DSLR-autofocus versus handmatige scherpstelling

Inhoudsopgave:

DSLR-autofocus versus handmatige scherpstelling
DSLR-autofocus versus handmatige scherpstelling
Anonim

Als je migreert van een point-and-shoot camera naar DSLR, kan een van de meest verwarrende aspecten zijn om uit te zoeken wanneer je handmatige scherpstelling moet gebruiken in plaats van autofocus. We geven je de voor- en nadelen.

Image
Image
  • Geeft meer controle over de focus van de opname.
  • Maakt meer precisie mogelijk bij het scherpstellen.
  • De camera bepa alt de scherpste focus.
  • Sneller dan handmatige focus.
  • Kwaliteit kan variëren afhankelijk van het cameramodel.

Autofocus en handmatige focus doen hetzelfde. Beide passen de focus van de cameralens aan. Maar met autofocus bepa alt de camera de scherpste focus met behulp van sensoren die zijn toegewijd aan het meten ervan. In de autofocus stand hoeft de fotograaf niets te doen. In de handmatige modus moet de fotograaf de lensfocus met de hand aanpassen. Hoewel beide in de meeste omstandigheden geweldige resultaten kunnen opleveren, zijn er momenten waarop het beter is om de een boven de ander te kiezen.

Autofocus voor- en nadelen

  • Het gaat automatisch.
  • Het is sneller dan handmatig scherpstellen.

  • Goed voor het fotograferen van bewegende onderwerpen.
  • Goed voor beginners.
  • Kan wat sluitervertraging veroorzaken als je niet vooraf scherpstelt.
  • Kan focussen op het verkeerde deel van je onderwerp.
  • Niet zo nauwkeurig als handmatige scherpstelling.

Autofocus is over het algemeen sneller en gemakkelijker dan handmatig scherpstellen. Het kan ook sneller op een onderwerp focussen. Dit maakt hem geschikt voor het fotograferen van bewegende onderwerpen. Als je bijvoorbeeld straatfotografie doet, heb je maar enkele seconden om je onderwerpen vast te leggen. Tegen de tijd dat je handmatig scherpstelt, kunnen ze bewegen en ben je je perfecte opname kwijt.

Dat wil niet zeggen dat handmatige scherpstelling slecht is voor actiefotografie. Als je de voorkeur geeft aan handmatige scherpstelling op bewegende onderwerpen, stel dan vooraf scherp op de plek waarvan je weet dat de onderwerpen er doorheen zullen bewegen en fotografeer die locatie.

Afhankelijk van het DSLR-model zouden een paar verschillende autofocusmodi beschikbaar moeten zijn:

  • AF-S (enkelvoudige servo) is goed voor stilstaande onderwerpen, omdat de scherpstelling vergrendelt wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt.
  • AF-C (continu-servo) is goed voor bewegende onderwerpen, omdat de autofocus zich voortdurend aanpast om het te volgen.
  • AF-A (auto-servo) stelt de camera in staat te kiezen welke van de twee autofocusstanden het meest geschikt is om te gebruiken.

Autofocus heeft meestal problemen om goed te werken wanneer het onderwerp en de achtergrond een vergelijkbare kleur hebben wanneer het onderwerp deels in de felle zon en deels in de schaduw staat, en wanneer een voorwerp zich tussen het onderwerp en de camera bevindt. Schakel in die gevallen over naar handmatige scherpstelling.

Bij gebruik van autofocus stelt de camera meestal scherp op het onderwerp in het midden van het beeld. Bij de meeste DSLR-camera's kunt u het scherpstelpunt echter verplaatsen. Selecteer de opdracht autofocusgebied en verschuif het focuspunt met de pijltjestoetsen.

Als de cameralens een schakelaar heeft die schakelt tussen handmatige scherpstelling en autofocus, moet deze worden gelabeld met een M (handmatig) en een A (auto). Sommige lenzen hebben echter een M/A-modus, dat is autofocus met een handmatige focus-override-optie.

Hoewel de sluitervertraging meestal minimaal is bij een DSLR-camera, kan de kwaliteit van het autofocusmechanisme bepalen hoeveel sluitervertraging je camera ziet.

Als je autofocus gebruikt, kun je sluitervertraging voorkomen door vooraf scherp te stellen op de scène. Druk de ontspanknop half in en houd deze in die positie totdat de autofocus van de camera op het onderwerp wordt vergrendeld. Druk vervolgens de ontspanknop de rest van de weg in om de foto op te nemen. De sluitervertraging moet worden geëlimineerd.

Handmatige focus voor- en nadelen

  • Maakt nauwkeuriger scherpstellen mogelijk.
  • Beter voor macro- en portretopnamen.
  • Beter voor fotografie bij weinig licht.

  • Langzamer dan autofocus.
  • Maakt actiefoto's uitdagend.

Veel professionele fotografen fotograferen het liefst in de handmatige modus. Dat komt omdat het een nauwkeurigere controle geeft over de focus van een opname. Handmatige scherpstelling is een goede keuze in de meeste situaties waarin het onderwerp niet veel beweegt. Dit geldt met name voor macro-, portret- en fotografie bij weinig licht. Als je de automatische modus gebruikt, kan je camera er soms voor kiezen om scherp te stellen op het verkeerde deel van het onderwerp, waardoor je opname verpest wordt.

Gebruik bij handmatige scherpstelling de palm van uw linkerhand om de lens te vormen. Gebruik vervolgens je linkervingers om de scherpstelring lichtjes te draaien totdat het beeld scherp is. De camera op de juiste manier vasthouden is essentieel bij handmatige scherpstelling. Anders wordt het lastig om de camera te ondersteunen tijdens het gebruik van de handmatige scherpstelring. Dit kan het moeilijk maken om de foto te maken zonder een lichte onscherpte door cameratrilling.

Misschien heb je meer geluk om te bepalen of de scène scherp is door de zoeker te gebruiken in plaats van het LCD-scherm. Als u buiten fotografeert in fel zonlicht, houdt u de zoeker tegen uw oog om verblinding op het LCD-scherm te voorkomen. Door schittering is het moeilijk om de scherpte van de focus te bepalen.

Hoe weet ik welke focus ik gebruik?

Om te zien in welke scherpstelmodus u zich momenteel bevindt, drukt u op de Info-knop op uw DSLR-camera. De focusmodus moet worden weergegeven, samen met de andere camera-instellingen op het LCD-scherm. De instelling van de scherpstelmodus kan worden weergegeven met een pictogram of de initialen AF of MF. Zorg ervoor dat u deze pictogrammen en initialen begrijpt. Mogelijk moet u de gebruikershandleiding van de DSLR doorbladeren om de antwoorden te vinden.

Soms kun je de focusmodus op de verwisselbare lens instellen door een schakelaar te verschuiven, tussen autofocus en handmatige focus.

Welke moet ik kiezen?

Als je een nieuwe fotograaf bent, gebruik dan de autofocusmodus terwijl je de ins en outs van je camera leert en werkt aan het verbeteren van je compositie en belichting. Maar op een gegeven moment moet je ook handmatig leren fotograferen. Als je de sterke en zwakke punten van elk kent, kun je een betere fotograaf worden en heb je meer opties bij het oefenen van je vak.

Aanbevolen: