Wat maakt dat een softwareprogramma de software verlaat?

Inhoudsopgave:

Wat maakt dat een softwareprogramma de software verlaat?
Wat maakt dat een softwareprogramma de software verlaat?
Anonim

Abandonware is software die is achtergelaten of genegeerd door de ontwikkelaar, met opzet of onopzettelijk.

Er zijn verschillende redenen waarom een softwareprogramma door een ontwikkelaar wordt genegeerd. Zelfs de term zelf is niet superspecifiek en kan verwijzen naar vele soorten softwareprogramma's zoals shareware, freeware, gratis software, open-source software en commerciële software.

Abandonware betekent niet noodzakelijk dat het programma niet langer beschikbaar is voor aankoop of download, maar betekent in plaats daarvan dat het gewoon niet langer wordt onderhouden door de maker, wat betekent dat er geen technische ondersteuning is en dat patches, updates, servicepacks, enz., worden niet meer vrijgegeven.

In sommige gevallen wordt zelfs inbreuk op het auteursrecht door de maker genegeerd, omdat alles over de software wordt achtergelaten en zoals het is, zonder erbij na te denken over hoe het programma wordt gebruikt, wie het verkoopt of hergebruikt, enz.

Image
Image

Hoe software Abandonware wordt

Er is een groot aantal redenen waarom een softwareprogramma als leaveware kan worden beschouwd.

  • Het programma is al lang niet meer bijgewerkt en de ontwikkelaar heeft geen behoefte om een nieuwe versie uit te brengen
  • Een commercieel programma wordt niet langer ondersteund, maar het bedrijf bestaat nog steeds
  • Een bedrijf met een commercieel programma bestaat niet meer
  • Een bedrijf koopt de rechten op een programma direct of indirect via een bedrijfsovername, maar zet de ontwikkeling niet voort
  • Financiën beperken de maker van het verder ontwikkelen van de software
  • De software kan alleen worden gebruikt met oudere hardware of besturingssystemen die niet langer beschikbaar of mainstream zijn
  • Een ontwikkelaar brengt een nieuwere versie uit en verlaat de vorige
  • De ontwikkelaar is overleden en er is niemand die de leiding heeft over het project
  • Oude shareware is vrijgegeven door de ontwikkelaar maar wordt niet onderhouden
  • De licentieserver die nodig is om een programma te activeren en te laten werken, is permanent niet beschikbaar en de bijbehorende software kan niet werken

In al deze gevallen is hetzelfde algemene concept van toepassing: de entiteit die de software ontwikkelt of bezit, behandelt deze als een dood programma.

Hoe Abandonware gebruikers beïnvloedt

Beveiligingsrisico's zijn het duidelijkste effect dat het verlaten van een softwareprogramma op de gebruikers heeft. Aangezien er geen upgrades meer worden uitgebracht om potentiële kwetsbaarheden te patchen, wordt de software opengelaten voor aanvallen en wordt deze als onveilig beschouwd voor dagelijks gebruik.

Abandonware gaat ook niet meer vooruit als het gaat om functies en andere mogelijkheden. Het programma wordt niet alleen niet beter, maar het wordt waarschijnlijk ook onbruikbaar in de komende jaren qua compatibiliteit, aangezien er verschillende besturingssystemen en apparaten worden uitgebracht die het programma waarschijnlijk niet zal ondersteunen.

Verlaten software kan nog steeds worden gekocht als gebruikte software van bestaande gebruikers, maar leaveware is niet beschikbaar voor aankoop bij de officiële ontwikkelaar. Dit betekent dat als een gebruiker de software via officiële kanalen niet heeft gekocht, hij die mogelijkheid niet meer heeft met de leaveware.

Gebruikers kunnen geen officiële ondersteuning krijgen voor hun software. Aangezien leaveware betekent dat er geen ondersteuning meer is van het bedrijf, blijven algemene vragen, verzoeken om technische ondersteuning, terugbetalingen, enz. onbeantwoord en schijnbaar onopgemerkt door de maker.

Is Abandonware Gratis?

In werkelijkheid betekent leaveware niet noodzakelijkerwijs freeware. Hoewel sommige leaveware ooit gratis te downloaden was, geldt dat niet voor alle leaveware.

Aangezien de ontwikkelaar echter niet langer betrokken is bij de ontwikkeling van het programma, hoogstwaarschijnlijk omdat het bedrijf niet meer bestaat, is het vaak waar dat ze niet de middelen en/of de wens hebben om het auteursrecht af te dwingen.

Bovendien krijgen sommige distributeurs van leaveware goedkeuring van de copyrighthouder, zodat ze de juiste machtigingen krijgen om de software uit te geven.

Kortom, het is volkomen indirect, of je laattijdige software downloadt, dus het is belangrijk om specifiek bij elke distributeur na te gaan.

Waar te downloaden Abandonware

Veel websites bestaan met als enig doel het verspreiden van leaveware. Hier zijn slechts een paar voorbeelden van leaveware-websites:

Wees voorzichtig bij het downloaden van populaire maar oude softwareprogramma's en games. Zorg ervoor dat u een bijgewerkt antivirusprogramma gebruikt en zorg ervoor dat u weet hoe u een malwarescan moet uitvoeren als dat nodig mocht zijn.

  • My Abandonware: duizenden oude games uit de late jaren 70
  • VETUSWARE. COM: enorme lijst met leaveware-games, softwareprogramma's en besturingssystemen voor Windows, DOS, Linux en macOS
  • Abandonia: DOS-gamedownloads
  • Abandonware DOS: Retro-gamedownloads voor Windows en DOS
  • OldVersion.com: Verouderde softwareprogramma's, videogames en leaveware voor Windows, macOS, Linux en Android
  • The Vintage Software Collection: Internet Archive's verzameling van desertware-softwareprogramma's

Veel oude pc-games en softwareprogramma's zijn verpakt in ZIP-, RAR- en 7Z-archieven - je kunt 7-Zip of PeaZip gebruiken om ze te openen.

Meer Abandonware-feiten

Abandonware kan eigenlijk van toepassing zijn op andere dingen dan alleen software, zoals mobiele telefoons en videogames. Hetzelfde algemene idee is van toepassing dat het apparaat of de game wordt verlaten door de maker en achtergelaten zonder ondersteuning voor zijn gebruikers.

Sommige programma's zouden als leaveware worden beschouwd als het commerciële programma eigendom is van een bedrijf maar niet langer wordt ondersteund. Als datzelfde programma vervolgens wordt gearchiveerd en gratis wordt aangeboden, kan het door sommigen worden beschouwd als niet langer leaveware.

Abandonware wordt soms als iets anders beschouwd dan beëindigde software omdat de ontwikkelaar niet officieel een verklaring heeft uitgebracht dat het programma wordt stopgezet. Met andere woorden, hoewel alle niet meer leverbare software aflopende software is, wordt niet alle aflopende software altijd als niet meer geproduceerde software beschouwd.

Windows XP wordt bijvoorbeeld beschouwd als leaveware omdat het van toepassing is op de bovenstaande concepten (updates en ondersteuning zijn niet langer beschikbaar bij Microsoft), maar het is ook stopgezette software sinds Microsoft een officiële verklaring heeft uitgebracht.

FAQ

    Is leaveware illegaal?

    Niet noodzakelijk. Alleen omdat software wordt verlaten, wil nog niet zeggen dat het illegaal is om te gebruiken. Een stukje software dat in het verleden niet gratis was, kan, als het eenmaal is verlaten, technisch gezien illegaal zijn om te downloaden.

    Waar vind je desertware?

    Je kunt leaveware op verschillende online sites vinden. Voor verlaten games zijn er bijvoorbeeld sites zoals My Abandonware met duizenden en duizenden verlaten games vanaf het einde van de jaren zeventig. Populaire verlaten software is meestal altijd toegankelijk.

Aanbevolen: