Wat is SCSI? (Kleine computersysteeminterface)

Inhoudsopgave:

Wat is SCSI? (Kleine computersysteeminterface)
Wat is SCSI? (Kleine computersysteeminterface)
Anonim

SCSI is een ooit populair type verbinding voor opslag en andere apparaten op een pc. De term verwijst naar de kabels en poorten die worden gebruikt om bepaalde typen harde schijven, optische schijven, scanners en andere randapparatuur op een computer aan te sluiten.

De SCSI-standaard is niet langer gebruikelijk in consumentenhardware-apparaten, maar je zult hem nog steeds vinden in sommige zakelijke en zakelijke serveromgevingen. Recentere versies zijn USB Attached SCSI (UAS) en Serial Attached SCSI (SAS).

De meeste computerfabrikanten zijn volledig gestopt met het gebruik van SCSI aan boord en gebruiken veel populairdere standaarden zoals USB en FireWire om externe apparaten op computers aan te sluiten. USB is veel sneller, met een maximale inkomende snelheid van bijna 40 Gbps.

Image
Image

SCSI is gebaseerd op een oudere interface ontwikkeld door Shugart Associates, fabrikant van diskettestations en Shugart Associates System Interface (SASI) genoemd, die later uitgroeide tot Small Computer System Interface, afgekort als SCSI en uitgesproken als "scuzzy".

Hoe werkt SCSI?

SCSI-interfaces die intern in computers worden gebruikt om verschillende soorten hardwareapparaten rechtstreeks op een moederbord of opslagcontrollerkaart aan te sluiten. Bij intern gebruik worden apparaten aangesloten via een lintkabel.

Externe verbindingen zijn ook gebruikelijk en worden meestal via een externe poort op een opslagcontrollerkaart met een kabel aangesloten.

In de controller bevindt zich een geheugenchip die het SCSI BIOS bevat, een stukje geïntegreerde software dat wordt gebruikt om de aangesloten apparaten te besturen.

Wat zijn de verschillende SCSI-technologieën?

Er zijn verschillende SCSI-technologieën die verschillende kabellengtes, snelheden en een aantal apparaten ondersteunen die op één kabel kunnen worden aangesloten. Ze worden soms aangeduid met hun busbandbreedte in MBps.

De eerste versie van SCSI, die in 1986 debuteerde, ondersteunde acht apparaten met een maximale overdrachtssnelheid van 5 MBps en een maximale kabellengte van zes meter. Later kwamen er snellere versies met ondersteuning voor 16 apparaten en een maximale kabellengte van 12 meter.

Hier zijn enkele van de andere SCSI-interfaces die hebben bestaan:

  • Snelle SCSI: 10 MBps; verbindt acht apparaten
  • Fast Wide SCSI: 20 MBps; verbindt 16 apparaten
  • Ultra Wide SCSI: 40 MBps; verbindt 16 apparaten
  • Ultra2 Wide SCSI: 80 MBps; verbindt 16 apparaten
  • Ultra3 SCSI: 160 MBps; verbindt 16 apparaten
  • Ultra-320 SCSI: 320 MBps; verbindt 16 apparaten
  • Ultra-640 SCSI: 640 MBps; verbindt 16 apparaten

Aanbevolen: