Wat is PlayStation 2?

Inhoudsopgave:

Wat is PlayStation 2?
Wat is PlayStation 2?
Anonim

Sony's PlayStation 2 werd uitgebracht in 2000, maar het is nog steeds een van de meest populaire en geliefde gameconsoles van vandaag. Voor velen was het de beste gameconsole ooit gemaakt. Dus, wat maakt de PS2 zo speciaal?

Hoe de PS2 begon

De PS2 begon in een kritieke tijd in de videogame-industrie. Zijn voorganger, de PlayStation, was de eerste grote console die cd's gebruikte voor zijn games en concurreerde met de op cartridges gebaseerde Nintendo 64. Tegen de tijd van de PS2 waren dvd's veel gebruikelijker geworden en had de verwerkingskracht aanzienlijke sprongen gemaakt in prestaties, wat de weg vrijmaakt voor grotere games met veel meer visueel aantrekkelijke graphics.

De PS2 arriveerde eind 2000, enkele maanden na Sega's Dreamcast, de eerste console van zijn generatie. Tussen de PlayStation-naam en de toegevoegde functionaliteit van een dvd-speler ging de console als een raket van de grond, domineerde snel Sega en speelde een rol aan het einde van de korte termijn van de Dreamcast.

Image
Image

De PlayStation 2 was de eerste multimedia-gameconsole en de dvd-speler was een belangrijk verkoopargument, zelfs voor mensen die niet zo gek waren op videogames. De PS2 had ook het duidelijke voordeel van achterwaartse compatibiliteit met de vorige PlayStation-games, wat betekent dat er zelfs in de eerste maanden van het leven van de console iets te spelen was.

De val van de Dreamcast liet de PS2 volledig ongehinderd achter tot de release van Nintendo's GameCube en Microsoft's Xbox bijna zes maanden later. Die voorsprong hielp de PS2 in duizenden huishoudens te vestigen en een uitgebreide bibliotheek met games op te bouwen.

PlayStation 2 Technische details

Volgens de huidige normen zijn de technische specificaties van de PS2 lachwekkend, maar in 2000 was het ronduit indrukwekkend.

Zowel de PlayStation als de Nintendo 64 boden 3D-graphics, maar ze waren vrij simplistisch. Modellen hadden weinig polygonen en alles zag er ruw en representatiever uit dan realistisch.

Image
Image

De PS2 was de eerste console die 3D-graphics echt liet schitteren. Het opende talloze nieuwe mogelijkheden voor game-ontwerpers en -ontwikkelaars, en het deed dit voor een van de andere consoles van zijn generatie. Deze formule maakte het de perfecte voedingsbodem voor nieuwe gameseries en innovatief design.

Het dvd-station van de PS2 was in het begin een enorm verkoopargument, maar het zorgde er ook voor dat games groter waren dan ooit tevoren. Voorheen moesten grote games meerdere schijven beslaan, en het resultaat was op zijn best onhandig.

De PS2 is ook ontworpen met online gameplay in gedachten. Toen het online gamen echter nog in de kinderschoenen stond, hadden veel huishoudens geen internetverbinding die geschikt was voor online gamen. Als gevolg daarvan richtte Sony hun aandacht ergens anders op, totdat de Xbox bewees dat online consolegaming populair zou kunnen zijn.

Wat maakt de PS2 speciaal?

Er waren een aantal factoren die samen de perfecte omstandigheden vormden en van de PS2 een legende maakten. Eerst was de timing; de PS2 kwam precies op het juiste moment binnen met de exacte functies die mensen wilden. Voor veel mensen was een PS2 hun eerste dvd-speler, waardoor het het centrale onderdeel van het entertainmentcentrum was voor veel gezinnen.

Image
Image

Achterwaartse compatibiliteit was ook een groot probleem voor de PS2. Noch de Xbox, noch de GameCube hadden het voordeel van de gamebibliotheek van een vorige console, maar de PS2 kon voortbouwen op het succes van de PlayStation. Voor sommige mensen, vooral PlayStation-bezitters, was dit de duidelijke keuze.

De DualShock-controller van de PS2 wordt ook beschouwd als een van de beste controllerontwerpen ooit. Het is eenvoudig en het ligt gewoon goed in de hand. De controller van de GameCube was daarentegen een beetje vreemd en de originele controller van de Xbox was ronduit moeilijk vast te houden. Het is geen wonder dat Sony hun ontwerp niet veel heeft veranderd voor de PlayStation 3 of PlayStation 4.

Games, Games, Games

De belangrijkste factor in het succes van de PS2 is simpel: de games. De PlayStation 2 was de geboorteplaats van meer populaire gameseries dan zowat elke andere console. De PS2 was ook gastheer voor enorm populaire series zoals Final Fantasy en Grand Theft Auto.

Image
Image

Natuurlijk was de PS2 meer dan alleen de gevestigde favorieten. Er waren honderden minder bekende titels die ook gewoon fantastisch waren. Dankzij innovatieve titels in een breed scala aan genres was er voor elk wat wils.

Als dat niet veel verschilt van de huidige consoles, bedenk dan dat de PS2 gedurende zijn lange levensduur van 13 jaar duizenden games heeft gespeeld. Beide cijfers zijn sindsdien absoluut ongeëvenaard.

Kun je nog steeds een PlayStation 2 krijgen?

De productie van de PS2 stopte in 2013, maar er zijn nog steeds letterlijk miljoenen consoles in de wereld. Het zou niet zo moeilijk zijn om een PS2 te koop te vinden voor een redelijke prijs.

Image
Image

Dat gezegd hebbende, je kunt de PS2 ook op je computer emuleren. De open-source emulator, PCSX2, speelt de meest populaire PS2-games op je pc. Omdat de games van de PS2 op dvd's stonden, kun je de meeste ervan ook op een gewone pc-dvd-drive lezen.

Of je nu hunkert naar de nostalgie van de hoogtijdagen van PlayStation 2 of terugkijkt naar een tijdperk van gamegeschiedenis, je kunt nog steeds ervaren wat de PS2 tot een van de beste consoles ooit maakte.

Aanbevolen: