Hoe legaal auteursrechtelijk beschermde muziek te gebruiken in YouTube-video's

Inhoudsopgave:

Hoe legaal auteursrechtelijk beschermde muziek te gebruiken in YouTube-video's
Hoe legaal auteursrechtelijk beschermde muziek te gebruiken in YouTube-video's
Anonim

Wat te weten

  • Gratis muziek: Selecteer je YouTube profielfoto en kies YouTube Studio > Audiobibliotheek > Gratis muziek.
  • Commerciële muziek: controleer de muziekbeschikbaarheid in Audiobibliotheek > Heeft u andere muziek in uw video? Controleer het auteursrechtbeleid.

Dit artikel legt uit hoe je legaal auteursrechtelijk beschermde muziek in YouTube-video's kunt gebruiken. Het bevat ook informatie over de beperkingen die van toepassing zijn op het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek op YouTube.

Muziek vinden voor je video's zonder de auteursrechtwet te schenden

Het gebruik van commerciële muziek als achtergrond voor je YouTube-video zonder toestemming kan in strijd zijn met de Amerikaanse auteursrechtwetgeving. De houder van de muziekrechten kan een auteursrechtclaim op je video indienen, waardoor de video wordt verwijderd of de audio wordt verwijderd. Het goede nieuws is dat er opties zijn om je te helpen legaal te blijven met je YouTube-muziekafspeellijst.

  1. Log in op YouTube vanuit een computerbrowser.

    Deze handleiding vereist de volledige versie van YouTube.com, die je kunt gebruiken vanaf een computer of door de desktopversie op een mobiel apparaat te laden.

  2. Klik op je profielfoto in de rechterbovenhoek van het scherm en klik op YouTube Studio in het menu dat verschijnt.

    YouTube Studio (voorheen Creator Studio) biedt een uitgebreide lijst met populaire commerciële nummers van bekende artiesten die je onder bepaalde omstandigheden kunt gebruiken en een audiobibliotheek met gratis muziek en geluidseffecten.

    Image
    Image
  3. Selecteer Audiobibliotheek.

    Image
    Image
  4. Selecteer de Gratis muziek tab.

    Image
    Image
  5. Klik op een van de gratis muziekitems die je ziet om naar een voorbeeld te luisteren en - belangrijker nog - om te lezen over eventuele beperkingen op je gebruik van de muziek. In de meeste gevallen zie je Je bent vrij om dit nummer in al je video's te gebruiken. In sommige gevallen zie je Je bent vrij om dit nummer in al je video's te gebruiken, maar je moet het volgende in je videobeschrijving opnemen, gevolgd door een soort disclaimer die moet worden gekopieerd en precies zoals beschreven moet worden gebruikt. Als je de muziek hebt gevonden die je wilt gebruiken, klik je op de downloadpijl naast de titel om deze te downloaden voor gebruik met je video.
Image
Image

Je bent niet beperkt tot de muziek op het scherm. U kunt zoeken op titel, genre, stemming, instrument, duur en toeschrijving. Zoals je zou verwachten, opent het klikken op het tabblad Geluidseffecten een selectie van gratis geluidseffecten die je in je video's kunt gebruiken.

Commerciële muziek met copyright vinden om aan je video's toe te voegen

Het gedeelte Commercieel muziekbeleid van YouTube bevat veel actuele en populaire nummers waarvan gebruikers hebben laten weten dat ze deze willen gebruiken. Ze komen meestal met enkele beperkingen. De beperking kan zijn dat het nummer in bepaalde landen is geblokkeerd of dat de eigenaar advertenties bij je video kan plaatsen om inkomsten te genereren met het gebruik van de muziek. De lijst bevat ook nummers die je niet mag gebruiken.

Als u de lijst met auteursrechtelijk beschermde commerciële muziek wilt bekijken, klikt u op Heeft u andere muziek in uw video? Controleer het copyrightbeleid in de balk bovenaan het scherm Audiobibliotheek om het scherm Muziekbeleid te openen.

Image
Image

YouTube-beperkingstypen

Elk nummer in de lijst met muziekbeleid gaat gepaard met de beperkingen die de muziekeigenaar heeft ingesteld voor het gebruik ervan op YouTube. In de meeste gevallen zijn ze van toepassing op het originele nummer en ook op elke cover van dat nummer door iemand anders. Ze omvatten:

  • Een opmerking over waar de originele muziek of covers kunnen worden gebruikt. Dit kan wereldwijd zichtbaar zijn, overal zichtbaar behalve in 2 landen, niet zichtbaar in 74 landen en andere soortgelijke vermeldingen. Je wilt geen nummer kiezen dat niet bruikbaar is in de VS, omdat je video hier zou worden geblokkeerd. Als je een melding ziet dat de muziek is geblokkeerd in een groep landen, tik je op het item om de lijst met landen te openen en te zien welke landen je video niet kunnen bekijken.
  • Je ziet meestal een opmerking dat er advertenties kunnen worden weergegeven. Dit betekent dat de muziekeigenaar advertenties bij je video kan plaatsen in ruil voor jouw gebruik van de muziek van de eigenaar. Als je het idee dat de muziekeigenaar inkomsten met je video verdient niet leuk vindt, moet je misschien een keuze maken uit de gratis nummers in de audiobibliotheek, omdat de meeste auteursrechtelijk beschermde muziek deze disclaimer heeft.
  • Je ziet mogelijk Dit nummer is niet beschikbaar voor gebruik in je YouTube-video, samen met een waarschuwing dat je video mogelijk wordt geblokkeerd als je het gebruikt. Gebruik het niet.

Op het moment van publicatie is Gangnam Style bijvoorbeeld niet toegestaan in video's, is Uptown Funk in meer dan 200 landen geblokkeerd en wordt niet allemaal vermeld dat 'advertenties kunnen worden weergegeven'.

Het legaal gebruiken van een van deze commerciële nummers op YouTube geeft je niet het recht om het ergens anders te gebruiken. Ook kunnen auteursrechthouders de toestemmingen die ze verlenen voor het gebruik van hun muziek op elk moment wijzigen.

Aanbevolen: