We kunnen niet stoppen met het gebruik van vreselijke wachtwoorden

Inhoudsopgave:

We kunnen niet stoppen met het gebruik van vreselijke wachtwoorden
We kunnen niet stoppen met het gebruik van vreselijke wachtwoorden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De meest gebruikte wachtwoorden hebben slechts enkele seconden nodig om te raden.
  • Biometrische gegevens zullen wachtwoorden niet vervangen.
  • Uw hond zal niet beledigd zijn als u stopt met het gebruik van zijn naam als uw wachtwoord.

Image
Image

Van de 200 meest voorkomende wachtwoorden, zou de meest veilige maximaal drie uur nodig hebben om te kraken. Een daarvan is "myspace1", en vanaf daar wordt het alleen maar erger.

Nord VPN, maker van de NordPass-app voor wachtwoordbeheer, heeft zijn jaarlijkse lijst met de 200 meest voorkomende wachtwoorden gepubliceerd, die ook "200 slechtste wachtwoorden" hadden kunnen worden genoemd, zonder dat iemand ruzie maakte. Mensen blijven hun wachtwoorden behandelen als een ongemak (wat ze zijn) of als een manier om de naam van hun partner, hun sportteam, hun huisdier of hun favoriete popgroep te onthouden ("onedirection" maakte dit jaar een comeback in de top 200). Maar waarom maken we zulke slechte wachtwoorden, ook al weten we dat ze beter zouden moeten zijn?

"Helaas worden wachtwoorden steeds zwakker en houden mensen zich nog steeds niet aan de juiste wachtwoordhygiëne", vertelde Jonas Karklys, CEO van NordPass, via e-mail aan Lifewire. "Het is belangrijk om te begrijpen dat wachtwoorden de toegangspoort zijn tot ons digitale leven, en nu we steeds meer tijd online doorbrengen, wordt het enorm belangrijk om beter voor onze cyberbeveiliging te zorgen."

Slechte wachtwoorden

Een slecht wachtwoord is een wachtwoord dat gemakkelijk te raden is. Een fout die veel mensen maken, is dat ze niet weten hoe hacken werkt. Ze denken misschien dat ze nooit het doelwit zullen zijn, want wat wil een hacker met een hoodie-dragende, klikkende toetsenbordtikkende hacker in een verduisterde kamer met zich mee? Maar zoals we weten, is het kraken van wachtwoorden grotendeels geautomatiseerd. Daar zit een computernetwerk dat een lijst met verzamelde e-mailadressen doorloopt en deze combineert met veelgebruikte wachtwoorden, om te proberen zich met brute kracht een weg te banen naar veelgebruikte online services.

Het geeft je misschien een goed gevoel als je de naam van je schattige hondje in het wachtwoordveld typt, maar als de betreffende pup 'Prinses' heet, duurt het een seconde om te raden. "Michael" duurt acht seconden; "jessica" heeft er maar zeven nodig. Gewoon ter info.

Image
Image

De andere veelvoorkomende wachtwoorden - "fouten" - kunnen ook worden omschreven als luiheid. "qwerty" en "asdf" zijn bijvoorbeeld vaste vermeldingen op de lijst, maar het ergste moet "123456" zijn. Het was het nummer één wachtwoord in 2020, met 103, 170, 552 gebruikers (van de vier terabyte aan gegevens die door NordPass en onafhankelijke beveiligingsonderzoekers werden onderzocht).

123456. Waarom zou iemand hiervoor kiezen? Het is mogelijk dat de gebruiker er niets om geeft. Als je wordt gedwongen om een login aan te maken voor iets dat je maar één keer gaat gebruiken, wat maakt het dan uit? Misschien download je een gratis nummer of iets dergelijks, en vraagt de artiest je om in te loggen op hun winkel om het voor $0,00 te kopen. In dat geval kunnen veel mensen gewoon een e-mailadres verzinnen en vervolgens op een paar toetsen tikken om het wachtwoord te maken.

Hoe kunnen we verbeteren?

De nummer één manier om betere wachtwoorden te maken, is door een app voor wachtwoordbeheer te gebruiken. Er zijn verschillende opties van derden, zoals 1Password en NordPass, maar in toenemende mate worden wachtwoordmanagers ingebouwd in uw computer of telefoon. Apple-apparaten gebruiken de iCloud-sleutelhanger, die niet alleen wachtwoorden automatisch invult, maar ook nieuwe, moeilijk te raden toegangscodes kan maken met een enkele tik wanneer u zich aanmeldt voor een nieuwe service.

En met de nieuwste updates voor 1Password en iOS 15, creëren deze wachtwoord-apps ook wegwerp-e-mailadressen voor eenmalig gebruik voor elke nieuwe aanmelding, waardoor het nog moeilijker wordt om je inloggegevens te raden. Ze kunnen ook omgaan met al die eenmalige toegangscodes die een extra beveiligingslaag toevoegen.

Het mooie van deze systemen is dat ze nooit de naam van je hond, of die van een hond, zullen kiezen. Tenzij je je hond "riool-ASSASSIN kleinzoon i9GHAVnk6zv" of iets dergelijks hebt genoemd. U onthoudt gewoon een enkele, uitstekende, niet-hondgerelateerde toegangscode en gebruikt die om uw wachtwoordbeheerder te ontgrendelen, die voor de rest zorgt.

Hoe zit het met vingerafdrukken?

Andere geweldige recente toevoegingen zijn vingerafdruk- en gezichtslezers in onze apparaten. Biometrie is een slechte manier om jezelf publiekelijk te authenticeren (als je vingerafdruk uit een database is gestolen, kun je deze niet wijzigen), maar is geweldig voor persoonlijk gebruik, van het ontgrendelen van je telefoon tot inloggen op mobiele apps.

Helaas worden wachtwoorden steeds zwakker en houden mensen zich nog steeds niet aan de juiste wachtwoordhygiëne.

Dit voorkomt dat je dat lange, enkele wachtwoord steeds opnieuw moet typen, maar het heeft zijn nadelen. Als de politie je tegenhoudt, kunnen ze je niet dwingen om een toegangscode op te geven, maar ze kunnen je misschien wettelijk dwingen om je vinger of gezicht op te offeren - of niet.

"Hoewel toegangscodes worden beschouwd als een getuigenis, bestaat biometrie objectief en is vergelijkbaar met het geven van een DNA- of bloedmonster. Dus als de politie een bevelschrift heeft, kunnen ze de biologische gegevens van een persoon gebruiken om hun telefoon te ontgrendelen, " NordPass's Patricija Cerniauskaite vertelde Lifewire via e-mail.

Zoals we al hebben gezien, zijn mensen verschrikkelijk in dit soort dingen, dus waarom delegeren we het niet aan een machine?

Aanbevolen: