechts een iets minder krachtig audiosysteem. Deze optie is verstandig voor bijna elke computergebruiker, zelfs de muziekliefhebber.

Speciale geluidskaarten, zoals degene die hier op deze pagina wordt getoond, zijn meestal alleen nodig voor de serieuze audioprofessional.

Aangezien de meeste desktopbehuizingen zo zijn ingesteld dat de USB-poorten en hoofdtelefoonaansluitingen aan de voorzijde een gemeenschappelijke aardedraad delen, hoort u mogelijk ruis in uw hoofdtelefoon als u ook USB-apparaten hebt aangesloten.

Je zou deze interferentie moeten kunnen verminderen door ofwel af te zien van het gebruik van die USB-poorten op hetzelfde moment dat je een koptelefoon gebruikt, ofwel door een mannelijke naar vrouwelijke verlengkabel van de geluidskaart aan de achterkant van de computer naar je koptelefoon.

Mijn computer heeft geen geluid

Hoewel het mogelijk is dat de geluidskaart of luidsprekers/koptelefoons zijn losgekoppeld van hun poorten/stroom en niet meer met elkaar communiceren, is het meestal softwaregerelateerd waardoor het geluid niet wordt afgespeeld.

Het eerste wat je moet doen is het voor de hand liggende: zorg ervoor dat het volume van de video, het nummer, de film of wat je ook probeert te luisteren, niet gedempt is. Controleer ook of het systeemgeluid niet gedempt is (controleer het geluidspictogram op de taakbalk naast de klok).

Iets anders dat zou kunnen voorkomen dat u geluid van uw computer hoort, is als de geluidskaart zelf is uitgeschakeld in Apparaatbeheer. Zie Hoe schakel ik een apparaat in Apparaatbeheer in Windows in? als u niet zeker weet hoe u de geluidskaart moet inschakelen.

Een andere reden waarom een geluidskaart geen geluid levert, kan een ontbrekend of beschadigd stuurprogramma zijn. De beste manier om dit op te lossen, is door het stuurprogramma voor de geluidskaart te installeren met behulp van een van deze gratis hulpprogramma's voor het bijwerken van stuurprogramma's. Als u het benodigde stuurprogramma al hebt gedownload, maar niet weet hoe u het moet installeren, volg dan onze handleiding voor het bijwerken van stuurprogramma's in Windows.

Als je computer na het controleren van al het bovenstaande nog steeds geen geluid afspeelt, heb je misschien niet de juiste software geïnstalleerd voor het afspelen van media. Bekijk onze lijst met gratis audioconversiesoftwareprogramma's om het audiobestand te converteren naar een ander formaat dat uw mediaspeler kan herkennen.

Meer informatie over geluidskaarten

De meeste computergebruikers weten dat ze hun luidsprekers op de achterkant van de pc moeten aansluiten om het geluid van de computer te horen en te bedienen. Hoewel je ze misschien niet allemaal gebruikt, bestaan er om andere redenen vaak andere poorten op een geluidskaart.

Er kunnen bijvoorbeeld poorten zijn voor een joystick, microfoon en een hulpapparaat. Weer andere kaarten kunnen in- en uitgangen hebben die zijn ontworpen voor meer geavanceerde taken, zoals audiobewerking en professionele audio-uitvoer.

Deze poorten zijn soms gelabeld om gemakkelijk te identificeren welke poort bij elk apparaat hoort. Hier zijn er een paar:

  • Blauwe cirkel is lijn in
  • Roze cirkel is microfoon in
  • Groene cirkel is line-out (luidspreker)
  • Oranje cirkel is subwoofer uit
  • Zwarte cirkel is subwoofer links/rechts

Een geluidskaart kopen

Creative Labs (Sound Blaster), Turtle Beach en Diamond Multimedia zijn populaire makers van geluidskaarten, maar er zijn er nog veel meer.

Het installeren van een geluidskaart is relatief eenvoudig. In tegenstelling tot externe randapparatuur die aan de buitenkant van de computer kan worden aangesloten, is er echter een geluidskaart aan de binnenkant aangesloten, als dit nog niet duidelijk is.

Na het openen van de computerbehuizing, zit de geluidskaart in de juiste uitbreidingssleuf. Zie hoe ziet de binnenkant van uw pc eruit? voor een beter begrip van waar een geluidskaart kan worden geïnstalleerd.

Weet je niet zeker welke slots je open hebt op je moederbord? Een systeeminformatietool kan super handig zijn bij het identificeren van die informatie en nog veel meer.

FAQ

    Hoe controleer ik welke geluidskaart ik heb?

    U kunt uw geluidskaart identificeren in Windows Apparaatbeheer. Een manier om toegang te krijgen tot Apparaatbeheer is door op Windows+ x te drukken en vervolgens Apparaatbeheer te selecteren. De geluidskaart staat vermeld onder Besturing voor geluid, video en games.

    Waarvoor wordt een DB-15-connector op een geluidskaart gebruikt?

    Een DB-15-connector is een analoge aansluiting met 15 pinnen. Op een geluidskaart wordt een DB-15-connector gebruikt om MIDI-apparaten of game-joysticks aan te sluiten.

    Hoe update ik het stuurprogramma van mijn geluidskaart?

    Als u een stuurprogramma in Windows wilt bijwerken, gaat u naar Apparaatbeheer > Besturing voor geluid, video en games Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het geluid kaart en selecteer Update driver > Zoek automatisch naar drivers Als Windows geen nieuwe driver kan vinden, kijk dan op de website van de fabrikant van het apparaat.

Aanbevolen: