Hoe VERT.ZOEKEN te gebruiken in Google Spreadsheets

Inhoudsopgave:

Hoe VERT.ZOEKEN te gebruiken in Google Spreadsheets
Hoe VERT.ZOEKEN te gebruiken in Google Spreadsheets
Anonim

VLOOKUP, of "Vertical Lookup", is een handige functie die verder gaat dan het gebruik van uw spreadsheets als veredelde rekenmachines of takenlijsten, en om echte gegevensanalyse uit te voeren. In het bijzonder zoekt VERT. ZOEKEN een selectie van cellen per kolom naar een waarde, en retourneert u vervolgens een overeenkomstige waarde uit dezelfde rij. Weten wat 'overeenkomend' in deze context betekent, is de sleutel tot het begrijpen van VERT. ZOEKEN, dus laten we erin duiken en eens kijken naar het gebruik van VERT. ZOEKEN in Google Spreadsheets.

Deze instructies zijn van toepassing op Google Spreadsheets op alle platforms.

De syntaxis van de formule VERT. ZOEKEN gebruiken

VERT. ZOEKEN is een functie die u in een formule gebruikt, hoewel de eenvoudigste formule is om deze alleen te gebruiken. Je moet een aantal stukjes informatie aan de functie geven, gescheiden door komma's, als volgt:

VERT. ZOEKEN(UW ZOEKTERMIJN, CELBEREIK, RETOURWAARDE, SORTEERSTAAT)

Laten we deze een voor een bekijken.

  • UW ZOEKTERMIJN: Dit wordt in de documentatie de zoeksleutel genoemd, maar het is de term die u wilt vinden. Het kan een getal zijn of een stukje tekst (d.w.z. een tekenreeks). Zorg ervoor dat als het tekst is, je het tussen aanhalingstekens zet.
  • CELLENBEREIK: Dit wordt simpelweg het bereik genoemd. U gebruikt dit om te selecteren in welke cellen in uw spreadsheet u wilt zoeken. Vermoedelijk zal dit een rechthoekig gebied zijn met meer dan een groot aantal kolommen en rijen, hoewel de formule zal werken met slechts één rij en twee kolommen.
  • RETURN VALUE: De waarde die u wilt retourneren, ook wel index genoemd, is het belangrijkste onderdeel van de functie en het lastigst om te begrijpen. Dit is het nummer van de kolom met de waarde die u wilt retourneren ten opzichte van de eerste kolom. Anders gezegd, als de eerste (doorzochte) kolom kolom 1 is, is dit het nummer van de kolom waarvoor u de waarde uit dezelfde rij wilt retourneren.
  • SORTED STATE: Dit wordt in andere bronnen aangeduid als is_gesorteerd, en het is een waar/onwaar waarde of de gezochte kolom (opnieuw, kolom 1) is gesorteerd. Dit is belangrijk bij het zoeken naar numerieke waarden. Als deze waarde is ingesteld op FALSE, dan is het resultaat voor de eerste perfect overeenkomende rij. Als er geen waarden in kolom 1 zijn die overeenkomen met de zoekterm, krijgt u een foutmelding. Als dit echter is ingesteld op TRUE, is het resultaat de eerste waarde die kleiner is dan of gelijk is aan de zoekterm. Als er geen match is, krijg je opnieuw een foutmelding.

De VERT. ZOEKEN-functie in de praktijk

Stel dat je een korte lijst met producten hebt, die elk een bijbehorende prijs hebben. Als u vervolgens een cel wilt vullen met de prijs van een laptop, gebruikt u de volgende formule:

=VLOOKUP("Laptop", A3:B9, 3, false)

Dit geeft de prijs terug zoals opgeslagen in kolom 3 in dit voorbeeld, dat is de kolom twee rechts van die met de zoekdoelen.

Laten we dit stap voor stap bekijken om het proces in detail uit te leggen.

  1. Plaats de cursor in de cel waar u het resultaat wilt weergeven. In dit voorbeeld is dit B11 (het label hiervoor staat in A11, "Laptopprijs", hoewel dit niet in de formule voorkomt).
  2. Start de formule met het gelijkteken (=) en voer vervolgens de functie in. Zoals vermeld, zal dit een eenvoudige formule zijn die alleen uit deze functie bestaat. In dit geval gebruiken we de formule:

    =VLOOKUP("Laptop", A3:C9, 3, false)

    Image
    Image
  3. Druk op Enter. De formule zelf zal in de spreadsheet verdwijnen (hoewel deze nog steeds in de formulebalk hierboven zal verschijnen), en in plaats daarvan wordt het resultaat weergegeven.

  4. In het voorbeeld kijkt de formule naar het bereik A3 tot C9 Dan zoekt het naar de rij met 'Laptop'. Het zoekt dan naar de derde kolom in het bereik (opnieuw, dit omvat de eerste kolom), en retourneert het resultaat, dat is $1, 199 Dit zou het gewenste resultaat moeten zijn, maar als het er vreemd uitziet, controleer dan nogmaals de parameters die je hebt ingevoerd om er zeker van te zijn dat ze correct zijn (vooral als je de formule uit een andere cel hebt gekopieerd en geplakt, omdat het celbereik kan veranderen als een resultaat).

Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je het bereik en de relatieve retourwaarde selecteert, kun je zien hoe dit een handige functie is om waarden te vinden, zelfs in zeer grote datasets.

VERT. ZOEKEN gebruiken in verschillende Google Spreadsheets

Met betrekking tot de parameter CELL RANGE kunt u uw VERT. ZOEKEN niet alleen uitvoeren op cellen in het huidige blad, maar ook op andere bladen in de werkmap. Gebruik de volgende notatie om een celbereik in een ander blad in uw huidige werkmap op te geven:

=VLOOKUP("Laptop", 'Bladnaam tussen enkele aanhalingstekens indien meer dan één woord'!A1:B9, 3, false)

Je kunt zelfs in cellen reiken in een geheel andere Spreadsheets-werkmap, maar je moet de functie IMPORTRANGE gebruiken. Hiervoor zijn twee parameters nodig: de URL van de Spreadsheets-werkmap die u wilt gebruiken en een celbereik inclusief de bladnaam zoals hierboven weergegeven. Een functie die al deze items bevat, kan er als volgt uitzien:

=VLOOKUP("Laptop", IMPORTRANGE("https://docs.google.com/spreadsheets/d/aLlTheEnUmBeRsAnDlEtTeRs/", "Sheet1!B7:D42"), 3, false)

In dit voorbeeld wordt de geneste functie (d.w.z. het resultaat van de functie IMPORTRANGE) een van de parameters van de functie VERT. ZOEKEN.

Tips voor het gebruik van de VERT. ZOEKEN-functie

Om er zeker van te zijn dat u de juiste resultaten uit uw formule ha alt, moet u rekening houden met de volgende punten.

  • Stuur eerst op tekst gebaseerde zoektermen tussen aanhalingstekens. Anders zal Google Spreadsheets denken dat het een Named Range is en je een foutmelding geven als het het niet kan vinden.
  • Als je een van deze formules gebruikt en plakt, zijn de normale regels voor het bijwerken van de waarde van het celbereik nog steeds van toepassing. Met andere woorden, als u een vaste lijst met gegevens heeft, zorg er dan voor dat u het celbereik verankert met het dollarteken (d.w.z. "$A$2:$B$8" in plaats van "A2:B8"). Anders wordt de formule verschoven, afhankelijk van waar u ze plakt (let op de schermafbeelding aan het begin van de sectie, waar de rijnummers één afwijken).
  • Als u uw lijst sorteert, vergeet dan niet om uw zoekopdrachten opnieuw te bezoeken voor het geval u deze opnieuw sorteert. Het verschuiven van rijen kan onverwachte resultaten opleveren als u de gesorteerde status van de formule instelt op TRUE.

Aanbevolen: