Wat is een Short Throw-videoprojector?

Inhoudsopgave:

Wat is een Short Throw-videoprojector?
Wat is een Short Throw-videoprojector?
Anonim

Korte projectieprojectoren zijn speciaal ontworpen voor kleine ruimtes zoals woonkamers en thuisbioscopen. Voordat u een videoprojector en scherm toevoegt aan uw thuisbioscoopopstelling, moet u de projectieafstand van de projector kennen.

De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op projectoren van verschillende fabrikanten. Controleer de individuele productspecificaties voordat u een aankoop doet.

De relatie tussen videoprojector, scherm en ruimte

Het grote voordeel van het kijken naar films op videoprojectoren versus tv's is de mogelijkheid om afbeeldingen van verschillende groottes weer te geven, afhankelijk van de plaatsing van het projectorscherm. Bij het opstellen van uw videoprojector moeten de projector en het scherm op een bepaalde afstand van elkaar worden geplaatst om een afbeelding van een specifiek formaat te produceren.

Het type projector dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je scherm en de grootte van de kamer. Als je een scherm van 100 inch hebt (of genoeg ruimte op de muur om een beeld van 100 inch weer te geven), heb je een projector nodig die beelden van dat formaat kan weergeven, maar je hebt ook een ruimte nodig die voldoende afstand tussen de projector en de scherm om dat formaat afbeelding weer te geven.

Image
Image

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een projector zijn de kerntechnologieën (DLP of LCD), de lichtopbrengst van de projector en de resolutie (720p, 1080p of 4K).

Categorieën voor projectieafstand van videoprojector

De werpafstand is de hoeveelheid ruimte die nodig is tussen een projector en het scherm om een afbeelding van een bepaald formaat weer te geven (of een reeks formaten als de projector een instelbare zoomlens heeft). De lens- en spiegelconstructie die in een projector is ingebouwd, bepa alt de projectieafstand.

Voor videoprojectoren zijn er drie categorieën voor projectieafstanden:

  • Standaard/long-throw projectoren vereisen zes of meer voet ruimte tussen de projector en het scherm om beelden van 80 inch of groter te projecteren. Voorbeelden zijn de Epson Home Cinema 3100 en Optoma HD29Darbee.
  • Korte projectieprojectoren bevatten lenzen die veel grotere beelden van kortere afstanden kunnen weergeven, soms wel 100 inch op een afstand van ongeveer 1,20 meter. Voorbeelden zijn de Benq HT2150ST en Optoma GT1080Darbee.
  • Ultra short-throw projectoren kunnen een beeld van maximaal 100 inch weergeven vanaf ongeveer 60 cm of minder. Voorbeelden zijn de LG HF85JA, Epson Home Cinema LS100, Sony VPL-VZ1000ES en Hisense Laser TV.

Long- en short-throw-projectoren sturen licht rechtstreeks uit de lens naar een scherm, maar het licht dat van de lens van een ultra-short-throw-projector komt, wordt gereflecteerd door een spiegel die het beeld naar het scherm stuurt. Ultra short-throw projectoren hebben vaak geen zoomfunctie, dus de projector moet fysiek worden gepositioneerd om overeen te komen met de schermgrootte.

De meeste videoprojectoren bevatten ook hulpmiddelen zoals lensverschuiving en/of keystone-correctie om het beeld correct op het scherm te positioneren. Bedrijven zoals Epson, Optoma en Benq bieden online afstandscalculators voor videoprojectoren.

Tips voor het instellen van de projectorruimte

Let bij het kopen van een videoprojector op de grootte van de kamer en waar de projector zal worden geplaatst ten opzichte van het scherm. Hier zijn enkele tips waarmee u rekening moet houden bij het bepalen waar de projector zal worden geplaatst ten opzichte van de rest van uw thuisbioscoopapparatuur:

  • Als de projector voor u wordt geplaatst en uw videobronnen achter u, kunnen langere kabels nodig zijn. Dit geldt ook als uw videobronnen voor u staan en de projector achter u.
  • Zorg ervoor dat je zitpositie niet te dicht bij de projector is, zodat je niet wordt afgeleid door ventilatorgeluid.
  • Als je een grote of middelgrote kamer hebt en het niet erg vindt om de projector achter je zitpositie te plaatsen, is een projector met een lange projectieafstand misschien iets voor jou.
  • Als je de projector voor je zitpositie wilt plaatsen, overweeg dan een short throw of ultra short throw projector.
  • Als je een kleine kamer hebt, of als je de projector gewoon zo dicht mogelijk bij het scherm wilt hebben en toch die kijkervaring op een groot scherm wilt krijgen, dan is een projector met ultrakorte projectieafstand waarschijnlijk de beste optie voor jou.

FAQ

    Waar kan ik een projector met korte projectieafstand kopen?

    Grote retailers zoals Best Buy, Walmart en Amazon verkopen short-throw-projectoren online, en u kunt mogelijk deals vinden op websites zoals Newegg. U kunt sommige projectoren ook rechtstreeks op de website van de fabrikant kopen.

    Heeft u een speciaal scherm nodig voor een projector met korte projectieafstand?

    Nee. Bij het kopen van een videoprojectorscherm zijn de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden de grootte, beeldverhouding en draagbaarheid. Voor projectoren met een korte projectieafstand wordt een schermgrootte van 2 meter breed of minder aanbevolen.

    Verbruiken short throw projectoren minder lumen?

    Ja. Short-throw-projectoren halen doorgaans 3.000 lumen. Daardoor verbruiken ze minder stroom, maar zijn ze niet zo helder als de meeste projectoren met een lange projectieafstand.

    Wat zijn de beste gamingprojectoren?

    De beste projectoren voor gaming zijn de Optoma GT1080HDR, de BenQ HT2150ST en de LG Electronics PF1000UW Ultra Short Throw. Deze gamingprojectoren hebben veel van dezelfde functies als high-end pc-monitoren.

Aanbevolen: