Nikon's krachtige Z9 helpt u zich te concentreren op foto's, niet op specificaties

Inhoudsopgave:

Nikon's krachtige Z9 helpt u zich te concentreren op foto's, niet op specificaties
Nikon's krachtige Z9 helpt u zich te concentreren op foto's, niet op specificaties
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Z9 is misschien wel de beste digitale camera van Nikon tot nu toe.
  • Hoogwaardige functies zijn niet essentieel, maar helpen je de camera te vergeten en je op de foto's te concentreren.
  • De Z9 is zo snel dat hij niet eens een fysieke sluiter nodig heeft.
Image
Image

Nikon's comeback-camera, de $ 5.500 Z9, is waanzinnig krachtig, boordevol functies die misschien esoterische overkill lijken. En toch hebben professionele fotografen ze blijkbaar nodig. Hoe maken ze gebruik van al die high-end mogelijkheden?

Camera's zoals het Z9-pakket in een bijna absurde reeks opties en krachtige tools. Een camera is niet langer een simpele doos en lens, met een sluiter om het licht binnen te laten. Het is een volwaardige computer (en in het geval van de Z9 heeft hij niet eens een fysieke sluiter), met alle complexiteit dat brengt. Dus hoe maken professionals gebruik van deze opties, en heeft iemand ze nodig?

"De impliciete belofte van moderne camerasystemen met deze ongelooflijke specificatiebladen is: wat voorheen onmogelijk was, is nu mogelijk ", vertelde professionele fotograaf en kunstenaar Henry Detweiler via e-mail aan Lifewire. "En hoewel dat buitengewoon verleidelijk is, zullen de meeste van deze specificaties, afgezien van echt specifieke gebruikssituaties, meestal niet erg handig zijn voor de meeste fotografen."

Eindelijk

DSLR's zijn in wezen filmcamera's die achteraf zijn uitgerust om een digitale sensor te gebruiken in plaats van film. Nu zijn ze natuurlijk veel meer dan dat, maar het basisontwerp blijft. Pas met de recente opkomst van spiegelloze camera's, die helemaal opnieuw zijn ontworpen op basis van digitale principes, maakten camera's echt een sprong vooruit.

Spiegelloze camera's dumpen de opklapbare spiegel die het beeld van de lens in de zoeker reflecteert en vervangen door een live-verbinding rechtstreeks van de sensor naar het zoekerscherm.

Het leek erop dat Nikon het spiegelloze feest volledig had gemist, ingehaald door Sony, toen Canon en toen bijna alle anderen. Maar hier is het, modieus laat, om absoluut iedereen te verbazen. "Nikon heeft zonder twijfel de meest indrukwekkende camera uitgebracht die ooit is gemaakt", schreef Jaron Schneider van PetaPixel.

Wat doet het?

Ok, laten we het hebben over de specificaties. Maar in plaats van al die functies op te sommen, gaan we er een paar bekijken en kijken hoe ze een fotograaf kunnen helpen.

Een camera moet een paar dingen doen om een beeld vast te leggen. Het moet scherpstellen, de belichting instellen en vervolgens de afbeelding maken. Scherpstellen is lastig omdat de camera niet alleen moet vergrendelen, maar ook moet weten waarop hij moet vergrendelen. De Z9 kan mensen, ogen, dieren, vliegtuigen, auto's, motoren en meer detecteren. Allerlei onderwerpen die snel bewegen. Dit is handig voor het maken van foto's van actieve kinderen, maar voor professionals, als de ogen of de bal niet scherp zijn in een sportopname, worden ze niet betaald.

Net zo handig zijn de mogelijkheden van de Z9 bij weinig licht. Het kan scherpstellen tot -8,5 EV, wat 'in het donker' betekent. Dat betekent openhartige trouwfoto's in donkere kerken, de perfecte focus bij onherhaalbare nieuwsgebeurtenissen, enzovoort.

Image
Image

Dan is er de snelheid van de Z9. Het heeft geen fysieke sluiter omdat het er geen nodig heeft. In plaats daarvan scant het gewoon de gegevens van de sensor op het moment van vastleggen. Hierdoor kan het volledige RAW-bestanden vastleggen met 20 frames per seconde en kan het door 1.000 frames pompen voordat het moet vertragen en zijn buffer moet legen.

Nogmaals, niet essentieel, maar voor de pro, erg handig. Je kunt zo veel en zo snel fotograferen als je wilt, en de camera hoeft vrijwel nooit uit te ademen.

We zien hier een patroon. Hoewel het perfect mogelijk is om elke foto te maken met een eenvoudige, volledig handmatige camera - de meeste historisch geweldige foto's zijn op film gemaakt, met handmatige focus en handmatige belichting - maken deze extra gemakken het veel gemakkelijker om foto's te maken in plaats van je zorgen te maken over de tools. U zult nooit een afbeelding missen omdat de camera niet in staat of gereed was.

"Sensorstabilisatie en het grotere bruikbare ISO-bereik dat beschikbaar is op nieuwere systemen, hebben extremere opnameomstandigheden vergevingsgezinder gemaakt", zegt Detweiler.

Aanbevolen: