Linux op de M1 verslaat Apple al in zijn eigen spel

Inhoudsopgave:

Linux op de M1 verslaat Apple al in zijn eigen spel
Linux op de M1 verslaat Apple al in zijn eigen spel
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Asahi Linux heeft de alfaversie van zijn distro uitgebracht die is ontworpen voor de M1-chip van Apple.
  • In tegenstelling tot typische hardwarepoorten heeft de door crowdfunding gefinancierde distro geen officiële ondersteuning van Apple gekregen.
  • Hoewel de hardware-ondersteuning nog steeds vaag is, vinden testers dat de distro al beter presteert dan macOS.

Image
Image

Apple's M1-processor heeft de aandacht getrokken sinds de lancering eind 2020, en nu is er een Linux-distro die exclusief is ontworpen voor de chip die mensen al versteld doet staan met zijn prestaties.

De inspanning wordt geleid door de ervaren Linux-portier Hector Martin en zijn door crowdfunding gefinancierde Asahi Linux-project. Het project begon in januari 2021 en heeft zojuist zijn eerste Alpha uitgebracht die kan worden uitgevoerd op elke M1-, M1 Pro- of M1 Max-machine met macOS 12.3 of hoger. Met name bereikte het project dit stadium zonder enige officiële hulp van Apple, in plaats daarvan ontdekte het een inherente hardwarefout in de M1-chip.

"Mijn eerste indruk van Asahi Linux met zijn Arch Linux Arm-desktopversie was dat het beter werkt dan verwacht, tenminste op een Mac mini", vertelde Michael Larabel, oprichter en hoofdauteur van de computerhardwarewebsite Phoronix. Lifewire via e-mail. "Er [zijn] nog steeds gebieden waar de prestaties achterblijven, maar [het] is al veel sneller dan, laten we zeggen, een Raspberry Pi 4 of andere low-end Arm single-board computers met Linux."

Goed begonnen

Larabel merkte op dat het installatieproces van Asahi een beetje anders is, omdat het vanuit macOS moet worden gestart. In een e-mailuitwisseling met Lifewire zei Bruno Santos, systeem- en netwerkbeheerder bij ULS Castelo Branco, dat Asahi de installatie op zijn M1 MacBook Air snel doorliep.

Naast een volledige installatie die een gebruiksklare KDE-desktop verankert, biedt Asahi ook een minimale installatie-optie, die Santos gebruikte om de verschillende componenten die nodig zijn voor een werkende desktop handmatig te installeren zonder problemen op te lopen.

Don Chia, een iOS-ontwikkelaar, kwam een probleem tegen tijdens het installeren van Asahi op zijn M1 MacBook Pro, maar vertelde Lifewire via e-mail dat hij het probleem kon oplossen dankzij een beetje hulp van Martin.

Omdat het project nog in de kinderschoenen staat, is Asahi's hardware-ondersteuning niet consistent voor alle M1-aangedreven machines. HDMI-uitgang werkt bijvoorbeeld alleen op de Mac mini. Ondertussen sloot Santos een Thunderbolt-hub aan en de aangesloten Ethernet-kabel, SSD-schijf en draadloze muis en toetsenbord werkten feilloos met zijn Air.

"Het belangrijkste probleem voor de meeste Linux-desktopgebruikers is het ontbreken van 3D/grafische versnelling op dit moment. Er wordt gewerkt aan een kernelstuurprogramma en Mesa-stuurprogramma voor de Apple-graphics, maar het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat echt dichtgeknoopt en bruikbaar zijn, " deelde Larabel.

Dus hoewel je nog geen grafisch-intensieve games kunt spelen via Asahi, heeft Jason Eckert, Dean of Technology bij triOS College, geen problemen met simpele games zoals SuperTuxKart, die perfect werkt op zijn Mac mini. "Grafische afbeeldingen worden door de CPU gegenereerd, maar je zou het nooit weten omdat het razendsnel is", vertelde Eckert Lifewire via e-mail.

Asahi is gebaseerd op de ARM-build van de populaire Arch Linux-distro, en geen van de testers waarmee we contact hebben gehad, had problemen met het installeren van de gebruikelijke desktopsoftware, zoals webbrowsers en mediaspelers.

In de release-opmerkingen wijst Martin erop dat om de prestaties te maximaliseren, Asahi's kernel is gecompileerd met een bepaalde functie die momenteel niet wordt ondersteund door sommige populaire software, met name de Chromium-webbrowser en het Electron-softwareframework. Martin hoopt dat Asahi's release de ontwikkelaars van deze apps zal aanmoedigen om ze compatibel te maken met de M1.

Lichtjaren vooruit

Eckert geloofde ook dat dit kleine beperkingen zijn die zichzelf snel zouden moeten gladstrijken. Hij heeft zijn Asahi-installatie tot het uiterste aangepast, en de voorstelling heeft hem "verbluft".

"GNOME [desktopomgeving] werkt sneller dan ik [het] ooit heb zien draaien, LibreOffice-apps openen onmiddellijk, Hugo [websitegenerator] compileert mijn website in de helft van de tijd op macOS op dezelfde machine, [en] mijn ontwikkelcontainers en Kubernetes-configuratie werken ook veel sneller op Asahi, "vertelde Eckert. "Over het algemeen is de grootste indruk die ik heb gehad dat Asahi veel, veel sneller is op de M1 dan macOS."

Mijn eerste indruk van Asahi Linux met zijn Arch Linux Arm-desktopversie was dat het beter werkt dan verwacht.

Vergeleken met zijn ervaring met het draaien van Linux in een gevirtualiseerde omgeving, wist Chia dat Asahi op "echte hardware" sneller zou zijn, maar hij ontdekte dat het "lichtjaren vooruit was".

"Er is nog werk aan het energiebeheer voor de CPU/SoC, maar tot nu toe waren de prestaties redelijk, alles bij elkaar genomen, en zonder de officiële ondersteuning van Apple. In een paar benchmarks, [Asahi verslaat zelfs] macOS op dezelfde hardware!" deelde Larabel, die onlangs zijn gedetailleerde benchmarks plaatste.

Eckert merkte op dat Asahi als cloud/microservice-ontwikkelaar, wil hij zijn dagelijkse besturingssysteem wordt, het nodig heeft om op Electron gebaseerde apps zoals Visual Studio Code uit te voeren, samen met verbeterde ondersteuning voor hardware zoals zijn Bluetooth muis.

"Ik heb zo'n beetje op basis van de snelheid besloten dat het uiteindelijk mijn dagelijkse coureur wordt", benadrukte Eckert.

Aanbevolen: