Hardware versus software versus firmware: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

Hardware versus software versus firmware: wat is het verschil?
Hardware versus software versus firmware: wat is het verschil?
Anonim

Als je een probleem met een computer probeert op te lossen, moet je eerst proberen vast te stellen of het probleem met de hardware of met de software te maken heeft. Hoe je die beslissing neemt, hangt af van het probleem dat je ervaart, maar het houdt vaak in dat je het een of het ander moet uitsluiten door middel van testen.

Ongeacht hoe je tot dat antwoord komt, er is vaak veel verwarring als het gaat om hardware versus software. Het wordt nog verwarrender wanneer firmware in de mix wordt gebracht.

Image
Image

Hier leest u meer over hoe elk van deze "waren" verschilt, iets wat u moet weten voor het oplossen van problemen met al uw technische apparaten:

Hardware is fysiek: het is "echt", breekt soms en raakt uiteindelijk versleten

Hardware is "echt spul" dat je met je ogen kunt zien en met je vingers kunt aanraken. En omdat het een fysiek item is, kun je het soms ook ruiken als het een vurige dood sterft, of horen als het fysiek in zijn laatste bewegingen vergaat.

Aangezien hardware deel uitmaakt van de "echte" wereld, raakt het uiteindelijk allemaal versleten. Omdat het een fysiek iets is, is het ook mogelijk om het te breken, te verdrinken, oververhit te raken en anderszins bloot te stellen aan de elementen.

Hier zijn enkele voorbeelden van hardware:

  • Smartphone
  • Tablet
  • Laptop
  • Desktopcomputer
  • Printer
  • Flashstation
  • Router

Hoewel een smartphone een stuk hardware is, bevat het ook software en firmware (meer hierover hieronder). Hardwareapparaten bestaan ook uit andere hardwareapparaten; een tablet of computer bevat bijvoorbeeld afzonderlijke componenten zoals een moederbord, een processor, geheugensticks en meer.

Hoewel het niet altijd zo gemakkelijk is, gebruik je een van je vijf zintuigen, behalve smaak; proef alstublieft geen enkel deel van uw computersysteem - dit is vaak uw beste manier om te zien of de hardware de oorzaak van een probleem is. Is het roken? Is het gebarsten? Mist er een stuk? Als dit het geval is, is de hardware waarschijnlijk de oorzaak van het probleem.

Hoe gevoelig we hardware ook hebben gemaakt in wat je zojuist hebt gelezen, een groot voordeel van hardware is dat het meestal gemakkelijk kan worden verwisseld. De software die je verliest is misschien onvervangbaar, maar de meeste hardware is "dom" - de vervanging is vaak net zo waardevol als het origineel.

Bekijk deze lijst met computerhardware voor meer informatie over enkele veelvoorkomende onderdelen van een computersysteem en waarvoor ze worden gebruikt.

Software is virtueel: het kan worden gekopieerd, gewijzigd en vernietigd

Software is alles over uw computer dat geen hardware is.

Hier zijn enkele voorbeelden van software:

  • Besturingssystemen zoals Windows 11 of iOS
  • Webbrowsers
  • Antivirustools
  • Adobe Photoshop
  • Mobiele apps

Aangezien software informatie is en geen fysiek iets, zijn er weinig belemmeringen. Een fysieke harde schijf kan bijvoorbeeld twee pond materiaal kosten om te maken, wat betekent dat 3.000 harde schijven 6.000 pond materiaal nodig hebben. Eén softwareprogramma daarentegen kan 3.000 of 300.000 keer worden gedupliceerd, over evenveel apparaten, maar neemt in wezen geen fysieke bronnen meer in beslag.

Software communiceert met u, de hardware die u gebruikt en met hardware die elders bestaat. Een softwareprogramma voor het delen van foto's, bijvoorbeeld op uw pc of telefoon, werkt samen met u en uw hardware om een foto te maken en communiceert vervolgens met servers en andere apparaten op internet om die foto weer te geven op de apparaten van uw vriend.

Software is ook extreem flexibel, waardoor het continu kan worden bijgewerkt en aangepast. Hoewel je zeker niet zou verwachten dat je draadloze router een andere antenne "groeit" of dat je smartphone een groter scherm krijgt als het op je nachtkastje wordt opgeladen, verwacht je dat je software regelmatig functies krijgt en groter wordt als deze wordt bijgewerkt.

Een ander groot voordeel van software is het potentieel om voor onbepaalde tijd mee te gaan. Zolang de software naar nieuwere hardware wordt gekopieerd voordat het huidige apparaat uitv alt, kan de informatie zelf bestaan zolang het universum bestaat. Even verbazingwekkend is dat software kan worden vernietigd. Als er geen kopieën zijn en de software wordt verwijderd, is deze voor altijd verdwenen. Je kunt niet naar de winkel rennen en een vervanger halen voor informatie die nergens anders heeft bestaan.

Het oplossen van een softwareprobleem is meestal complexer dan het oplossen van een hardwareprobleem. Hardwarestoringen zijn vaak eenvoudig: er is iets kapot of niet en moet mogelijk worden vervangen. De stappen die nodig zijn om een softwareprobleem op te lossen, zijn afhankelijk van de informatie die u over de fout krijgt, welke andere software draait, op welke hardware die software draait, enz.

De meeste softwareproblemen beginnen met een foutmelding of een andere indicatie. Hier moet u uw probleemoplossingsproces starten. Zoek online naar de fout of het symptoom en vind een goede gids voor probleemoplossing waarmee u het probleem kunt oplossen.

Sommige software wordt als freeware beschouwd, wat betekent dat het gratis te downloaden en te gebruiken is. Andere soorten software kunnen beter worden gecategoriseerd als shareware.

Firmware is virtueel: het is software die speciaal is ontworpen voor een stukje hardware

Hoewel het niet zo'n gebruikelijke term is als hardware of software, is firmware overal - op uw smartphone, het moederbord van uw pc, uw camera, uw hoofdtelefoon en zelfs de afstandsbediening van uw tv.

Firmware is slechts een speciaal soort software dat een zeer beperkt doel dient voor een stuk hardware. Hoewel u regelmatig software op uw computer of smartphone kunt installeren en verwijderen, is het mogelijk dat u de firmware op een apparaat slechts zelden of nooit bijwerkt, en u zou dit waarschijnlijk alleen doen als de fabrikant daarom vraagt, waarschijnlijk om een probleem op te lossen. probleem.

U kunt de firmware van uw router upgraden, bijvoorbeeld als er nieuwe Wi-Fi-gerelateerde functies zijn die u nodig heeft of nieuwe beveiligingsverbeteringen aanbevolen door de fabrikant.

Hoe zit het met wetware?

Wetware verwijst naar het leven - jij, ik, honden, katten, koeien, bomen - en wordt meestal alleen gebruikt in verwijzing naar de technologiegerelateerde "waren" waar we het over hadden, zoals hardware en software.

Deze term wetware wordt nog steeds het vaakst gebruikt in sciencefiction, maar het wordt een steeds populairdere uitdrukking, vooral naarmate de mens-machine-interfacetechnologie vordert.

Aanbevolen: