Hoe de meest voorkomende macOS Catalina-problemen op te lossen

Inhoudsopgave:

Hoe de meest voorkomende macOS Catalina-problemen op te lossen
Hoe de meest voorkomende macOS Catalina-problemen op te lossen
Anonim

Meestal verlopen upgrades van het Mac-besturingssysteem soepel, maar af en toe verschijnen er vervelende problemen die moeten worden opgelost. U kunt voor of na het upgraden naar deze versie van het Apple-besturingssysteem enkele macOS Catalina-problemen tegenkomen. Enkele mogelijke problemen zijn:

  • Download- en installatieproblemen met macOS Catalina.
  • Kan niet inloggen op de computer na installatie van Catalina.
  • Problemen met randapparatuur.
  • Problemen met het uitvoeren van apps.
  • Problemen bij het gebruik van een toetsenbord of muis.

Deze problemen hebben verschillende oorzaken en oplossingen. Probeer deze oplossingen om uw computer soepel te laten werken met macOS Catalina.

Om macOS Catalina (10.15) te installeren, moet een Mac Mac OS X Mavericks (10.9) of hoger hebben.

Image
Image

Hoe macOS Catalina-problemen op te lossen tijdens het downloaden en installeren

Als je probeert te upgraden naar macOS Catalina en het installatieprogramma niet kan downloaden - of het werkt niet als je het kunt downloaden - zijn hier enkele oplossingen om te proberen.

  1. Controleer of de Mac compatibel is. Als je een foutmelding krijgt bij het downloaden van het macOS Catalina-installatieprogramma uit de Mac App Store, is een mogelijke verklaring dat de computer te oud is of niet over de benodigde hardware beschikt om het besturingssysteem uit te voeren. Als je geen compatibele Mac hebt, kun je de update niet uitvoeren.

  2. Controleer de Apple Update-serverstatus. De macOS Software Update-server is mogelijk niet beschikbaar of vol, hoewel dit probleem zich meestal een paar dagen na een nieuwe release of update voordoet. Als de status serverproblemen aangeeft, probeer de download dan later.
  3. Controleer de beschikbare ruimte op de harde schijf. Afhankelijk van de versie van OS X of macOS die u momenteel gebruikt, zijn er verschillende ruimtevereisten voor het installatieprogramma: 12,5 GB voor OS X El Capitan (10.11) en hoger, of 18,5 GB voor OS X Yosemite (10.10) of OS X Mavericks (10.9). Als je niet genoeg ruimte hebt voor het installatiebestand, maak dan schijfruimte vrij om ruimte te maken.
  4. Voer de macOS Catalina Installer-app handmatig uit. Gewoonlijk begint de installatie automatisch wanneer u het bestand downloadt. Als dit niet het geval is, kunt u het handmatig starten door de app te openen die uw Mac heeft gedownload. De logische plaats om het installatieprogramma te zoeken is in de map Downloads, maar als het er niet is, kijk dan in de map Programma's. Verwijder het installatieprogramma als het niet wil werken en download het opnieuw.

  5. Start de computer opnieuw op. Als de computer vastloopt tijdens de eerste installatie, forceer hem dan om opnieuw op te starten. Houd de Power-knop een paar seconden ingedrukt totdat de Mac wordt uitgeschakeld en druk er nogmaals op om opnieuw op te starten.
  6. Gebruik Schijfhulpprogramma om problemen met de harde schijf op te lossen. Om er zeker van te zijn dat de harde schijf in orde is, start u de Mac in de herstelmodus door Command+R ingedrukt te houden terwijl deze opstart. Vanuit deze veilige modus kunt u diagnostiek uitvoeren, de harde schijf repareren en indien nodig macOS opnieuw installeren.

Aanmeldproblemen met macOS Catalina oplossen

Als je macOS Catalina eenmaal hebt geïnstalleerd, kun je problemen ondervinden bij het inloggen. Hier zijn een paar oplossingen die je kunt proberen als je niet kunt inloggen of als de computer je uitlogt bij je account terwijl je het gebruikt.

  1. Zet de Mac uit en weer aan. Een computer een nieuwe start geven is de oplossing voor verschillende problemen; daarom herstart het onmiddellijk na het installeren van een nieuwe versie van het besturingssysteem.

  2. Maak een nieuw beheerdersaccount aan. Een mogelijkheid is dat de installatie uw primaire beheerdersaccount heeft beschadigd. Het maken van een nieuwe als tijdelijke oplossing zou het probleem kunnen oplossen.
  3. Reset uw beheerdersaccount met behulp van een Terminal-prompt. Om uw beheerdersaccount intact te houden maar het probleem toch op te lossen, verwijdert u het bestand dat het probleem heeft veroorzaakt. Start de computer opnieuw op terwijl u Command+S ingedrukt houdt en typ de volgende twee opdrachten in het terminalvenster en druk op Enter aan het einde van elke regel.

    • /sbin/mount -uw /
    • rm /var/db/.applesetupdone

    Verlaat Terminal en log in op uw account.

Hoe macOS Catalina-problemen met randapparatuur op te lossen

In sommige gevallen kunt u problemen ondervinden bij het gebruik van de muis, het toetsenbord of functies zoals Bluetooth nadat u macOS hebt bijgewerkt. U kunt veel van deze problemen oplossen door voorkeursbestanden genaamd plists te verwijderen.

De map Bibliotheek die de map Voorkeuren met de plijsten bevat, is mogelijk verborgen op uw Mac. Als dit het geval is, selecteert u Go in de Finder-menubalk en Go to Folder. Typ ~/Bibliotheek en selecteer Go.

  1. Start de Mac opnieuw op. Deze basisstap lost veel problemen op, vooral met betrekking tot het toetsenbord. Als de Mac een laptop is, start u de Mac opnieuw op. Sluit de MacBook wanneer hij bij de Finder komt. Wacht een paar seconden en open het dan opnieuw.
  2. Verwijder de muisplist. Als uw muis niet goed werkt, gaat u naar de map Bibliotheek > Preferences en verwijdert u deze twee plist-bestanden met betrekking tot de muis voordat u de computer opnieuw opstart:

    • com.apple. AppleMultitouchMouse.plist
    • com.apple.driver. AppleBluetoothMultitouch.mouse.plist
  3. Verwijder de Bluetooth-plist. Dit kan een vlekkerige Bluetooth-verbinding corrigeren. Ga naar Bibliotheek > Preferences en verwijder het volgende bestand voordat u opnieuw opstart:

    com.apple. Bluetooth.plist

  4. Verwijder de Finder-plist. Als de Finder crasht na het installeren van macOS Catalina, verwijder dan de plist uit de map Voorkeuren voordat je opnieuw opstart:

    com.apple.finder.plist.

Hoe macOS Catalina-problemen met applicaties op te lossen

Nadat je Catalina in gebruik hebt genomen, heb je mogelijk problemen met de applicaties die je hebt geïnstalleerd. Sommige werken mogelijk helemaal niet en andere werken mogelijk niet zo goed als voorheen. Hier zijn enkele oplossingen die u kunt proberen om dingen weer werkend te krijgen.

  1. Controleer op updates. Als Apple macOS-versies wijzigt, maken app-ontwikkelaars soms hun eigen updates om ze werkend te houden. Open de App Store om te zien of er een nieuwe versie van de probleem-app beschikbaar is. Als dat zo is, download het dan.
  2. Controleer op compatibiliteit. Nadat je een upgrade naar Catalina hebt uitgevoerd, werken sommige oudere apps niet meer. Het probleem is dat Catalina geen 32-bits apps meer ondersteunt in plaats van 64-bits.

    Er is geen oplossing voor dit probleem, tenzij de ontwikkelaars hun apps upgraden om in Catalina te werken. Als je de mogelijkheid verliest om een app te gebruiken waarvan je afhankelijk bent, zijn je enige oplossingen het vinden van een geschikte alternatieve app of downgraden naar een eerdere versie van macOS.

  3. Verwijder de app-plist. Met apps zoals Mail die deel uitmaken van het besturingssysteem en met sommige apps van derden, ziet u mogelijk dat normale functies niet werken of niet bestaan. De app wordt mogelijk niet eens geopend. Ga naar Bibliotheek > Preferences en verwijder het plist-bestand dat overeenkomt met de app. Zoek naar de plist in dit formaat:

    com.developer_name.app_name.plist

  4. Problemen met e-mail oplossen. Na een upgrade kan het zijn dat u sommige Mail-bestanden niet goed hebt overgebracht of dat u een groot aantal andere eigenaardigheden met Mail tegenkomt. Apple Mail bevat hulpprogramma's voor probleemoplossing die u kunt gebruiken om uw Postvak IN weer aan het werk te krijgen.

Aanbevolen: