De 5 beste macOS Monterey-functies

Inhoudsopgave:

De 5 beste macOS Monterey-functies
De 5 beste macOS Monterey-functies
Anonim

Het macOS Monterey-besturingssysteem heeft een indrukwekkende reeks updates die gericht zijn op betere productiviteit en connectiviteit. Mogelijk gebruikt u al enkele functies, waaronder SharePlay en Visual Lookup, op uw iPad of iPhone.

Hoewel de volledige lijst met verbeteringen lang is, zou dit kleine voorbeeld van handige macOS Monterey-functies de tools kunnen zijn die u elke dag kunt bereiken.

FaceTime met iedereen

Image
Image

FaceTime wordt geleverd met veel welkome verbeteringen op macOS Monterey. Samen met verbeterde beelden met portret- en rasterweergavemodi, maakt FaceTime het gemakkelijker dan ooit om samen te werken en in contact te blijven met mensen op alle besturingssystemen.

Selecteer de functie Create Link in FaceTime en kies hoe je de uitnodiging wilt delen (bijvoorbeeld via Berichten of e-mail). Genodigden die geen Apple-apparaat hebben, kunnen deelnemen via de Chrome- of Edge-browserlink.

Je kunt ook anderen uitnodigen om halverwege het gesprek deel te nemen via het zijpaneel; selecteer + (Plus) > voeg de naam of contactgegevens van de persoon toe > Toevoegen.

Houd bij wat er met u wordt gedeeld in verschillende apps

Image
Image

Met de functie Gedeeld met jou in macOS Monterey kun je snel inhoud en media bekijken die anderen je via de Berichten-app hebben gestuurd in andere compatibele apps. Bijvoorbeeld:

  • Vastgezette links van Berichten verschijnen in de Safari- of Nieuws-apps.
  • Bekijk foto's die met je zijn gedeeld in de Foto's-app.
  • Vind gedeelde films of programma's in het gedeelte Nu kijken van de Apple TV-app.
  • Luister naar gedeelde podcasts in een Nu luisteren-gedeelte van de Podcasts-app.

Meldingen dempen als je niet gestoord wilt worden

Image
Image

Net als de Focus-modus op iOS en iPadOS, kun je precies bepalen wanneer en wat voor soort meldingen je gedurende de dag op je Mac wilt ontvangen. Maak een meldingsschema of schakel Niet storen in om onderbrekingen te voorkomen.

Als je liever niet alle meldingen ontvangt, behalve de kritieke meldingen, kun je aangeven dat je alleen tijdgevoelige meldingen wilt ontvangen. Selecteer Bedieningscentrum in de menubalk > Focus > Focusvoorkeurs > Meldingen toestaan van > Options > Tijdgevoelige meldingen toestaan

Ideeën sneller opschrijven met snelle notitie

Image
Image

Ben je een fervent Notes-gebruiker? De macOS Monterey-update biedt een snellere manier om notities op je Mac te maken en te bewerken met de Quick Note-functie.

In plaats van de Notes-app te openen, verplaatst u uw cursor naar de rechterbenedenhoek (of de door u gekozen hot-hoek) van uw scherm. Klik vervolgens op het vak dat verschijnt om een nieuwe notitie te openen zonder andere vensters of toepassingen te minimaliseren. Je kunt ook de Fn+Q toetsenbordcombinatie gebruiken om een nieuwe te starten.

Als u de Hot Corner die u gebruikt voor uw Quick Note-snelkoppeling wilt bewerken, selecteert u Systeemvoorkeuren > Mission Control > Hot Corners.

Als u een snelle notitie wilt maken vanaf een Safari-link, selecteert u Delen > Nieuwe snelle notitie of kiest u een bestaande om aan toe te voegen of Bewerk. U kunt ook tekst van een Safari-webpagina > markeren, klik met de rechtermuisknop op > en klik op Toevoegen aan snelle notitie.

Gebruik live tekst om informatie uit foto's te halen

Image
Image

Als je ooit tekst rechtstreeks van een foto of screenshot wilde kopiëren, biedt Live Text op macOS Monterey je die mogelijkheid. Deze functie werkt op dezelfde manier als het gebruik van Live Text op iOS; je kunt deze tool gebruiken om tekst uit afbeeldingen of screenshots te halen en deze informatie op verschillende manieren te gebruiken.

Markeer tekst in een foto vanuit de Foto's-app, Finder of uw bureaublad en klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst om uw opties te bekijken. Kies Copy text om de tekst in een andere app te plakken, zoals Notes.

U kunt ook Look Up gebruiken om naar de betekenis te zoeken. Als je contactgegevens op een foto markeert, heb je de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de afbeelding te e-mailen of te bellen.

Wat zijn macOS Monterey-functies?

Net als iOS 15 en iPadOS 15 verenigt macOS Monterey de gebruikerservaring van Apple-apparaten en de apps die je over de hele linie gebruikt. Enkele van de belangrijke updates voor macOS Monterey zijn:

  • Universal Control: Bedien al uw apparaten met één toetsenbord en muis.
  • AirPlay to Mac: AirPlay je iPhone of iPad naar je Mac om media te delen of gemakkelijker samen te werken.
  • SharePlay via FaceTime: bekijk films of luister naar afspeellijsten met vrienden in re altime (beschikbaar in macOS 12.1 en hoger).
  • Safari-tabbladen en synchroniseren: Organiseer bladwijzers en tabbladen gemakkelijker en synchroniseer ze met uw andere Apple-apparaten.
  • Snelkoppelingen voor macOS: snelkoppelingen toevoegen en bewerken die zijn ontworpen voor Mac.

Werkt macOS Monterey op Intel?

Ja, bepaalde Intel-gebaseerde Macs komen in aanmerking voor de macOS Monterey-upgrade. Compatibele modellen zijn onder meer:

  • MacBook Pro: 2015 en later
  • MacBook Air: 2015 en later
  • MacBook: begin 2016 en later
  • iMac Pro: 2017-modellen
  • iMacs: eind 2015 en daarna
  • Mac mini: modellen van eind 2014 en 2018
  • Mac Pro: modellen van eind 2013 en 2019

Voor exacte compatibiliteit, check Apple's lijst van macOS Monterey-compatibele Macs.

Uw Intel Mac heeft mogelijk echter geen toegang tot alle opwindende macOS Monterey-functies die exclusief zijn voor M1-Macs. En sommige functies vereisen nieuwere Intel Macs met specifieke hardwarevereisten en sluiten modellen uit vóór 2018. Bijvoorbeeld:

  • FaceTime-portretmodus: de functie Portretmodus, die u gefocust houdt en uw omgeving vervaagt, vereist een M1 Mac.
  • FaceTime-audio-upgrades: voor andere functies, zoals ruimtelijke audio en spraakisolatiemodus, zijn Intel Macs van 2018 en later vereist.
  • AirPlay naar Mac: voor deze functie zijn ook nieuwere apparaten vereist, zoals MacBook Pro- en MacBook Air-modellen van 2018 en later.
  • Object Capture of augmented reality: M1-Macs en Intel Macs met het benodigde geheugen (RAM) en video-RAM (VRAM) kunnen deze 2D-naar-3D-creatietool gebruiken.

FAQ

    Moet ik mijn Mac upgraden naar macOS Monterey?

    De hardware op je Mac kan je helpen beslissen of je wilt upgraden naar macOS Monterey. Als je een nieuwere M1 Mac hebt, is upgraden minder riskant dan het upgraden van een oudere Mac. De nieuwste Macs zullen ook de meeste of alle laatste updates ontvangen, terwijl sommige oudere Macs misschien iets missen.

    Hoe schakel ik Universal Control in op macOS Monterey?

    Om Universal Control op uw Mac te gebruiken, gaat u naar System Preferences > General en vinkt u het vakje aan naast Allow Overdracht tussen deze Mac en andere iCloud-apparaten Ga vervolgens op uw iPad naar Instellingen > Algemeen > AirPlay & Handoff en schakel Cursor en toetsenbord in. Nu kunt u één muis en toetsenbord gebruiken en bestanden delen tussen apparaten.

Aanbevolen: