Het goud in je telefoon kan de planeet helpen

Inhoudsopgave:

Het goud in je telefoon kan de planeet helpen
Het goud in je telefoon kan de planeet helpen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een Canadees bedrijf zegt dat het goud uit je oude gadgets kan halen en het milieu kan helpen sparen.
  • Er wordt wereldwijd elk jaar ongeveer 50 miljoen ton elektronisch afval geproduceerd, een cijfer dat tegen 2030 zal oplopen tot 74 miljoen ton.
  • Bedrijven wenden zich tot high-tech methoden om de recycling van elektronica te verbeteren.
Image
Image

Je oude gadgets kunnen letterlijk goud zijn.

Een Canadees bedrijf zegt dat het met nieuwe chemische technieken ongeveer 99% van het goud dat in elektronische circuits wordt gebruikt, kan terugwinnen. Recycling kan de kosten van persoonlijke elektronica verlagen door afval te verminderen. Het maakt deel uit van een groeiende inspanning om te voorkomen dat componenten het milieu schaden.

"Mobiele telefoonprintplaten kunnen aanzienlijke hoeveelheden goud, zilver en palladium bevatten", vertelde Eoin Pigott van elektronicarecyclingbedrijf Wisetek aan Lifewire in een e-mailinterview. "Het is enorm belangrijk dat deze metalen en de andere, meer giftige materialen en chemicaliën die in e-waste worden aangetroffen, worden teruggewonnen en op verantwoorde wijze worden gerecycled."

Edelmetalen

Elk jaar wordt wereldwijd ongeveer 50 miljoen ton elektronisch afval geproduceerd, een cijfer dat tegen 2030 zal oplopen tot 74 miljoen ton. Momenteel wordt wereldwijd minder dan een vijfde van het elektronisch afval gerecycled, wat resulteert in verloren goud, zilver, koper, palladium en andere zeer gewaardeerde metalen.

Het bedrijf Excir beweert dat zijn gepatenteerde chemische proces in enkele seconden edele metalen uit printplaten kan halen. Onderzoekers van de Britse Koninklijke Munt werken eraan om de technologie op te schalen van het laboratorium naar massaproductie.

"Het potentieel van deze technologie is enorm: het verminderen van de impact van elektronisch afval, het behoud van kostbare grondstoffen en het smeden van nieuwe vaardigheden die bijdragen aan een circulaire economie", zei Anne Jessopp, CEO van The Royal Mint, in een nieuwsbericht. vrijgeven.

Met behulp van processen zoals die ontwikkeld door Excir, kunnen edele metalen in typische huishoudelijke en zakelijke elektronica worden gerecycled, verfijnd en hergebruikt, in plaats van op overvolle lokale stortplaatsen te worden gegooid, vertelde Terry Hanlon, president van Dillon Gage Metals, Lifewire in een e-mailinterview. Ook zijn metalen in consumentenelektronica waardevol.

"Zou je de massief gouden trouwring van je grootmoeder weggooien?" vroeg Hanlon. "Natuurlijk niet - het is waardevol. Hoewel elektronica een fractie van het goud in sieraden bevat, bevat het toch goud. Hoewel niet alle metalen in consumentenelektronica als zeldzaam worden beschouwd, worden de meeste beschouwd als zeldzame aardmetalen, die extreem duur zijn om te delven en uitpakken."

Er zijn veel verschillende manieren om edele metalen terug te winnen uit e-waste. De huidige technologieën hebben echter hun nadelen, zei Pigott.

"Je hebt verbranding en smelten, wat niet ideaal is voor milieudoeleinden", voegde hij eraan toe. "Er is ook chemische uitloging, die steeds populairder wordt en uiteindelijk vermalen, gevolgd door uitloging of scheiding door zwaartekracht."

Elke keer dat een product gemaakt kan worden van gerecyclede materialen, is het goed voor het milieu en kost het doorgaans minder dan het gebruik van nieuwe metalen.

Het milieu redden

Lood, kwik, arseen en cadmium zijn allemaal te vinden in printplaten en andere apparaatcomponenten. Wanneer elektronisch afval niet wordt gerecycled, gaat het vaak naar een stortplaats.

"Dit is waar de problemen echt beginnen op te duiken, aangezien deze schadelijke materialen daadwerkelijk kunnen uitspoelen naar de omringende bodem en uiteindelijk de grondwaterspiegel, waardoor zowel het natuurlijke landschap permanent verandert als dieren en mensen in de plaats schade toebrengen, " zei Pigott.

Bedrijven wenden zich tot hightech methoden om de recycling van elektronica te verbeteren. Apple heeft een recyclingrobot genaamd "Daisy" die negen verschillende iPhone-modellen kan demonteren en waardevolle metalen kan terugwinnen. De robot gebruikt een arm om een apparaat te pakken en het scherm te verwijderen, en computervisie scant het vervolgens om het model te identificeren en Daisy te vertellen welke acties het moet ondernemen. Het maakt deel uit van een poging van Apple om tegen 2030 een netto-nul-impact op het klimaat te hebben voor elk van zijn verkochte apparaten.

Een nieuwe technologie genaamd optische sortering kan automatisch sorteren op basis van de kleur van de materialen. Kunstmatige intelligentie maakt een grote duw in de recyclingruimte door robots te gebruiken om materiaalstromen te verzamelen en ze op type te scheiden.

Image
Image

"Hoe schoner de stromen, hoe groter de kans dat de metalen opnieuw kunnen worden gebruikt", vertelde Adam Shine, de vice-president van elektronicarecycler Sunnking, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Betere recyclingtechnieken zullen de kosten van consumentenelektronica laag houden, zei Shine.

"Elke keer dat een product kan worden gemaakt van gerecyclede materialen, is het goed voor het milieu en kost het doorgaans minder dan het gebruik van nieuwe metalen," voegde hij eraan toe.

Aanbevolen: