Kleine nieuwe schijven kunnen zelfs dunnere computers betekenen

Inhoudsopgave:

Kleine nieuwe schijven kunnen zelfs dunnere computers betekenen
Kleine nieuwe schijven kunnen zelfs dunnere computers betekenen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Micron 2400 is de eerste SSD die 2TB aan opslagruimte levert in een ongelooflijk kleine vormfactor.
  • Het is niet de snelste beschikbare SSD, maar hij overtreft gemakkelijk de snelste harde schijven.
  • Deze combinatie van factoren zal het helpen bij het vervangen van harde schijven in veel draagbare apparaten, suggereren experts.
Image
Image

De Micron 2400 SSD (solid-state drive) is een handige kleine schijf waarvan experts denken dat hij alles heeft om harde schijven (HDD's) voorgoed op te starten vanaf laptops.

Micron Technology is onlangs begonnen met het verzenden van wat volgens haar de eerste SSD ter wereld is op basis van de 176-laags QLC (quad-level cell) NAND-technologie, waardoor het prestatieverbeteringen kan bieden terwijl de fysieke afmetingen van de schijf worden verminderd. Als de prijs goed is, denken experts dat de schijf het de-facto opslagapparaat kan worden op draagbare en ultralichte laptops.

"In sommige gevallen kan het de ondergang van de HDD op consumentenniveau versnellen voor opslag, althans voor laptops", vertelde Michael Larabel, oprichter en hoofdauteur van de computerhardwarewebsite Phoronix, via e-mail aan Lifewire. "Micron's 2400-schijven [gebaseerd op] 176-laags QLC NAND-technologie zijn zeker interessant voor veel dunne consumentenapparaten die de opslagdichtheid willen maximaliseren, terwijl leveranciers steeds dunnere apparaten blijven pushen."

Weg van de Toekomst

Volgens Micron levert de nieuwe 176-laags QLC NAND-technologie aanzienlijke verbeteringen in gegevensoverdrachtsnelheden en verlaagt de leeslatentie in vergelijking met de eerdere generatie 96-laags QLC-gebaseerde SSD's.

Het bedrijf verwacht dat deze prestatieverbeteringen QLC-gebaseerde SSD's zullen helpen mainstream te worden in consumentenmarkten.

Maar HDD's hebben nog steeds voordelen als het gaat om kosten en bewezen betrouwbaarheid, vooral voor NAS/netwerkopslag en andere soortgelijke gebruikssituaties…

"We verwachten dat de nieuwe 2400 PCIe Gen4 SSD de acceptatie van QLC in client-apparaten aanzienlijk zal versnellen, omdat het bredere ontwerpopties en meer betaalbare capaciteit mogelijk maakt", zei Jeremy Werner, Corporate VP bij Micron, in het persbericht.

De nieuwe Micron 2400 PCIe 4.0 NVMe SSD is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: 512 GB, 1 TB en 2 TB.

Het bedrijf beweert dat de 2TB-modellen met de hoogste capaciteit sequentiële leessnelheden van 4,5 GB/s kunnen leveren, met schrijfsnelheden van 4 GB/s, en willekeurige lees-/schrijfbewerkingen van 650K en 700K invoer-/uitvoerbewerkingen per seconde (IOPS), respectievelijk.

Vanuit een breder perspectief, hoewel deze prestatiecijfers nog niet helemaal kunnen tippen aan die van de best presterende SSD's, zijn ze een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de snelste consumentenharde schijven die momenteel in zwang zijn.

Thin Is In

Een belangrijke factor die in het voordeel van de nieuwe SSD werkt, is de vormfactor. Volgens Micron heeft de nieuwe SSD met 22x30 mm de fysieke ruimtevereisten met maar liefst 63 procent verlaagd in vergelijking met de 22x80 mm M.2-vormfactor, de huidige maatstaf voor interne SSD's met kleine vormfactor.

Image
Image

Experts zijn van mening dat de minuscule fysieke afmetingen de Micron 2400 SSD verder zullen helpen om een ideale keuze te worden voor allerlei soorten draagbare en ultradraagbare apparaten zoals laptops en tablets, waardoor er geen gebruik meer nodig is voor interne harde schijven.

Bovendien zouden de nieuwe schijven ook een aantrekkelijke optie kunnen worden voor computerfabrikanten die compacte, energiezuinige computerapparaten willen ontwerpen zonder de opslagprestaties en -capaciteit in gevaar te brengen.

In hun aankondiging wijst Micron erop dat de 2400 SSD zeer energiezuinig is. Volgens de benchmarking van het bedrijf verminderen de nieuwe schijven het energieverbruik bij inactiviteit met de helft in vergelijking met de SSD's van de vorige generatie van Micron. Juist om deze reden gelooft Micron dat de 2400 SSD zal kunnen voldoen aan de vereisten van Intel's Project Athena, dat belooft een batterijduur van meer dan negen uur te bieden op laptops met echt gebruik.

Larabel gelooft dat de combinatie van kleine vormfactor, opslagcapaciteit en energie-efficiëntie de SSD ideaal zal maken voor edge- en Internet of Things (IoT)-computerapparatuur.

"Met de aanhoudende groei van edge computing en allerlei innovatieve apparaten op dat front, zullen er zeker veel kansen zijn voor zulke hoge dichtheid, low-power en performante opslag", deelde Larabel.

Image
Image

Omlaag maar niet uit

Om te beginnen is de Micron 2400 alleen beschikbaar voor apparaatfabrikanten. Het bedrijf heeft echter gedeeld dat de 176-laags NAND-technologie uiteindelijk zijn weg zal vinden naar geselecteerde Micron Crucial SSD's voor consumenten.

Hoewel experts denken dat de schijf een nieuwe golf van dunnere en lichtere notebook-pc's zal inluiden, dekken ze nog steeds niet alle gebruiksscenario's van traditionele harde schijven.

"QLC-opslag met 176 lagen zou geweldig moeten zijn voor consumenten die veel opslagruimte willen op een kleine footprint", besluit Larabel. "Maar HDD's hebben nog steeds voordelen als het gaat om kosten en bewezen betrouwbaarheid, vooral voor NAS-/netwerkopslag en andere vergelijkbare gebruikssituaties waar de voetafdruk minder een probleem is [vergeleken met] andere, meer dringende zorgen."

Aanbevolen: