Hoe innovaties mensen met een handicap helpen technologie te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe innovaties mensen met een handicap helpen technologie te gebruiken
Hoe innovaties mensen met een handicap helpen technologie te gebruiken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een groeiend aantal innovaties is gericht op het helpen van mensen met een handicap bij het gebruik van technologie.
  • De nieuwste bètaversie van Android 12 heeft een functie waarmee je je Android-telefoon kunt bedienen met gezichtsuitdrukkingen.
  • Fabrikanten moeten beter rekening houden met de behoeften van gehandicapten, zeggen voorstanders.
Image
Image

Een golf van software- en hardware-innovaties stelt mensen met een handicap in staat hun smartphones beter te bedienen.

De nieuwste bètaversie van Android 12 heeft een functie waarmee je je Android-telefoon kunt bedienen met verschillende gezichtsuitdrukkingen. De technologie kan mensen helpen die moeite hebben om hun handen te gebruiken.

"Zonder ingebouwde toegankelijkheidsfuncties voor mensen met een handicap, kunnen ze niet naadloos communiceren met smartphones", vertelde Meenakshi Das, een software-engineer bij Microsoft en voorstander van handicaps, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Neem het voorbeeld van een persoon die blind is. Smartphones zijn van nature visueel. Software zoals schermlezers die tekst op het scherm omzetten in audio-uitvoer of braille, maakt het voor blinde gebruikers echter toegankelijk om smartphones te gebruiken."

Ik kijk naar jou

Google speelt in op de toegankelijkheidstrend. De Android Accessibility Suite die bij Android 12 beta 4 wordt geleverd, bevat een nieuwe 'Camera Switches'-functie waarmee de camera aan de voorkant kan zien of je naar het scherm kijkt en gezichtsgebaren herkent.

Je kunt zelfs gezichtsuitdrukkingen gebruiken om functies op je Android-telefoon te activeren. U kunt bijvoorbeeld uw mond openen om het meldingenpaneel te openen of uw wenkbrauwen optrekken om terug te keren naar het startscherm.

Ondanks de veranderingen aan Android, zeggen sommige voorstanders van handicaps dat er nog een lange weg te gaan is voordat iedereen gelijke mogelijkheden heeft om technologie te gebruiken.

"Met de technologie die vandaag bestaat, kan elke app toegankelijk worden gemaakt voor personen met een handicap", vertelde Michael Hingson, de chief vision officer bij de startup accessiBe, die zelf visueel gehandicapt is, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Zowel iOS als Android bevatten nu technologieën die hun schermen verbaliseren. Helaas laten beide systemen het vervolgens over aan app-ontwikkelaars om al dan niet de beschikbare faciliteiten te gebruiken om apps toegankelijk te maken."

Fabrikanten moeten beter rekening houden met de behoeften van gehandicapten, zei Hingson.

"Zonder software die verwoordt wat er op een scherm verschijnt en er ook rekening mee houdt dat een blinde verschillende technieken moet gebruiken om met een aanraakscherm te communiceren, zonder software die de telefoonervaring inclusief maakt, is elke telefoon tegenwoordig gewoon een rechthoekige doos met een glazen voorkant, "zei Hingson.

"Personen met andere handicaps kunnen ook interactieproblemen hebben. Een persoon met epilepsie die een app met knipperende elementen tegenkomt, kan bijvoorbeeld een aanval krijgen vanwege de knipperende cursor."

Apps die helpen

Er zijn veel ingebouwde functies van het besturingssysteem voor smartphones om gehandicapten te helpen. iPhones hebben bijvoorbeeld een schermlezer met de naam Voiceover en Android-telefoons hebben vergelijkbare software met de naam Talkback.

Image
Image

"Deze ingebouwde schermlezers zijn een doorbraak geweest voor blinde gebruikers," zei Das. "Sinds decennia geleden werden dergelijke ondersteunende technologieën apart geleverd en niet gebundeld met smartphones."

Dicteersoftware is handig voor gebruikers met motorische handicaps zoals hersenverlamming, benadrukte Das. Spraakherkenningssystemen verbeteren snel en kunnen een uitstekende spraak-naar-tekstervaring bieden, zei ze.

"Zelfs stemassistenten zoals Siri worden veel gebruikt door mensen met motorische handicaps," zei Das. "Voor doven of slechthorenden is er functionaliteit beschikbaar om uw hoortoestel ook met uw iPhone te koppelen."

Naast deze ingebouwde functies helpen talloze apps mensen met verschillende handicaps. De Dragon Dictation-app zet bijvoorbeeld spraak om in tekst en vergrotings-apps helpen gebruikers met slechtziendheid.

Onderzoekers werken eraan om telefoons nog toegankelijker te maken voor gehandicapten. Een recent gepubliceerd artikel evalueert de toegankelijkheid van prototyping-software waarmee ontwerpers van gebruikersinterfaces tijdelijke mock-ups kunnen maken om aan klanten te laten zien of om met gebruikers te testen.

Met de technologie die vandaag bestaat, kan elke app toegankelijk worden gemaakt voor personen met een handicap.

Een veelbelovend onderzoeksgebied is tactiele communicatie gericht op het helpen van doven en blinden die afhankelijk zijn van tastzin. Een technisch team heeft onlangs een aanraakgevoelige handschoen ontworpen die druk en andere tactiele prikkels kan "voelen".

"Wat echt belangrijk is, aangezien smartphones zo afhankelijk zijn van apps - de apps zelf moeten worden ontworpen met het oog op toegankelijkheid", zei Das. "Als dat niet het geval is, werken ze niet goed met ondersteunende software zoals schermlezers."

Aanbevolen: