Waarom proberen technische bedrijven 'alles-platforms' te zijn?

Inhoudsopgave:

Waarom proberen technische bedrijven 'alles-platforms' te zijn?
Waarom proberen technische bedrijven 'alles-platforms' te zijn?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Amazon heeft het superveilige berichtenplatform Wickr gekocht.
  • Alle grote technologiebedrijven lijken vastbesloten om alle mogelijke diensten aan te bieden.
  • Een platform worden gaat over het verzamelen van gegevens en het opsluiten van de klant.
Image
Image

Amazon heeft zojuist berichtenservice Wickr gekocht. Ondertussen doet Facebook podcasts, maakt Apple tv-shows en kocht Twitter een nieuwsbriefbedrijf. Wat gebeurd er? Gegevens, lock-in en FOMO.

Het internet heeft alles geconsolideerd. Vroeger hadden we advertenties in lokale kranten, en toen stond het allemaal op Craigslist. Er zijn nog genoeg online winkels, maar de eerste plaats die we bezoeken is Amazon. We hebben YouTube voor video, Instagram voor het delen van foto's en Facebook voor het delen van al het andere. Maar nu lijken Amazon, Google, Facebook, Apple en Twitter alles te willen controleren. Het is niet genoeg dat Amazon de grootste winkel ter wereld is. Het wil het grootste platform ter wereld zijn. Waarom?

"Deze combinatie van krachten wordt 'platformkracht' genoemd." Het model bestaat al geruime tijd, maar de snelle accentuering van internet in de afgelopen jaren heeft het wereldwijde bereik van consumenten en leveranciers, waardoor extreme netwerkeffecten ontstaan, "vertelde Jeroen van Gils, managing director bij technologiebedrijf Lifi.co, via e-mail aan Lifewire.

FOMO

Voor een dienst als Facebook is de Fear of Missing Out logisch. Zijn bedrijf hangt af van betrokkenheid. Dat wil zeggen dat Facebook mensen nodig heeft om Facebook zoveel mogelijk te gebruiken, zodat het gegevens kan verzamelen over hun gewoonten, connecties, enzovoort. Als een rivaliserend sociaal netwerk zoals WhatsApp de aandacht van mensen begint af te leiden, kan Facebook het ofwel kopen (zoals het deed met WhatsApp), of het kopiëren (zoals Facebook en elk ander sociaal netwerk deed met Clubhouse).

"Het lijkt erop dat alle grote technologiebedrijven last hebben van FOMO - de angst om iets te missen. Daarom zie je zovelen van hen andere technische start-ups en bedrijven opslokken en al die macht consolideren, zelfs als het heeft niet veel zin, "vertelde cyberbeveiligingsanalist Eric Florence via e-mail aan Lifewire.

Deze combinatie van krachten wordt 'platformkracht' genoemd. Het model is er al geruime tijd.

Amazon hoeft zijn gebruikers misschien niet zo veel te "betrekken" als Facebook, YouTube of Twitter, maar deze platforms zijn nog steeds rivalen. Instagram is nu net zo goed een etalage als een app voor het delen van foto's. Je kunt een advertentie zien, het product bekijken en kopen, allemaal zonder Instagram te verlaten. Instagram beweert zelf dat "70% van de winkelliefhebbers zich tot Instagram wenden voor productontdekking."

Een berichtenservice lijkt misschien niet perfect voor Amazon, maar in zekere zin maakt het niet uit. Het is genoeg dat het Amazon "plakkeriger" maakt.

Vergrendelen

Amazon Prime begon als gratis levering, maar nu is het een platform voor het streamen van tv en films, een foto-opslagservice, een boekuitleenservice en meer.

Het annuleren van Prime is misschien nog niet zo rampzalig als het dumpen van Apple, de App Store, alles wat je in iCloud hebt, je hele fotobibliotheek en al je andere persoonlijke gegevens die daar zijn opgesloten, maar het is ook niet zo eenvoudig als het opzeggen van je sportschoollidmaatschap.

Ervan uitgaande dat Amazon Wickr niet alleen koopt voor de technologie of het team van ontwikkelaars erachter, maakt een berichten-app het alleen maar moeilijker om Amazon te verlaten. Integratie in de andere services van Amazon zou een bonus zijn, en misschien zou je het zelfs kunnen gebruiken om vragen te stellen aan externe leveranciers op de Amazon-marktplaats. En zelfs als het Wickr heeft overgenomen om te gebruiken als onderdeel van zijn AWS-webservicesplatform, is het effect hetzelfde, alleen is de lock-in in plaats daarvan op bedrijfsniveau.

Image
Image

Een andere grote reden voor techreuzen om diensten op te slokken totdat ze allemaal op elkaar beginnen te lijken, is data. Facebook is nu een bedrijf van biljoenen dollars, gebaseerd op niets anders dan het verzamelen en verbinden van onze sociale grafieken en onze internetactiviteit.

Hoe meer gegevens een bedrijf over u kan verzamelen, hoe meer het weet en hoe beter het u producten kan verkopen. Of verkoop de gegevens zelf.

Het gevaar

Of big tech nu nieuwe bedrijven opkoopt of kopieert, het resultaat is hetzelfde. Het is ook een stuk moeilijker voor start-ups om te concurreren met de middelen van deze techgiganten. Als Apple vertaling inbouwt in zijn nieuwste versie van iOS, dan snijdt dit onmiddellijk de levensvatbaarheid van vertaaldiensten en apps in de weg. Als Twitter en Facebook Clubhouse-klonen maken, is er weinig reden voor gebruikers om Clubhouse zelf uit te proberen.

Terwijl Craigslist het einde van lokale kranten veroorzaakte en Amazon de sluiting van grote winkels en winkels in de winkelstraten veroorzaakte, kan dit soort agressieve platformisering het einde betekenen voor diversiteit op het web. We winnen misschien aan gemak, maar we kunnen nog veel meer verliezen.

Aanbevolen: