Automatische draadloze netwerkverbindingen in Windows XP

Inhoudsopgave:

Automatische draadloze netwerkverbindingen in Windows XP
Automatische draadloze netwerkverbindingen in Windows XP
Anonim

Windows XP bereikte het einde van zijn levensduur in 2014 en ontvangt niet langer kritieke beveiligings- of functie-updates van Microsoft. We raden u aan te upgraden naar Windows 10 voor de beste en veiligste computerervaring. We bewaren deze inhoud namens lezers die niet kunnen upgraden.

Windows XP brengt automatisch een draadloze netwerkverbinding tot stand met Wi-Fi-netwerkrouters en toegangspunten. Deze functie maakt het eenvoudiger om laptops te verbinden met draadloze internetverbindingen en Wi-Fi.

Image
Image

Ondersteunt mijn computer automatische draadloze netwerkconfiguratie?

Niet alle Windows XP-computers met draadloze Wi-Fi-ondersteuning kunnen automatisch draadloos worden geconfigureerd. Om te controleren of uw Windows XP-computer deze functie ondersteunt, moet u de eigenschappen van de draadloze netwerkverbinding openen:

  1. Vanuit het Start menu, open het Configuratiescherm.
  2. Selecteer in het Configuratiescherm de Netwerkverbindingen optie als deze bestaat. Als dat niet het geval is, selecteert u Netwerk- en internetverbindingen > Netwerkverbindingen.
  3. Klik met de rechtermuisknop Draadloze netwerkverbinding en kies Eigenschappen.

Zie je in het eigenschappenvenster van de draadloze netwerkverbinding een Draadloze netwerken tab? Als dit niet het geval is, heeft uw Wi-Fi-netwerkadapter geen ondersteuning voor Windows Zero Configuration en blijft de ingebouwde automatische draadloze configuratiefunctie van Windows XP voor u niet beschikbaar. Vervang indien nodig uw draadloze netwerkadapter om deze functie in te schakelen.

Als u het tabblad Wireless Networks ziet, selecteert u het en vervolgens selecteert u in Windows XP SP2 View Wireless Networks. Een bericht kan als volgt op het scherm verschijnen:

Windows kan deze draadloze verbinding niet configureren. Als u een ander programma hebt ingeschakeld om deze draadloze verbinding te configureren, gebruikt u die software.

Dit bericht verschijnt wanneer uw draadloze netwerkadapter is geïnstalleerd met een softwareconfiguratieprogramma los van Windows XP. De automatische configuratiefunctie van Windows XP kan in deze situatie niet worden gebruikt, tenzij het configuratiehulpprogramma van de adapter is uitgeschakeld, wat over het algemeen niet wordt aanbevolen.

Automatische draadloze netwerkconfiguratie in- en uitschakelen

Om automatische configuratie in te schakelen, gaat u naar het eigenschappenvenster van de draadloze netwerkverbinding, selecteert u het tabblad Draadloze netwerken en selecteert u Gebruik Windows om uw draadloze netwerkinstellingen te configureren Automatische draadloze internet- en Wi-Fi-netwerkconfiguratie wordt uitgeschakeld als Windows gebruiken om uw draadloze netwerkinstellingen te configureren niet is geselecteerd.

U moet zijn aangemeld met beheerdersrechten voor Windows XP om deze functie in te schakelen.

Wat zijn beschikbare netwerken?

Het tabblad Draadloze netwerken geeft u toegang tot de set beschikbare netwerken. Beschikbare netwerken vertegenwoordigen de actieve netwerken die momenteel worden gedetecteerd door Windows XP. Sommige Wi-Fi-netwerken zijn mogelijk actief en binnen bereik, maar verschijnen niet onder Beschikbare netwerken, bijvoorbeeld wanneer SSID-uitzending is uitgeschakeld voor een draadloze router of toegangspunt.

Wanneer uw netwerkadapter nieuwe beschikbare Wi-Fi-netwerken detecteert, ziet u een waarschuwing in de rechterbenedenhoek van het scherm zodat u indien nodig actie kunt ondernemen.

Wat zijn voorkeursnetwerken?

In het tabblad Draadloze netwerken kunt u een set voorkeursnetwerken bouwen wanneer een automatische draadloze configuratie actief is. Dit is een lijst met bekende wifi-routers of toegangspunten waarmee u in de toekomst automatisch verbinding wilt maken. Voeg nieuwe netwerken toe aan deze lijst door de netwerknaam (SSID) en de juiste beveiligingsinstellingen van elk op te geven.

De volgorde waarin voorkeursnetwerken worden vermeld, is dezelfde volgorde die Windows XP automatisch zal proberen bij het maken van een draadloze internetverbinding. U kunt deze volgorde naar uw voorkeur instellen, met de beperking dat alle netwerken met infrastructuurmodus vóór alle ad-hocnetwerken in de voorkeurslijst moeten verschijnen.

Hoe werkt automatische draadloze netwerkconfiguratie?

Standaard probeert Windows XP verbinding te maken met draadloze netwerken in de volgende volgorde:

  1. Beschikbare netwerken die in de lijst met voorkeursnetwerken staan (in volgorde van vermelding).
  2. Voorkeursnetwerken niet in de beschikbare lijst (in volgorde van vermelding).
  3. Andere netwerken afhankelijk van welke geavanceerde instellingen zijn gekozen.

In Windows XP met Service Pack 2 kan elk netwerk, zelfs voorkeursnetwerken, afzonderlijk worden geconfigureerd om automatische configuratie te omzeilen. Om automatische configuratie per netwerk in of uit te schakelen, selecteert of deselecteert u Verbinden wanneer dit netwerk binnen bereik is binnen de verbindingseigenschappen van dat netwerk.

Windows XP controleert regelmatig op nieuwe beschikbare netwerken. Als het een nieuw netwerk vindt dat hoger in de voorkeursset wordt vermeld en dat is ingeschakeld voor automatische configuratie, verbreekt Windows XP automatisch de verbinding met het minder geprefereerde netwerk en maakt opnieuw verbinding met het meer geprefereerde netwerk.

Geavanceerde automatische draadloze configuratie

Windows XP schakelt standaard de automatische draadloze configuratie-ondersteuning in. Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat dit betekent dat uw laptop automatisch verbinding maakt met elk gevonden draadloos netwerk. Dat is niet waar. Standaard maakt Windows XP alleen automatisch verbinding met voorkeursnetwerken.

De sectie Geavanceerd op het tabblad Draadloze netwerken in de eigenschappen van de draadloze netwerkverbinding bepa alt het standaardgedrag van automatische verbindingen in Windows XP. Eén optie in het venster Geavanceerd, Automatisch verbinding maken met niet-voorkeursnetwerken, stelt Windows XP in staat automatisch verbinding te maken met elk netwerk op de beschikbare lijst, niet alleen met voorkeursnetwerken. Deze optie is standaard uitgeschakeld.

Andere opties onder de geavanceerde instellingen bepalen of automatisch verbinden van toepassing is op infrastructuurmodus, ad-hocmodus of beide typen netwerken. Deze optie kan onafhankelijk van de optie om verbinding te maken met niet-voorkeursnetwerken worden gewijzigd.

Is automatische draadloze netwerkconfiguratie veilig in gebruik?

Het draadloze netwerkconfiguratiesysteem van Windows XP beperkt standaard automatische verbindingen met voorkeursnetwerken. Windows XP zal niet automatisch verbinding maken met niet-voorkeursnetwerken zoals openbare hotspots, tenzij u het specifiek configureert om dit te doen.

Aanbevolen: