Hoe robots helpen het milieu schoon te maken

Inhoudsopgave:

Hoe robots helpen het milieu schoon te maken
Hoe robots helpen het milieu schoon te maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Er wordt een grote verscheidenheid aan robots ontworpen om puin van stranden en in de oceaan te verwijderen.
  • Een nieuwe strandreinigingsrobot genaamd BeachBot kan autonoom sigarettenpeuken oppikken.
  • De vierwielige robot die wordt ontwikkeld door BC-Robop in Japan volgt vrijwilligers terwijl ze het strand afzoeken naar afval.
Image
Image

Robotreinigers maken de huizen van mensen netter en kunnen zelfs een rol spelen bij het verbeteren van het milieu.

Een nieuwe strandschoonmaakrobot genaamd BeachBot rolt over het zand en raapt sigarettenpeuken op. Het is een van een groeiend aantal autonome robots die kunnen helpen de planeet te redden van afval en andere verontreinigingen.

"Robots die langs de kustlijn kunnen bewegen, afval identificeren en het verzamelen, kunnen een grote impact hebben op kustomgevingen door deze taak routinematig uit te voeren", Jeffrey Laut, de CEO van Manifold Robotics, dat autonome boten maakt die milieugegevens, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

"Denk aan zoiets als een Roomba die je vloer schoonmaakt, maar dan op een veel grotere schaal. Door dat te koppelen aan zonne-energie kunnen ze het zelfs voor vrij lange tijd doen."

Roomba voor stranden

Edwin Bos en collega-ondernemer Martijn Lukaart hebben een robot gebouwd die over stranden zwerft en sigarettenpeuken kan spotten, ze uit het zand kan plukken en in een veilige prullenbak kan deponeren. De BeachBot gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om te leren hoe de uitgestrooide filters beter kunnen worden gevonden, zelfs als ze gedeeltelijk in het zand zijn begraven.

De BeachBot-makers hebben een samenwerking met Stichting Noordzee en zullen op 5, 11 en 15 augustus een demonstratie van hun robots geven tijdens een aanstaande BeachCleanUp Tour.

"We voorzien een toekomst waarin mens en machine op een symbiotische manier zullen samenwerken", vertelde Bos aan Lifewire in een e-mailinterview. "Dit zou een trend kunnen worden voor uitdagingen op het gebied van buitenreiniging en misschien ook voor andere wereldwijde problemen waarbij de interactie tussen mens en robot de huidige standaard zou kunnen verstoren."

De BeachBot is niet de enige strandreinigingsrobot die door het zand zwerft. Er is ook de vierwielige robot die wordt ontwikkeld door BC-Robop in Japan en die vrijwilligers volgt terwijl ze het strand kammen. De mensen verzamelen afval in een mand op lopers die door de robot worden getrokken.

De robot kan mensen herkennen en ze automatisch volgen terwijl ze rondlopen op zoek naar afval. Onderzoekers zijn van plan de robot uit te rusten met een mechanische arm zodat hij zelf afval kan opruimen.

Bots aan de redding

De BeachBot is een van de vele projecten die robots gebruiken om het milieu schoon te maken; velen van hen waren gericht op het water. Een populaire toepassing voor kleinschalige boten is het verzamelen van drijvend puin in waterwegen, zei Laut. Andere robottoestellen zijn gericht op het opruimen van olielekkages.

Het schoonmaken van stranden is ingewikkelder dan het lijkt. Een robot moet iets als afval identificeren en het verzamelen, terwijl hij dingen als zeewier met rust laat, merkte Laut op.

"Hoewel dit voor een persoon altijd gemakkelijk is geweest, wordt het pas sinds kort een mogelijkheid voor een robot", zei Laut. "Dus door een robot uit te rusten met een camera, computer en de juiste software, kan hij zelf intelligente beslissingen nemen over wat als afval moet worden ingezameld en wat er op het strand moet worden achtergelaten."

Image
Image

Nieuwe technologie kan milieureinigingsrobots nog effectiever maken.

"Vooruitgang in computervisie en diep leren stellen robots in staat om op intelligente wijze objecten te identificeren die ze zien," zei Laut. "De kosten van de hardware om dit te doen zijn gedaald, waardoor het mogelijk op grotere schaal kan worden ingezet dan voorheen mogelijk was."

Sommige interieurreinigingsrobots zijn ook ontworpen met het milieu in gedachten.

De autonome vloerschrobber van Avidbots, Neo, biedt bijvoorbeeld een waterstroomsnelheidssysteem dat is ontworpen om het waterverbruik te minimaliseren. De robot kan ook gegevens verstrekken over het waterverbruik via websoftware.

"Wij geloven dat technologie een essentieel onderdeel zal blijven om samenlevingen over te zetten naar een groenere, schonere en milieuvrije omgeving voor ons allemaal", vertelde Faizan Sheikh, de CEO van Avidbots, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Een andere duidelijke illustratie van robots die de planeet helpen, is het vermogen om ervoor te zorgen dat de lucht in faciliteiten vrij is van stof, vuil, puin en biologische verontreinigingen. Neo doet dit door autonoom verontreinigingen uit de grond te verwijderen die anders zouden eindigen op andere oppervlakken of in de lucht."

Aanbevolen: