Repareerbare computers kunnen de planeet helpen redden, zeggen experts

Inhoudsopgave:

Repareerbare computers kunnen de planeet helpen redden, zeggen experts
Repareerbare computers kunnen de planeet helpen redden, zeggen experts
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Het nieuwe Project Luna-laptopconcept van Dell is ontworpen om afval te verminderen door herstelbaar te zijn.
  • Een smartphone genaamd FairPhone is bedoeld om lang mee te gaan, maar is nog niet beschikbaar in de Verenigde Staten.
  • Waarnemers zeggen dat er meer moet worden gedaan om elektronica herstelbaar te maken.

Image
Image

Binnenkort hoef je je oude laptop misschien niet meer in de prullenbak te gooien.

Dell heeft een nieuw ontwerpconcept aangekondigd voor een laptop die een lange levensduur heeft en gemakkelijk te repareren is. Experts zeggen dat repareerbare elektronica de planeet minder kan belasten door afval te verminderen.

"Het voelt alsof onze samenleving helaas heeft geaccepteerd dat veel elektronica wegwerpbaar is, omdat ze niet kunnen worden gerepareerd", vertelde Amanda LaGrange, een voorstander van elektronicarecycling en CEO van Tech Dump, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Een herstelbare laptop

Dell wil de wegwerp-mentaliteit opnieuw uitvinden met zijn Concept Luna-ontwerp, dat bedoeld is om reparatie en onderhoud een fluitje van een cent te maken.

De Luna-laptop heeft zelfs geen schroevendraaiers of lijm nodig om een kapot toetsenbord of een gebarsten scherm te verwijderen, omdat ze er gewoon uitspringen als je een aantal bevestigingsmiddelen verwijdert. Het ontwerp heeft ook geen ventilator en gebruikt in plaats daarvan een kleiner moederbord dat erin is geplaatst, zodat de laptop zichzelf kan koelen.

Moederborden kunnen een van de meest energie-intensieve componenten zijn om te produceren, schreef Glen Robson, de CTO van Dell Technologies' Client Solutions Group, in de aankondiging. Door het totale oppervlak van het moederbord met ongeveer 75 procent te verkleinen en het aantal componenten met ongeveer 20 procent te verkleinen, zou de ecologische voetafdruk van het moederbord met 50 procent kunnen worden verminderd, zei hij.

Het Luna-concept maakt ook gebruik van een nieuwe biogebaseerde printplaat (PCB) gemaakt met vlasvezel in de basis en in water oplosbaar polymeer als lijm. De vlasvezel vervangt traditionele kunststoflaminaten. En het in water oplosbare polymeer kan oplossen, zodat recyclers metalen en componenten gemakkelijker van de platen kunnen scheiden.

"Met groeiende zorgen over de klimaatcrisis, e-waste en hulpbronnenbeperkingen, is de vraag die ons drijft: 'Wat als we hergebruik tot het uiterste zouden kunnen drijven en de ecologische voetafdruk van onze producten drastisch kunnen verminderen?'" Robson schreef.

Vernieuwen, niet weggooien

China produceert ongeveer 70 procent van de laptops wereldwijd, met fabrieken die doorgaans worden aangedreven door steenkool, die grote hoeveelheden koolstofemissies vrijgeeft, volgens milieu-advocaatgroep Mossy Earth. Als je rekening houdt met de CO2-uitstoot van het vervoer van het voltooide apparaat naar je huis, levert de productie van slechts één laptop ongeveer 214 kilogram CO2 op.

"De meeste moderne laptops zijn niet duurzaam omdat ze ontworpen zijn om maar een paar jaar mee te gaan en moeilijk te upgraden zijn, wat betekent dat wanneer het geheugen vol raakt of de batterij begint op te raken, het vaak gemakkelijker en goedkoper is om een nieuw model te kopen", schreef Mossy Earth op haar website. "Deze korte levensverwachting betekent dat e-waste een van de grootste groeiende afvalstromen ter wereld is."

Het voelt alsof onze samenleving helaas heeft geaccepteerd dat veel elektronica wegwerpbaar is, omdat ze niet kunnen worden gerepareerd.

Terwijl waarnemers het Luna-concept van Dell prezen, zeiden ze dat er meer moet worden gedaan om elektronica repareerbaar te maken.

"Dell heeft briljante ontwerpers en ingenieurs, dus alleen een prototype hebben in 2021 is teleurstellend", zei LaGrange. "Elektronicafabrikanten moeten in staat zijn om op grote schaal impact te maken."

De lijst met andere gadgets die zijn ontworpen om te worden gerepareerd, is verrassend kort, zei LaGrange. Een smartphone genaamd FairPhone is bedoeld om lang mee te gaan, maar is nog niet beschikbaar in de Verenigde Staten.

De Framework-laptop is een draagbare Windows-laptop die kan worden besteld en is ontworpen om te repareren en te upgraden. Het begint bij $ 999 en lijkt op een Apple MacBook.

Image
Image

"We hebben de Framework-laptop handig en kosteneffectief gemaakt om zo lang goed te blijven werken als je wilt", schrijft het bedrijf op zijn website. "Het enige gereedschap dat je nodig hebt om een onderdeel ervan te verwisselen, is de schroevendraaier die we in de doos hebben meegeleverd, en we publiceren gemakkelijk te volgen reparatiehandleidingen en video's."

Microsoft heeft onlangs toegezegd reparatieonderdelen en handleidingen te leveren. Apple heeft ook gezegd dat het ook doe-het-zelfreparaties gemakkelijker zou maken.

"Ik ben bemoedigd door het momentum, en we hebben ook nog een lange weg te gaan", zei LaGrange.

Computers worden gemiddeld om de drie jaar vervangen, vertelde PA Consulting-expert John Edson aan Lifewire in een e-mailinterview. Zeer goed te repareren auto's gaan bijna drie keer zo lang mee, met een gemiddelde vervanging na acht en een half jaar.

"Bewustzijn zorgt voor verandering en nieuwe producten creëren vaak nieuw bewustzijn", zei Edson.

Aanbevolen: