Wat is een CPU? (Centrale Verwerkingseenheid)

Inhoudsopgave:

Wat is een CPU? (Centrale Verwerkingseenheid)
Wat is een CPU? (Centrale Verwerkingseenheid)
Anonim

De centrale verwerkingseenheid (CPU) is het computeronderdeel dat verantwoordelijk is voor het interpreteren en uitvoeren van de meeste opdrachten van de andere hardware en software van de computer.

Typen apparaten die CPU's gebruiken

Alle soorten apparaten gebruiken een CPU, inclusief desktop-, laptop- en tabletcomputers, smartphones en zelfs uw flatscreentelevisie.

Intel en AMD zijn de twee populairste CPU-fabrikanten voor desktops, laptops en servers, terwijl Apple, NVIDIA en Qualcomm grote CPU-fabrikanten voor smartphones en tablets zijn.

Misschien zie je veel verschillende namen die worden gebruikt om de CPU te beschrijven, waaronder processor, computerprocessor, microprocessor, centrale processor en 'het brein van de computer'.

Computermonitoren of harde schijven worden soms ten onrechte de CPU genoemd, maar die hardware heeft een heel ander doel en is op geen enkele manier hetzelfde als de CPU.

Hoe een CPU eruit ziet en waar deze zich bevindt

Image
Image

Een moderne CPU is meestal klein en vierkant, met veel korte, ronde, metalen connectoren aan de onderkant. Sommige oudere CPU's hebben pinnen in plaats van metalen connectoren.

De CPU wordt rechtstreeks aangesloten op een CPU-"socket" (of soms een "slot") op het moederbord. De CPU wordt met de pin naar beneden in de socket gestoken en een kleine hendel helpt de processor vast te zetten.

Na zelfs maar een korte tijd te hebben gedraaid, kunnen moderne CPU's erg heet worden. Om deze warmte te helpen afvoeren, is het bijna altijd nodig om een koellichaam en een ventilator direct bovenop de CPU te bevestigen. Meestal worden deze gebundeld met een CPU-aankoop.

Er zijn ook andere, meer geavanceerde koelopties beschikbaar, waaronder waterkoelingssets en faseveranderingsunits.

Niet alle CPU's hebben pinnen aan de onderkant, maar bij degenen die dat wel hebben, kunnen de pinnen gemakkelijk worden gebogen. Wees zeer voorzichtig bij het hanteren, vooral wanneer u ze op het moederbord installeert.

CPU-kloksnelheid

De kloksnelheid van een processor is het aantal instructies dat het in een bepaalde seconde kan verwerken, gemeten in gigahertz (GHz).

Een CPU heeft bijvoorbeeld een kloksnelheid van 1 Hz als hij elke seconde één instructie kan verwerken. Dit extrapoleren naar een meer realistisch voorbeeld: een CPU met een kloksnelheid van 3,0 GHz kan elke seconde 3 miljard instructies verwerken.

CPU-kernen

Sommige apparaten gebruiken een single-core processor, terwijl andere een dual-core (of quad-core, enz.) processor hebben. Door twee processors naast elkaar te laten werken, kan de CPU tegelijkertijd tweemaal de instructies per seconde beheren, waardoor de prestaties drastisch verbeteren.

Sommige CPU's kunnen twee cores virtualiseren voor elke fysieke core die beschikbaar is, een techniek die bekend staat als Hyper-Threading. Virtualiseren betekent dat een CPU met slechts vier cores kan functioneren alsof hij er acht heeft, waarbij de extra virtuele CPU-cores aparte threads worden genoemd. Fysieke kernen presteren echter beter dan virtuele.

Als de CPU het toelaat, kunnen sommige toepassingen gebruikmaken van wat multithreading wordt genoemd. Als een thread wordt opgevat als een enkel stuk van een computerproces, betekent het gebruik van meerdere threads in een enkele CPU-kern dat meer instructies tegelijk kunnen worden begrepen en verwerkt. Sommige software kan profiteren van deze functie op meer dan één CPU-kern, wat betekent dat er nog meer instructies tegelijkertijd kunnen worden verwerkt.

Voorbeeld: Intel Core i3 vs. i5 vs. i7

Voor een specifieker voorbeeld van hoe sommige CPU's sneller zijn dan andere, laten we eens kijken naar hoe Intel zijn processors heeft ontwikkeld.

Net zoals je waarschijnlijk zou vermoeden uit hun naam, presteren Intel Core i7-chips beter dan i5-chips, die beter presteren dan i3-chips. Waarom de een beter of slechter presteert dan de ander is wat complexer, maar nog steeds vrij eenvoudig te begrijpen.

Intel Core i3-processors zijn dual-coreprocessors, terwijl i5- en i7-chips quad-core zijn.

Turbo Boost is een functie in i5- en i7-chips waarmee de processor zijn kloksnelheid kan verhogen tot voorbij de basissnelheid, zoals van 3,0 GHz naar 3,5 GHz, wanneer dat nodig is. Intel Core i3-chips hebben deze mogelijkheid niet. Processormodellen die eindigen op "K" kunnen worden overklokt, wat betekent dat deze extra kloksnelheid voortdurend kan worden geforceerd en gebruikt; leer meer over waarom je je computer zou overklokken.

Hyper-Threading zorgt ervoor dat de twee threads per CPU-kern kunnen worden verwerkt. Dit betekent dat i3-processors met Hyper-Threading slechts vier gelijktijdige threads ondersteunen (omdat het dual-coreprocessors zijn). Intel Core i5-processors ondersteunen geen Hyper-Threading, wat betekent dat ook zij met vier threads tegelijk kunnen werken. i7-processors ondersteunen deze technologie echter wel en kunnen daarom (quad-core) 8 threads tegelijkertijd verwerken.

Vanwege de stroombeperkingen die inherent zijn aan apparaten die geen continue stroomtoevoer hebben (producten op batterijen zoals smartphones, tablets, enz.), Hun processors - ongeacht of ze i3, i5 of i7-verschillen van desktop-CPU's in die zin dat ze een balans moeten vinden tussen prestaties en stroomverbruik.

Meer informatie over CPU's

Noch de kloksnelheid, noch alleen het aantal CPU-kernen, is de enige factor die bepa alt of de ene CPU "beter" is dan de andere. Het hangt vaak het meest af van het type software dat op de computer draait, met andere woorden, de toepassingen die de CPU gaan gebruiken.

De ene CPU heeft misschien een lage kloksnelheid, maar is een quad-coreprocessor, terwijl een andere een hoge kloksnelheid heeft maar slechts een dual-coreprocessor is. Beslissen welke CPU de andere zou overtreffen, hangt opnieuw volledig af van waar de CPU voor wordt gebruikt.

Een CPU-veeleisend videobewerkingsprogramma dat het beste werkt met meerdere CPU-cores, zal bijvoorbeeld beter werken op een multicore-processor met lage kloksnelheden dan op een single-core CPU met hoge kloksnelheden. Niet alle software, games, enzovoort kunnen zelfs profiteren van meer dan één of twee cores, waardoor meer beschikbare CPU-cores behoorlijk nutteloos zijn.

Een ander onderdeel van een CPU is cache. CPU-cache is als een tijdelijke opslagplaats voor veelgebruikte gegevens. In plaats van een beroep te doen op random access memory voor deze items, bepa alt de CPU welke data je lijkt te blijven gebruiken, gaat ervan uit dat je ze wilt blijven gebruiken en slaat ze op in de cache. Cache is sneller dan het gebruik van RAM omdat het een fysiek onderdeel van de processor is; meer cache betekent meer ruimte voor het bewaren van dergelijke informatie.

Of uw computer een 32-bits of 64-bits besturingssysteem kan draaien, hangt af van de grootte van de gegevenseenheden die de CPU aankan. Met een 64-bits processor kan in één keer en in grotere stukken meer geheugen worden gebruikt dan met een 32-bits processor. Daarom kunnen besturingssystemen en applicaties die specifiek zijn voor 64-bits niet op een 32-bits processor draaien.

Je kunt de CPU-details van een computer zien, samen met andere hardware-informatie, met de meeste gratis systeeminformatietools.

Naast de standaardprocessors die beschikbaar zijn in commerciële computers, worden kwantumprocessors ontwikkeld voor kwantumcomputers met behulp van de wetenschap achter de kwantummechanica.

Elk moederbord ondersteunt slechts een bepaald aantal CPU-types, dus neem altijd contact op met de fabrikant van uw moederbord voordat u een aankoop doet.

FAQ

    Hoe controleer ik de CPU-temperatuur?

    Om de CPU-temperatuur van uw computer op een Windows-pc te testen, gebruikt u een gratis of goedkoop controleprogramma zoals SpeedFan, Real Temp of CPU Thermometer. Mac-gebruikers moeten Systeemmonitor downloaden om de CPU-temperatuur, verwerkingsbelasting en meer te controleren.

    Hoe verwijder ik koelpasta van een CPU?

    Gebruik een isopropyldoekje om de koelpasta voorzichtig van je LGA-socket af te vegen. Veeg in een rechte lijn. Herhaal het proces indien nodig en gebruik bij elke inspanning een nieuw doekje.

    Hoe verlaag ik het CPU-gebruik?

    Om het CPU-gebruik te verlagen, maakt u ruimte vrij door processen die u niet nodig hebt uit te schakelen via Taakbeheer. U kunt ook proberen uw Windows-pc te defragmenteren door slechts één of twee programma's tegelijk uit te voeren en programma's te verwijderen die u niet nodig hebt.

Aanbevolen: