Wat is een URL (Uniform Resource Locator)?

Inhoudsopgave:

Wat is een URL (Uniform Resource Locator)?
Wat is een URL (Uniform Resource Locator)?
Anonim

Afgekort als URL, is een Uniform Resource Locator een manier om de locatie van een bestand op internet te identificeren. Ze zijn wat we gebruiken om niet alleen websites te openen, maar ook om afbeeldingen, video's, softwareprogramma's en andere soorten bestanden te downloaden die op een server worden gehost.

Het openen van een lokaal bestand op uw computer is net zo eenvoudig als erop dubbelklikken, maar om bestanden op externe computers, zoals webservers, te openen, moeten we URL's gebruiken zodat onze webbrowser weet waar hij moet zoeken. Het openen van bijvoorbeeld het HTML-bestand dat de webpagina vertegenwoordigt die hieronder wordt uitgelegd, doet u door het in te voeren in de navigatiebalk bovenaan de browser die u gebruikt.

Image
Image

Andere namen

Uniform Resource Locators worden meestal afgekort als URL's, maar ze worden ook website-adressen genoemd als ze verwijzen naar URL's die het HTTP- of HTTPS-protocol gebruiken.

URL wordt meestal uitgesproken waarbij elke letter afzonderlijk wordt uitgesproken (d.w.z. u - r - l, niet graaf). Het was een afkorting voor Universal Resource Locator voordat het in 1994 werd veranderd in Uniform Resource Locator.

Voorbeelden van URL's

Je bent waarschijnlijk gewend om een URL in te voeren, zoals deze om toegang te krijgen tot de website van Google:

https://www.google.com

Het volledige adres wordt de URL genoemd. Een ander voorbeeld is deze website (eerste) en die van Microsoft (tweede):

https://www.lifewire.comhttps://www.microsoft.com

Je kunt zelfs superspecifiek worden en de directe URL naar een afbeelding openen. De volgende URL leidt bijvoorbeeld naar het logo van Google op de website van Wikipedia:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Google_2015_logo.svg/220px-Google_2015_logo.svg.png

Je kunt zien dat het begint met https: en een normaal ogende URL heeft zoals de bovenstaande voorbeelden, maar dan veel andere tekst en schuine strepen heeft om je te verwijzen naar de exacte map en het exacte bestand waar de afbeelding zich op de server van de website bevindt.

Hetzelfde concept is van toepassing wanneer u de inlogpagina van een router opent; het IP-adres van de router wordt gebruikt als de URL om de configuratiepagina te openen.

De meesten van ons zijn bekend met dit soort URL's die we gebruiken in een webbrowser zoals Firefox of Chrome, maar dat zijn niet de enige gevallen waarin je een URL nodig hebt.

In al deze voorbeelden gebruik je het HTTP-protocol om de website te openen, wat waarschijnlijk de enige is die de meeste mensen tegenkomen, maar er zijn ook andere protocollen die je zou kunnen gebruiken, zoals FTP, TELNET, MAILTO, en RDP. Een URL kan zelfs verwijzen naar lokale bestanden die u op een harde schijf hebt staan. Elk protocol kan een unieke set syntaxisregels hebben om de bestemming te bereiken.

Structuur van een URL

Een URL kan worden opgesplitst in verschillende secties, waarbij elk stuk een specifiek doel dient bij het openen van een extern bestand.

HTTP- en FTP-URL's zijn op dezelfde manier gestructureerd als protocol://hostnaam/bestandsinfo. Het openen van een FTP-bestand met de bijbehorende URL kan er bijvoorbeeld ongeveer zo uitzien:

FTP://servernaam/map/andere map/programmadetails.docx

Wat, afgezien van het hebben van FTP in plaats van HTTP, eruitziet als elke andere URL die u op het web kunt tegenkomen.

Laten we de volgende URL gebruiken als voorbeeld van een HTTP-adres en elk onderdeel identificeren:

https://security.googleblog.com/2018/01/todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html

  • https is het protocol (zoals FTP een protocol is) dat het type server definieert waarmee je communiceert.
  • security is de hostnaam die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot deze specifieke website.
  • googleblog is de domeinnaam.
  • com is wat het top-level domein (TLD) wordt genoemd, enkele andere zijn.net,.org,.co.uk, enz.
  • /2018/01/ staat voor de mappen die worden gebruikt om de webpagina of het bestand te ordenen. Op de webserver die de websitebestanden bevat, zouden dit de daadwerkelijke mappen zijn waar u doorheen zou klikken om het bestand te vinden dat deze URL specificeert.
  • todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html is het eigenlijke bestand waarnaar de URL verwijst. Als je een afbeelding, audiobestand of een ander bestandstype probeerde te laden in plaats van een HTML-bestand, dan zou de URL eindigen op die bestandsextensie (zoals een-p.webp" />.
  • security.googleblog.com als groep wordt de Fully Qualified Domain Name (FQDN) genoemd.

URL-syntaxisregels

Alleen cijfers, letters en de volgende tekens zijn toegestaan in een URL: ()!$-'_+.

Andere karakters moeten worden gecodeerd (vertaald naar programmeercode) om geaccepteerd te worden.

Sommige URL's hebben parameters die het scheiden van extra variabelen. Als u bijvoorbeeld op Google zoekt naar lifewire:

https://www.google.com/search?q=lifewire

Het vraagteken dat u ziet, vertelt een bepaald script, gehost op de server van Google, dat u er een specifieke opdracht naartoe wilt sturen om aangepaste resultaten te krijgen.

Het specifieke script dat Google gebruikt om zoekopdrachten uit te voeren, weet dat alles wat volgt op het ?q=deel van de URL moet worden geïdentificeerd als de zoekterm, dus alles wat daarop wordt getypt punt in de URL wordt gebruikt om te zoeken in de zoekmachine van Google.

Je kunt soortgelijk gedrag zien in de URL in deze YouTube-zoekopdracht voor de beste kattenvideo's:

https://www.youtube.com/results?search_query=best+cat+videos

Hoewel spaties niet zijn toegestaan in een URL, gebruiken sommige websites een +-teken, wat je kunt zien in zowel de Google- als de YouTube-voorbeelden. Anderen gebruiken het gecodeerde equivalent van een spatie, namelijk %20.

Sommige URL's kunnen wisselen tussen parameters, afhankelijk van de context. Een goed voorbeeld is te zien bij het toevoegen van een tijdstempel aan een YouTube-video. Sommige links vereisen een ampersand en andere gebruiken een vraagteken.

URL's kunnen ook ankers gebruiken. Deze bevinden zich helemaal aan het einde en beschrijven waar op die pagina naartoe moet worden gesprongen wanneer de link is geselecteerd. Ankers worden gemaakt bij het toevoegen van links naar een webpagina, en ze gebruiken het hekje (). Hier is een voorbeeld in een Wikipedia-item waar het anker je naar een ander deel van de pagina brengt:

https://en.wikipedia.org/wiki/LifewireHistory

URL's die meerdere variabelen gebruiken, gebruiken een of meer ampersands na het vraagteken. U kunt hier het voorbeeld zien voor een Amazon.com-zoekopdracht voor Windows 10:

https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Daps&field-keywords=windows+10

De eerste variabele, url, wordt voorafgegaan door het vraagteken, maar de volgende variabele, field-keywords, wordt voorafgegaan door een ampersand. Extra variabelen worden ook voorafgegaan door een ampersand.

Delen van een URL zijn hoofdlettergevoelig, alles na de domeinnaam (de mappen en bestandsnaam). U kunt dit zelf zien als u het woord 'nodig' met een hoofdletter schrijft in de voorbeeld-URL van Google die we hierboven hebben gedeconstrueerd, waardoor het einde van de URL todays-cpu-vulnerability-what-you-NEED.html isProbeer die pagina te openen en je kunt zien dat het niet laadt omdat dat specifieke bestand niet op de server bestaat.

Meer informatie over URL's

Als een URL u verwijst naar een bestand dat uw webbrowser kan weergeven, zoals een JPG-afbeelding, hoeft u het niet daadwerkelijk naar uw computer te downloaden om het te kunnen zien. Voor bestanden die normaal niet in de browser worden weergegeven, zoals PDF- en DOCX-bestanden, en met name EXE-bestanden (en vele andere bestandstypen), wordt u echter gevraagd deze te downloaden.

URL's bieden ons een gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot het IP-adres van een server zonder dat we hoeven te weten wat het werkelijke adres is. Het zijn net gemakkelijk te onthouden namen voor onze favoriete websites. Deze vertaling van een URL naar een IP-adres is waar DNS-servers voor worden gebruikt.

Sommige URL's zijn erg lang en complex en kunnen het beste worden gebruikt als u erop klikt als een link of als u deze kopieert/plakt in de adresbalk van de browser. Een fout in een URL kan een 400-serie HTTP-statuscodefout genereren, het meest voorkomende type is een 404-fout.

Als je een pagina probeert te openen die niet op de server bestaat, krijg je een 404-foutmelding. Dit soort fouten komen zo vaak voor dat je op sommige websites vaak aangepaste, vaak humoristische versies ervan zult aantreffen. Als je problemen hebt met het openen van een website of online bestand waarvan je denkt dat het normaal zou moeten worden geladen, probeer dan de URL op te lossen.

Voor de meeste URL's hoeft de poortnaam niet te worden opgegeven. Het openen van google.com kan bijvoorbeeld worden gedaan door het poortnummer aan het einde op te geven, zoals https://www.google.com:80, maar dit is niet nodig. Als de website in plaats daarvan op poort 8080 zou werken, zou je de poort kunnen vervangen en op die manier toegang krijgen tot de pagina.

Standaard gebruiken FTP-sites poort 21, maar andere kunnen zijn ingesteld op poort 22 of iets anders. Als de FTP-site poort 21 niet gebruikt, moet u specificeren welke deze gebruikt om de server correct te kunnen benaderen. Hetzelfde concept is van toepassing op elke URL die een andere poort gebruikt dan waar het programma voor toegang standaard van uitgaat.

FAQ

    Kan ik een URL blokkeren?

    Ja. Hoe u een website blokkeert, hangt af van uw apparaat en besturingssysteem. Met de meeste webbrowsers kunt u specifieke sites blokkeren en u kunt een URL op uw hele netwerk blokkeren via uw routerinstellingen.

    Wat is een vanity-URL?

    Een vanity-URL is een korte, gedenkwaardige URL die omleidt vanaf een langere, complexere URL. Gebruik een URL-verkorter die aangepaste domeinen biedt om een vanity-URL in te stellen.

    Wat is een terugbel-URL?

    Een callback-URL is een pagina waar gebruikers worden omgeleid na het voltooien van een actie op een andere website of in een ander programma. Als u bijvoorbeeld een aankoop doet op een website en wordt doorverwezen naar een externe betalingsverwerker, wordt u na het voltooien van de betaling doorgestuurd naar een terugbel-URL (meestal een bevestigingspagina) op de oorspronkelijke site.

    Wat is het verschil tussen HTTP en

    Het grote verschil tussen HTTP en HTTPS is dat HTTPS veiliger is. Daarom moet het altijd worden gebruikt op websites waar beveiligde gegevens moeten worden overgedragen.

Aanbevolen: