Subwoofers - Wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Subwoofers - Wat u moet weten
Subwoofers - Wat u moet weten
Anonim

Als je naar de film gaat, ben je niet alleen onder de indruk van de grote en kleurrijke beelden op het scherm, maar ook van het geluid dat overal om je heen komt. Wat de ervaring echter echt maakt, is de diepe bas die je wakker schudt en je recht in je buik slaat. Die diepe bas wordt geproduceerd door een subwoofer.

Wat een subwoofer is

Een subwoofer is een type luidspreker dat alleen de laagste hoorbare frequenties weergeeft. In thuisbioscoop heet deze functie laagfrequente effecten.

Thuisbioscoop-surroundgeluid wordt geïmplementeerd door 5 of meer kanalen, waarbij elk kanaal wordt vertegenwoordigd door een luidspreker. Het surround-geluidskanaal dat aan de subwoofer is toegewezen, wordt het.1-kanaal genoemd.

Met thuisbioscoopgeluidssystemen die gespecialiseerde luidsprekers vereisen voor dialoog in het middenkanaal, de belangrijkste soundtracks, surround en soms zelfs hoogte-effecten, is de noodzaak voor een luidspreker om alleen het diepe basgedeelte van een filmsoundtrack te reproduceren des te belangrijker. Hoewel een subwoofer voor thuis niet zo "donderend" is als die in de plaatselijke bioscoop, kan hij toch het huis doen schudden of de benedenburen in uw appartement of appartementencomplex irriteren.

Soorten subwoofers

  • Passief: Dit type subwoofer wordt aangedreven door een externe versterker, op dezelfde manier als de andere luidsprekers in uw systeem. Extreme bas heeft meer vermogen nodig om laagfrequente geluiden te reproduceren, dus een versterker of ontvanger moet voldoende vermogen leveren om baseffecten door de subwoofer te ondersteunen zonder de versterker leeg te maken. De hoeveelheid stroom hangt af van de vereisten van de luidspreker en de grootte van de kamer.
  • Powered: Actieve subwoofers combineren de subwoofer-luidspreker en een versterker in dezelfde kast. Het enige dat een actieve subwoofer nodig heeft, naast wisselstroom, is een lijnuitgang (sub out, pre-out of LFE out) van een thuisbioscoopontvanger. Deze opstelling neemt een groot deel van de stroombelasting weg van de versterker/ontvanger en stelt de versterker/ontvanger in staat om de middentonen en tweeters gemakkelijker van stroom te voorzien. De meeste subwoofers die in thuisbioscoopopstellingen worden gebruikt, zijn van het aangedreven type.

Extra subwooferkenmerken

Verschillende aanvullende ontwerpvariaties en instellingsopties die in subwoofers worden gebruikt, optimaliseren de prestaties bij lage frequenties.

  • Front-firing subwoofers gebruiken een luidspreker die zo is gemonteerd dat deze het geluid vanaf de zijkant of voorkant van de subwooferbehuizing uitstra alt.
  • Down-firing subwoofers gebruiken een luidspreker die naar beneden uitstra alt, naar de vloer.
  • Poorten: Naast het luidsprekergedeelte van de subwoofer, bieden sommige behuizingen een extra poort, die meer lucht naar buiten duwt, waardoor de basrespons op een efficiëntere manier wordt verbeterd dan bij een gesloten behuizingen. Dit type geporteerd ontwerp wordt basreflex genoemd.
  • Passieve radiator: Sommige subwoofers gebruiken een passieve radiator naast de luidspreker, in plaats van een poort, om de efficiëntie en nauwkeurigheid te verhogen. Passieve radiatoren kunnen luidsprekers zijn waarvan de spreekspoel is verwijderd of een plat diafragma.
  • Crossovers: De crossover is een elektronisch circuit dat alle frequenties onder een specifiek punt naar de subwoofer leidt; alle frequenties boven dat punt worden weergegeven door de hoofd-, midden- en surroundluidsprekers. Een typisch crossover-punt ligt tussen 80 Hz en 100 Hz.
  • Directionaliteit: Diepe basfrequenties die door een subwoofer worden gereproduceerd, zijn niet-directioneel. Het is moeilijk voor menselijke oren om de richting van het geluid te bepalen. Daarom kunnen we alleen voelen dat een aardbeving overal om ons heen lijkt te zijn, in plaats van uit een bepaalde richting te komen. Vanwege de niet-directionele eigenschappen van extreem laagfrequent geluid, kan een subwoofer overal in de kamer worden geplaatst waar deze het beste klinkt in verhouding tot de grootte van de kamer, het vloertype, de inrichting en de wandconstructie.

Installatietips subwoofer

Normaal gesproken wordt een subwoofer voor in een kamer geplaatst, in de buurt van de hoofdluidspreker links of rechts voor. Ze kunnen echter ook op een zijmuur of achter in de kamer worden geplaatst. Waar het het beste klinkt, bepa alt de uiteindelijke plaatsing.

De subwoofer moet niet "boem" klinken, maar diep en strak. Dit kenmerk is vooral belangrijk als u van plan bent uw subwoofer voor muziek te gebruiken. Veel subwoofers zijn geweldig voor Blu-ray Disc- of dvd-films, maar presteren mogelijk niet goed met de subtiele diepe bas bij muziekuitvoeringen.

Experimenteer bij het installeren van je subwoofer met de crossover-instellingen. Naast de instellingen die beschikbaar zijn op de subwoofer, gebruiken de meeste thuisbioscoop- of AV-receivers ook crossover-instellingen (ook wel basbeheer genoemd) voor uw subwoofer. Met een van beide crossover-instellingsopties kan een subwoofer de volledige basbelasting opnemen of de basbelasting splitsen met grote hoofdluidsprekers.

Als je in een bovenwoning woont, kan een naar beneden gerichte subwoofer je benedenburen ook sneller storen dan een ontwerp met een front-firing. In sommige gevallen kan het integreren van twee subwoofers in uw systeem een betere optie zijn, vooral in een zeer grote kamer.

Beyond The Subwoofer

Image
Image

Als je de boel echt op wilt fleuren, overweeg dan de volgende upgrades voor je thuisbioscoop- en subwooferopstelling.

The Buttkicker: De buttkicker is geen conventionele subwoofer. Met behulp van een hangend magnetisch systeem om geluidsgolven te reproduceren die niet luchtafhankelijk zijn, kan de buttkicker frequenties tot 5 Hz reproduceren. Dit is ver beneden het menselijk gehoor, maar niet onder het menselijk gevoel. Variaties van de Buttkicker zijn te vinden in sommige bioscopen en concertzalen, maar zijn aangepast voor gebruik in een thuisbioscoopomgeving.

Clark Synthesis Tactile Sound Transducer: Met een zeer compact transducerontwerp kan de Clark Synthesis Tactile Sound Transducer in (of op de bodem van) stoelen, banken, enz. om een diepe basweergave te produceren die zowel intiem als effectief is.

Bass Shakers: Bass Shakers reproduceren onhoorbare lage frequenties, ontworpen om een extra punch aan uw geluidssysteem te geven. De shaker wordt meestal direct bevestigd aan het te schudden object, zoals een stoel (vergelijkbaar met de Clark Tactile Transducer) om het effect ervan te realiseren. Bas shakers werken op zichzelf of in combinatie met een reguliere subwoofer setup.

Tactiele Transducer/Bas Shaker Installatie

Elk merk of model tactiele transducer of basschudder heeft specifieke installatievereisten die door de fabrikant worden verstrekt, maar in het algemeen worden deze apparaten meestal tussen de vloer en een stoel, bank of meubelpoten geplaatst, of die er rechtstreeks op zijn aangesloten, en in sommige gevallen kunt u thuisbioscoopstoelen kopen met dergelijke apparaten al ingebouwd. Omdat deze apparaten onder het bereik van het menselijk gehoor werken, moeten ze ook worden gebruikt in combinatie met een conventionele subwoofer, niet in plaats daarvan.

Hoewel transducers en shakers effectief zijn voor effecten die veel onhoorbare laagfrequente informatie bevatten, zoals explosies, aardbevingen, kanonontploffingen, raket- en straalmotoreffecten, zijn ze niet effectief bij het luisteren naar muziek thuis omgeving. Een goede subwoofer is meer dan voldoende voor de laagste muzikale effecten, zoals akoestische bas en basdrums.

Aanbevolen: