3 Manieren om op kleur te sorteren in Excel

Inhoudsopgave:

3 Manieren om op kleur te sorteren in Excel
3 Manieren om op kleur te sorteren in Excel
Anonim

Er zijn verschillende manieren om gegevens in Microsoft Excel te sorteren. Leer hoe u voorwaardelijk sorteren in Excel kunt gebruiken om te sorteren op letterkleur, celachtergrondkleur of pictogramkleur.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Excel voor Microsoft Office 365, Excel 2019, Excel 2016 en Excel 2013 voor Windows en Mac.

Selecteer een bereik om te sorteren in Excel

Voordat gegevens kunnen worden gesorteerd, moet Excel het exacte bereik weten om te sorteren. Excel kan automatisch gerelateerde gegevens in een bereik opnemen, zolang er geen lege rijen of kolommen in het geselecteerde gebied zijn. Lege rijen en kolommen tussen gebieden met gerelateerde gegevens zijn oké. Excel bepa alt vervolgens of het gegevensgebied veldnamen heeft en sluit die rijen uit van de te sorteren records.

Toestaan dat Excel het bereik selecteert dat moet worden gesorteerd, is prima voor kleine hoeveelheden gegevens. Voor grote gegevensgebieden is de eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat het juiste bereik is geselecteerd, het te markeren voordat u gaat sorteren.

Als hetzelfde bereik herhaaldelijk moet worden gesorteerd, is de beste aanpak om het bereik een naam te geven. Als er een naam is gedefinieerd voor het bereik dat moet worden gesorteerd, typt u de naam in het vak Naam of selecteert u deze in de bijbehorende vervolgkeuzelijst. Op deze manier markeert Excel automatisch het juiste gegevensbereik in het werkblad.

Elke sortering vereist het gebruik van sorteervolgorde. Bij het sorteren op waarden zijn er twee mogelijke sorteervolgorden: oplopend en aflopend. Bij het sorteren op kleur bestaat een dergelijke volgorde echter niet, dus u moet de kleursorteervolgorde handmatig definiëren.

Sorteren op celachtergrondkleur in Excel

In het onderstaande voorbeeld zijn de gegevens van studenten van 20 jaar en jonger rood gemarkeerd. Om de gegevens te sorteren op celachtergrondkleur zodat de rode items bovenaan verschijnen:

  1. Markeer het bereik van de te sorteren cellen (cellen A2 tot D11 in het voorbeeld).

    Image
    Image
  2. Ga naar het tabblad Home en selecteer vervolgens Sorteren en filteren > Aangepast sorteren.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Sorteren op vervolgkeuzepijl en kies Cell Color.

    Wis het Mijn gegevens hebben kopteksten selectievakje zodat de eerste rij niet wordt afgebroken.

    Image
    Image
  4. Selecteer de Order vervolgkeuzepijl en kies Red.

    Wanneer Excel verschillende celachtergrondkleuren vindt in de geselecteerde gegevens, voegt het die kleuren toe aan de Order vervolgkeuzelijst in het dialoogvenster.

    Image
    Image
  5. Kies On Top in de vervolgkeuzelijst naast het vak voor de sorteervolgorde, zodat de rode cellen bovenaan de lijst staan en selecteer vervolgens OK.

    Image
    Image
  6. De vier records met rode achtergronden zijn gegroepeerd bovenaan het gegevensbereik.

    Als je met berekeningen werkt, kun je negatieve getallen in Excel standaard rood laten lijken om die getallen meer op te laten vallen.

    Image
    Image

Sorteren op letterkleur in Excel

In het onderstaande voorbeeld worden de gegevens van studenten die zijn ingeschreven voor verpleegprogramma's in rood weergegeven en die van studenten die zijn ingeschreven voor bètaprogramma's zijn blauw. Om de gegevens te sorteren op letterkleur:

  1. Markeer het bereik van de te sorteren cellen (cellen A2 tot D11 in het voorbeeld).

    Image
    Image
  2. Ga naar het tabblad Home en selecteer vervolgens Sorteren en filteren > Aangepast sorteren.
  3. Selecteer de Sorteren op vervolgkeuzepijl en kies Letterkleur.

    Wis het Mijn gegevens hebben kopteksten selectievakje zodat de eerste rij niet wordt afgebroken.

    Image
    Image
  4. Selecteer de Order vervolgkeuzepijl en kies vervolgens Red.

    Wanneer Excel verschillende lettertypekleuren vindt in de geselecteerde gegevens, voegt het die kleuren toe aan de Order vervolgkeuzelijst in het dialoogvenster.

    Image
    Image
  5. Kies On Top in de vervolgkeuzelijst naast het vak voor de sorteervolgorde, zodat de rode items bovenaan de lijst komen te staan.

    Image
    Image
  6. Selecteer Add om een tweede sorteerniveau toe te voegen.

    Image
    Image
  7. Gebruik dezelfde instellingen als het eerste sorteerniveau, maar selecteer deze keer de Order vervolgkeuzepijl en kies Blue.

    Image
    Image
  8. Selecteer OK om de gegevens te sorteren en het dialoogvenster te sluiten.

    Image
    Image
  9. De twee records met de rode letterkleur zijn gegroepeerd bovenaan het gegevensbereik, gevolgd door de twee blauwe records.

    Image
    Image

Sorteren op pictogram in Excel

Pictogramsets bieden een alternatief voor reguliere voorwaardelijke opmaakopties die zich richten op de wijzigingen in het lettertype en de celopmaak. Het onderstaande voorbeeld bevat datums en temperaturen die voorwaardelijk zijn opgemaakt met het stoplichtpictogram dat is ingesteld op basis van de dagelijkse maximumtemperaturen.

Volg deze stappen om de gegevens zo te sorteren dat records met de groene pictogrammen eerst worden gegroepeerd, gevolgd door de gele pictogrammen en vervolgens de rode pictogrammen:

  1. Markeer het bereik van de te sorteren cellen (cellen A2 tot B31 in het voorbeeld).

    Image
    Image
  2. Ga naar het tabblad Home en selecteer Sorteren en filteren > Aangepaste sortering.
  3. Selecteer de Kolom vervolgkeuzepijl en kies vervolgens de kolom met de voorwaardelijke pictogrammen (Temperatuur in het voorbeeld).

    Vanwege de manier waarop voorwaardelijke opmaak met pictogrammen werkt, kunt u het selectievakje Mijn gegevens heeft kopteksten ingeschakeld laten.

    Image
    Image
  4. Selecteer de Sorteren op vervolgkeuzepijl en kies vervolgens Conditioneel opmaakpictogram.

    Image
    Image
  5. Selecteer de Order vervolgkeuzepijl en kies vervolgens Green.

    Image
    Image
  6. Kies On Top in de vervolgkeuzelijst naast het vak voor de sorteervolgorde, zodat de groene pictogramitems bovenaan de lijst staan.

    Image
    Image
  7. Selecteer Add om een tweede sorteerniveau toe te voegen.

    Image
    Image
  8. Gebruik dezelfde instellingen als het eerste sorteerniveau, maar selecteer deze keer de Order vervolgkeuzepijl en kies Yellow.

    Image
    Image
  9. Selecteer Add om een derde sorteerniveau toe te voegen, gebruik dan dezelfde instellingen als de eerste twee niveaus, maar selecteer deze keer de Ordervervolgkeuzepijl en kies Rood.

    Image
    Image
  10. Selecteer OK om de gegevens te sorteren en het dialoogvenster te sluiten.

    Image
    Image
  11. De records met het groene pictogram worden bovenaan het gegevensbereik gegroepeerd, gevolgd door de records met het gele pictogram en vervolgens die met een rood pictogram.

    Image
    Image

Aanbevolen: