Netwerkdiagramlay-outs: Thuisnetwerkdiagrammen

Inhoudsopgave:

Netwerkdiagramlay-outs: Thuisnetwerkdiagrammen
Netwerkdiagramlay-outs: Thuisnetwerkdiagrammen
Anonim

Veel thuisnetwerklay-outs werken prima, maar de meeste zijn variaties op een basisset van veelvoorkomende ontwerpen. Deze galerij bevat netwerkdiagrammen voor draadloze, bekabelde en hybride thuisnetwerken. Elk netwerkdiagram bevat een beschrijving van de voor- en nadelen van die lay-out en tips voor het bouwen ervan.

Draadloze router netwerkdiagram

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Ondersteunt tientallen computers en mobiele apparaten.
  • Kan naast draadloos ook Ethernet- of USB-kabelverbindingen aan.

Wat we niet leuk vinden

  • Beperkt wifi-bereik.
  • Vertragingen treden op wanneer alle apparaten tegelijkertijd verbinding maken.

Alle apparaten die verbinding maken met een draadloze router moeten een werkende netwerkadapter hebben. Door de router aan te sluiten op een breedbandmodem met een of meer ingebouwde adapters, kunt u draadloos een snelle internetverbinding delen.

Met draadloze routers kunnen tientallen computers technisch gezien verbinding maken via wifi-verbindingen. Bijna elke draadloze router voor thuisgebruik ondersteunt het aantal draadloze apparaten dat in de meeste huizen wordt aangetroffen.

Veel (maar niet alle) draadloze netwerkrouters maken het ook mogelijk om maximaal vier bedrade apparaten aan te sluiten via een Ethernet-kabel. Bij het installeren van een dergelijk thuisnetwerk moet één computer tijdelijk worden aangesloten op de draadloze router om de initiële configuratie van de draadloze functies mogelijk te maken. Daarna Ethernet-verbindingen gebruiken is optioneel.

Het gebruik van permanente Ethernet-verbindingen is zinvol wanneer de computer, printer of ander apparaat geen Wi-Fi-mogelijkheden heeft of geen adequaat draadloos radiosignaal van de router kan ontvangen.

Optionele componenten

De router voor internettoegang, printers, gameconsoles en andere entertainmentapparaten is niet vereist om de rest van het thuisnetwerk te laten functioneren.

Beperkingen

Het Wi-Fi-gedeelte van het netwerk functioneert alleen tot de limiet van het bereik van de draadloze router. Het bereik van wifi-apparatuur is afhankelijk van vele factoren, waaronder de architectuur van het huis en mogelijke bronnen van radiostoring.

Als alle Wi-Fi-apparaten tegelijkertijd proberen het netwerk te gebruiken, kunt u vertragingen in de prestaties verwachten.

Als de draadloze router niet genoeg Ethernet-verbindingen voor uw behoeften ondersteunt, voegt u een secundair apparaat toe, zoals een netwerkswitch, om het bekabelde gedeelte van de lay-out uit te breiden.

Ethernet Router Netwerkdiagram

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Sneller dan een draadloos netwerk.
  • Verbinding is betrouwbaarder dan draadloos.

Wat we niet leuk vinden

  • Beperkt aantal Ethernet-verbindingen.
  • Geschikt voor alleen bekabelde apparaten.

Dit diagram illustreert het gebruik van een bekabelde netwerkrouter als het centrale apparaat van een thuisnetwerk.

Bij veel (maar niet alle) bekabelde netwerkrouters kunnen maximaal vier apparaten worden aangesloten via Ethernet-kabels. Alle apparaten die op een Ethernet-router worden aangesloten, moeten een werkende Ethernet-netwerkadapter hebben.

Optionele componenten

De router voor internettoegang, printers, gameconsoles en andere entertainmentapparaten is niet vereist om de rest van het thuisnetwerk te laten functioneren.

Beperkingen

Als de Ethernet-router niet genoeg Ethernet-verbindingen ondersteunt, voegt u een secundair apparaat toe, zoals een netwerkswitch, om de lay-out uit te breiden.

Hybride Ethernet-router en draadloos toegangspunt Netwerkdiagram

Image
Image

Wat we leuk vinden

Ondersteunt zowel bedrade als draadloze apparaten.

Wat we niet leuk vinden

  • Er zijn mogelijk extra netwerkadapters nodig.
  • Als alle wifi-apparaten tegelijkertijd het netwerk gebruiken, wordt het langzamer.

Dit diagram illustreert het gebruik van een hybride bekabelde netwerkrouter en een draadloos toegangspunt thuisnetwerk.

Bij de meeste (maar niet alle) bekabelde netwerkrouters kunnen maximaal vier apparaten worden aangesloten met een Ethernet-kabel. Een draadloos toegangspunt gebruikt een van deze beschikbare poorten, maar stelt vervolgens vele (tientallen) wifi-apparaten in staat om verbinding te maken met het netwerk.

Bijna elk draadloos toegangspunt voor thuisnetwerken kan het aantal draadloze apparaten daar ondersteunen.

Alle apparaten die op een Ethernet-router worden aangesloten, moeten een werkende Ethernet-netwerkadapter hebben. Alle apparaten die verbinding maken met een draadloos toegangspunt moeten een werkende wifi-netwerkadapter hebben.

Optionele componenten

Netwerken van internettoegang, printers, gameconsoles en andere entertainmentapparaten is niet vereist om de router of het toegangspunt te laten functioneren.

Je kunt kiezen welke apparaten je wilt verbinden met de router en welke met het draadloze toegangspunt. Er kunnen extra netwerkadapters nodig zijn om sommige Ethernet-apparaten, met name printers en gameconsoles, draadloos te laten werken.

Beperkingen

Het Wi-Fi-gedeelte van het netwerk functioneert alleen tot de limiet van het bereik van het draadloze toegangspunt. Het bereik van wifi-apparatuur is afhankelijk van veel factoren, waaronder de indeling van het huis en eventuele radiostoringen.

Als alle Wi-Fi-apparaten tegelijkertijd proberen het netwerk te gebruiken, kunnen de prestaties vertragen.

Als de draadloze router niet genoeg Ethernet-verbindingen ondersteunt, voeg dan een secundair apparaat toe, zoals een netwerkswitch, om het bekabelde gedeelte van de lay-out uit te breiden.

Directe verbinding netwerkdiagram

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudigste manier om twee computers of gameconsoles met elkaar te verbinden.
  • Vereist geen router of ander centraal apparaat.

Wat we niet leuk vinden

  • Werkt alleen met bekabelde apparaten.
  • Beperkt tot twee apparaten.
  • Internettoegang vereist twee netwerkadapters op één apparaat.

Dit diagram illustreert een directe verbinding zonder router of ander centraal apparaat op een thuisnetwerk.

Een directe verbinding kan worden bereikt met verschillende soorten bekabeling. Ethernet-bekabeling is de meest voorkomende, maar zelfs eenvoudigere (langzamere) alternatieven, inclusief RS-232 seriële kabel en parallelle kabels, zullen werken.

Een directe verbinding is gebruikelijk voor gameconsoles om netwerkgames voor twee spelers te ondersteunen (bijvoorbeeld Xbox System Link).

Optionele componenten

Om verbinding te maken met internet moet één computer over twee netwerkadapters beschikken: één om de internetverbinding te ondersteunen en één om de tweede computer te ondersteunen. Bovendien moet er software voor het delen van internetverbindingen worden geïnstalleerd om de tweede computer internettoegang toe te staan. Als een internetverbinding niet nodig is, kunnen deze dingen uit deze lay-out worden weggelaten.

Beperkingen

Directe verbinding werkt alleen voor een enkel paar computers of apparaten. Extra apparaten kunnen geen verbinding maken met een dergelijk netwerk, hoewel andere paren afzonderlijk kunnen worden aangesloten.

Ad hoc draadloos netwerkdiagram

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Verbindt draadloze apparaten die zijn geconfigureerd voor ad-hocnetwerken.
  • Er is geen router of toegangspunt nodig.

Wat we niet leuk vinden

  • Ad-hocbandbreedte is langzamer dan andere wifi-netwerken.
  • Moeilijk om de beveiliging te handhaven.

Dit diagram illustreert het gebruik van een ad-hoc draadloze installatie in een thuisnetwerk.

Het gebruik van de ad-hoc Wi-Fi-modus elimineert de noodzaak van een netwerkrouter of toegangspunt in een draadloos thuisnetwerk. Met ad-hoc draadloos kunt u computers naar behoefte netwerken zonder binnen het bereik van één centrale locatie te blijven. De meeste mensen gebruiken ad-hoc wifi alleen in tijdelijke situaties om mogelijke beveiligingsproblemen te voorkomen.

Optionele componenten

Netwerken met een ad-hoclay-out voor internettoegang, printers, gameconsoles en andere entertainmentapparaten is niet vereist om de rest van het thuisnetwerk te laten functioneren.

Beperkingen

Alle apparaten die verbinding maken via ad-hoc draadloos moeten een werkende wifi-netwerkadapter hebben. Deze adapters moeten worden geconfigureerd voor ad-hocmodus in plaats van de meer typische infrastructuurmodus.

Vanwege dit flexibele ontwerp zijn ad-hoc wifi-netwerken moeilijker te beveiligen dan die met centrale draadloze routers en toegangspunten.

Ad-hoc wifi-netwerken ondersteunen maximaal 11 Mbps bandbreedte, terwijl andere wifi-netwerken 54 Mbps of hoger kunnen ondersteunen.

Ethernet Switch (Hub) netwerkdiagram

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Verbindt meerdere bekabelde computers samen.
  • Ondersteunt extra hubs en switches.

Wat we niet leuk vinden

  • Elk apparaat moet een Ethernet-netwerkadapter hebben.
  • Slechts één computer maakt rechtstreeks verbinding met internet.
  • Stuurt alle datapakketten naar elke poort.

Dit diagram illustreert het gebruik van een Ethernet-hub of switch op een thuisnetwerk.

Ethernet-hubs en -switches zorgen ervoor dat verschillende bedrade computers met elkaar kunnen netwerken. De meeste (maar niet alle) Ethernet-hubs en -switches ondersteunen vier of meer verbindingen.

Optionele componenten

Netwerken van internettoegang, printers, gameconsoles en andere entertainmentapparaten is niet vereist om de rest van deze thuisnetwerklay-out te laten functioneren.

Extra hubs en switches kunnen in deze basislay-out worden opgenomen. Door hubs en switches met elkaar te verbinden, wordt het totale aantal computers dat het netwerk kan ondersteunen uitgebreid tot enkele tientallen.

Beperkingen

Alle computers die op een hub of switch worden aangesloten, moeten een werkende Ethernet-netwerkadapter hebben.

In tegenstelling tot een netwerkrouter, kunnen Ethernet-hubs en -switches niet rechtstreeks worden aangesloten op een internetverbinding. In plaats daarvan moet één computer worden aangewezen als beheerder van de internetverbinding, en alle andere computers hebben via deze computer toegang tot internet. Hiervoor kan op elke computer software voor het delen van internetverbindingen worden geïnstalleerd.

HomePNA en G.hn Thuisnetwerktechnologie

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gebruikt bestaande huisbedrading.
  • Sommige powerline-adapters hebben Ethernet-poorten.

Wat we niet leuk vinden

  • Elk apparaat moet een netwerkadapter voor de telefoonlijn hebben.
  • Er zijn niet veel compatibele apparaten beschikbaar.

Dit diagram illustreert het gebruik van G.hn-thuisnetwerktechnologie.

Residences hebben in het verleden drie soorten huisbedrading gebruikt: telefoonlijnen (HomePNA-apparaten), hoogspanningslijnen en coaxkabels (voor televisies en tv-settopboxen). De mogelijkheid om apparaten via deze kabeltypen op elkaar aan te sluiten en een bekabeld thuisnetwerk voor het hele huis te creëren, is ontwikkeld door een groep genaamd het HomeGrid Forum.

HomePNA-telefoonlijnnetwerken gebruiken de telefoonbedrading van een woning voor communicatie via het thuisnetwerk. Net als bij Ethernet- of Wi-Fi-netwerken, vereisen telefoonlijnnetwerken dat op elk apparaat een compatibele telefoonlijnnetwerkadapter is geïnstalleerd. Deze adapters zijn verbonden via telefoondraden, CAT3 (of soms CAT5 Ethernet-kabel), met telefoonwandcontactdozen.

Andere technologie gesponsord door het HomeGrid Forum v alt onder een standaard genaamd G.hn (voor Gigabit thuisnetwerken). G.hn-producten omvatten powerline-adapters die in stopcontacten kunnen worden gestoken en beschikken over een Ethernet-poort om de lijn te verbinden met een bekabeld thuisnetwerk en soortgelijke adapters die IPTV-settopboxen via coax verbinden met een bestaand breedbandthuisnetwerk.

Deze technologieën kunnen handig zijn bij het aansluiten van bekabelde apparaten tussen kamers of wanneer een thuis- en tv-settopbox ver van elkaar verwijderd zijn en een of beide apparaten geen wifi ondersteunen.

Optionele componenten

Indien beschikbaar kunnen apparaten standaard Ethernet- of Wi-Fi-verbindingen gebruiken in plaats van G.hn-adapters.

Beperkingen

HomePNA-telefoonlijnnetwerken worden tegenwoordig zelden gebruikt en deze apparatuur is moeilijk te vinden, voornamelijk vanwege de populariteit van wifi-apparaten. G.hn-technologie is ook relatief nieuw en gecertificeerde producten zijn traditioneel moeilijk te vinden.

Powerline-thuisnetwerkdiagram

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gebruikt bestaande elektrische circuits in huis.
  • Werkt met hybride netwerken.

Wat we niet leuk vinden

  • Oudere huisbedrading kan het signaal verslechteren.
  • Moeilijk om compatibele apparaten te vinden.
  • Werkt slecht met stekkerdozen of verlengsnoeren.

Dit diagram illustreert het gebruik van HomePlug-apparatuur om een powerline-thuisnetwerk te bouwen.

Powerline-netwerken gebruiken de elektrische circuits van een woning om thuisnetwerkcommunicatie te voeren. Beschikbare powerline-apparatuur omvat netwerkrouters, netwerkbruggen en andere adapters.

Om verbinding te maken met een powerline-netwerk, wordt het ene uiteinde van de adapter aangesloten op een standaard stopcontact en het andere uiteinde op de netwerkpoort van een apparaat (meestal Ethernet of USB). Alle aangesloten apparaten delen hetzelfde communicatiecircuit.

De HomePlug Powerline Alliance ontwikkelt technologiestandaarden die worden ondersteund door compatibele powerline-apparatuur.

Optionele componenten

Niet alle apparaten in het thuisnetwerk moeten zijn aangesloten op een powerline-router. Hybride netwerken met Ethernet- of Wi-Fi-apparaten kunnen worden aangesloten op het powerline-netwerk. Een wifi-powerline-brug kan bijvoorbeeld worden aangesloten op een stopcontact, zodat draadloze apparaten er verbinding mee kunnen maken en op hun beurt met de rest van het powerline-netwerk.

Beperkingen

HomePlug-telefoonlijnnetwerken blijven minder populair dan wifi- of Ethernet- alternatieven. Powerline-netwerkproducten zijn over het algemeen moeilijker te vinden met minder keuze aan modellen.

Powerline-netwerken werken over het algemeen niet zo betrouwbaar als apparaten worden aangesloten op stekkerdozen of verlengsnoeren. Sluit direct aan op de wandcontactdozen voor de beste resultaten. In huizen met meerdere circuits moeten alle apparaten op hetzelfde circuit zijn aangesloten om te kunnen communiceren.

De maximale bandbreedte van een HomePlug (versie 1.0) powerline-netwerk is 14 Mbps, terwijl de nieuwere HomePlug AV-standaard meer dan 100 Mbps ondersteunt. Elektrische bedrading van slechte kwaliteit, zoals die in oudere huizen wordt aangetroffen, kan de prestaties van een powerline-netwerk verminderen.

Thuisnetwerkdiagram met twee routers

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Tweede router upgradet een bekabeld netwerk om plaats te bieden aan draadloze apparaten.
  • Vergroot het bereik tot dode hoeken.
  • Kan worden geconfigureerd als een subnetwerk.

Wat we niet leuk vinden

Als de tweede router draadloos is, dient deze alleen als draadloos toegangspunt.

Dit diagram illustreert het gebruik van twee routers in een thuisnetwerk.

Basis thuisnetwerken werken doorgaans met slechts één breedbandrouter, maar het toevoegen van een tweede router biedt meer opties voor het uitbreiden en beheren van het netwerk.

Twee routernetwerken bieden handige nieuwe mogelijkheden in verschillende situaties:

  • Een bekabeld netwerk uitbreiden op basis van één Ethernet-router met Wi-Fi-mogelijkheden via een draadloze tweede router.
  • Een subnetwerk bouwen binnen het totale thuisnetwerk om de internettoegang van bepaalde apparaten te beperken of netwerkverkeer te isoleren.
  • Een werkende back-upeenheid beschikbaar hebben voor het geval een router niet werkt.