Waarom iPad Music App-ondersteuning in Ableton Live zo geweldig is

Inhoudsopgave:

Waarom iPad Music App-ondersteuning in Ableton Live zo geweldig is
Waarom iPad Music App-ondersteuning in Ableton Live zo geweldig is
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De 11.2-bèta voegt ondersteuning toe voor AUv3-audioplug-ins.
  • Hiermee kunnen M1-Mac-gebruikers iPad-apps in Ableton uitvoeren.
  • iPad-apps zijn vaak veel goedkoper dan de Mac- en pc-versies.
Image
Image

Je kunt nu iPad-muziekapps gebruiken in de super populaire audiobewerkingsapp Ableton Live.

De nieuwste bèta van Ableton Live voegt een paar handige functies toe voor Mac-gebruikers. Als u een M1 Apple Silicon Mac bezit, laadt deze nu plug-ins die zijn gebouwd voor de iPad en iPhone. Dit opent een hele reeks verbazingwekkende, goedkope muziek-apps voor Mac-gebruikers en zou het een stuk eenvoudiger kunnen maken om te schakelen tussen Mac en iPad bij het maken van muziek.

“AUv3-ondersteuning in Ableton is GROOT”, zei muzikant Pynchon in de Audiobus-forums. "Ik kan eindelijk afscheid nemen van MainStage of Logic Pro als mijn AUv3-hosts, ik HAAT echt het Apple-ecosysteem voor muziekapps."

Audio-eenheden

Het echte nieuws is dat Ableton nu plug-ins voor AUv3 (Audio Unit, versie 3) laadt. Dit is slechts de nieuwste versie van die standaard Audio Unit-plug-ins die het al ondersteunt, naast VST-plug-ins (Virtual Studio Technology). Het is ook het enige type plug-in dat wordt ondersteund door iOS en is erg populair in iPad-muziek-apps. Een plug-in is in deze context een app die in een andere host-app kan worden geladen, waardoor functionaliteit wordt toegevoegd.

Het kan bijvoorbeeld zo simpel zijn als een reverb-effect dat kan worden geladen en gebruikt in uw opnamesoftware naar keuze. Of het kan net zo luxe zijn als een hele DAW (een digitale audiowerkstation-app zoals Ableton zelf) die in een andere app kan worden uitgevoerd en een heleboel extra's kan toevoegen, zoals de mogelijkheid om een audiorecorder of een sampler in een app te plaatsen die meestal alleen laat je normaal gesproken MIDI-gebaseerde synthesizers spelen.

Omdat Audio Units de enige officieel ondersteunde manier zijn voor iOS-apps om met elkaar te communiceren (er zijn oudere methoden, maar Apple laat de ondersteuning daarvoor vallen), zijn ze extreem populair op de iPad. In feite is een heel ecosysteem van iPad-muziek maken ontstaan rond AUv3's, gehost in een gespecialiseerde app zoals de geweldige Loopy Pro of de ultraflexibele AUv3-routing- en opname-app AUM, of de eerlijk gezegd ongelooflijke doe-het-allemaal modulaire groove -box Drama.

Sinds Apple zijn M1-Macs heeft gemaakt, die dezelfde chips gebruiken als de iPad en iPhone, kun je iOS-apps op de Mac uitvoeren en ook AUv3-plug-ins in GarageBand en Logic Pro laden. Maar Ableton Live is een veel experimentelere DAW en is veel beter geschikt voor de eigenzinnige single-serve-apps die veel voorkomen op iOS.

Ableton en iOS

Image
Image

Dus, wat voor dingen kun je nu met Ableton doen, wat je voorheen niet kon? Nou, technisch gezien niet veel. AUv3-plug-ins zijn gewoon een ander soort plug-in. Het verschil is dat de muziek-apps op iOS heel anders zijn. Hoewel er enkele monolithische beesten zijn, meestal ontwikkelaars, maken ze kleine, gerichte apps die ofwel één ding heel goed doen, of de vreemdere kant van geluidsontwerp verkennen.

Er is bijvoorbeeld een iOS-app genaamd Koala FX die 16 nette audio-effecten biedt, elk bestuurd door een schuifregelaar op het scherm. Je kunt inkomende audio on-the-fly manipuleren en onderweg een optreden creëren. Het is geweldig met het aanraakscherm, en er gaat niets boven Ableton.

Nu kun je Koala FX in Ableton laden, de schuifregelaars toewijzen aan fysieke knoppen op je MIDI-controller naar keuze en meespelen. Als je wilt, kunnen al die knopbewegingen worden opgenomen als een Ableton-automatisering om later te bewerken en af te spelen.

Race naar de bodem

Ik begrijp dat [sommige apps] inderdaad een afzonderlijke aankoop op desktop zijn, niet noodzakelijk vanwege technische redenen, maar omdat ze anders geprijsd zijn.

Niet alle iOS-plug-ins zijn beschikbaar op de Mac. De ontwikkelaar moet zich aanmelden. Misschien hebben ze al een aparte Mac-versie van de app beschikbaar, of misschien werkt hun iOS-app gewoon niet zo goed op de desktop.

Een van de zorgen over het draaien van iOS-muziekapps op de Mac is dat we qua prijs dezelfde race naar de bodem zullen zien. Voor de iPad wordt $ 10 als duur beschouwd voor een app. Op de desktop is $ 150 voor een plug-in normaal. Het probleem met goedkope apps is dat de ontwikkelaar zijn bedrijf niet kan onderhouden, vooral omdat de App Store hen geen kosten in rekening laat brengen voor updates.

"Ik begrijp dat [sommige apps] inderdaad een afzonderlijke aankoop op desktop zijn, niet noodzakelijk vanwege technische redenen, maar omdat ze anders geprijsd zijn", zei muzikant Grandbear in een forumthread.

Soms is een app ook gewoon beter op iOS. Koala FX is daar een voorbeeld van. Aanraken is leuker dan knoppen of een muis gebruiken. Een ander voorbeeld is ThumbJam, waarmee je realistisch klinkende instrumenten kunt bespelen via tikken en vegen. Het zou volkomen zinloos zijn op de Mac. Maar dat is prima, want het is ook mogelijk om een iPhone of iPad via USB op je Mac aan te sluiten en de audio rechtstreeks in Ableton af te spelen, net als bij het aansluiten van een elektrische gitaar.

Het resultaat is dat het toevoegen van AUv3-ondersteuning een hele nieuwe wereld van vreemde geluiden opent, wat eigenlijk het hele punt van Ableton is. Het is al een plek waar mensen kunnen experimenteren, en nu kan het nog vreemder.

Aanbevolen: